Mide hastalıkları, toplumda sık gördüğümüz hastalıklardandır. Gastrit, ülser ve reflu sık karşımıza çıkan durumlardır.Gastrit; mide duvarının yangısıdır.Ülser; mide duvarındaki yaralardır.Reflü ise; mide içeriğinin yemek borusu, yutak veya ağza kadar geri gelmesi durumudur.Midenin normal pH'sı asidiktir. Mide ile yemek borusu arasında kapak bulunur.Bu kapağın fonksiyonunda herhangi bir bozulma olması durumunda reflü meydana gelir.Asidik olan mide içeriğinin yemek borusuna kaçması yemek borusunu ve yakar ve zarar verir.
Reflü belirtileri; midede yanma, ekşime, göğüs arkasında ağrı, yanma ve en çok da yediklerinizin ağzınıza gaz veya sıvı şeklinde geri gelmesidir.Az çok her insanda, bu belirtiler arada bir görülebilir.Ancak belirtilerin sıklığının çok artması reflü hastalığını düşündürür. Ayrıca reflü hastalığı uzun süre devam eden öksürük ,diş çürüğü, ses kısıklığı gibi durumlara da yol açabilir.
Reflü teşhisine belirtilerin takibiyle varılabilir. Endoskopik olarak mideye bakıldığında; midede bulguya rastlanmaz ancak yemek borusundan etkilenmesine bağlı olarak yangı görülebilir.
Reflü tedavisinde, hayat tarzı değişikliği çok etkili olabilir. Özellikle bel çevresi geniş olanlarda, kilo vermek çok önemlidir.Yatarken başı yükseltmek, diğer bir önlemdir. Baş ile vücut arası açının 45derece olması önerilmektedir.Yatmadan en az üç saat önce gıda alımı bırakılmalıdır.Şekerli yiyecekler reflü belirtilerini artırdığından şekerli yiyeceklerden kaçınılmalıdır.Öğünler küçültülmeli, alınan gıda miktarı azaltılmalıdır. Aslında kişi kendisine dokunan yiyecekleri takip ederek belirlemeli ve bunlardan uzak durmalıdır. Hayat tarzı değişikliğine uyulmadığı sürece mide rahatsızlığınız ömür boyu sizinle kalabilir.
Tedavinin ikinci aşaması ilaçla tedavi bölümüdür.Tedavide kullanılan birkaç çeşit ilaç vardır. Bu ilaçların çoğunluğu mide asidini baskılayan ilaçlardır.İlaçla tedavi doktor kontrolünde yapılmalıdır.Tedavi; doktorunuzun önerdiği sürenin bitiminde sonlandırılmalıdır. Reflü tedavisinde kullanılan ilaçlar mide asidini baskıladıklarından vücut için gerekli vitamin , mineral ve besin maddelerinin emiliminde sorun oluştururlar. Özellikle menapoz sonrası kadınlarda kalsiyum emilimini baskılamalarından dolayı kemik kırıklarına sebep olabilirler.Demir eksikliği , B12 eksikliği gibi problemlere yol açabilirler. Karaciğer, mide ve böbrekler üzerinde de olumsuz yan etkileri bulunmuştur. Bu nedenle, reflü tedavisinde; ilaç yerine hayat tarzı değişikliklerinde ısrar etmekte fayda vardır. Doktorunuz önermedikçe mide ilaçlarını sürekli kullanmamalısınız.
Reflü için tedavi yöntemlerinden biri de, cerrahidir. Diğer tedavi yöntemleriyle kontrol altına alınamayan reflüler , reflünün yanı sıra mide fıtığı ve benzeri mide problemi olanlar cerrahiden fayda görebilirler.