Kadınların çalışma hayatında pek çok hakları vardır. Bunlardan birçoğuna sahip olduğumuz haklarımızı yeteri kadar bilmiyoruz. Son yıllarda düzenlenen teşvikler ile birlikte artık Türkiye’nin üçte birini kadınlar oluşturmaktadır. Ülkemizin hukuk sisteminde kadınlarımızın çalışma hayatı ayrı bir öneme sahip olmuştur. Peki Türkiye’de hamile kadınlarımızın çalışma hayatında ki hakları nelerdir? En çok merak edilen sorular arasında da kadınların hamilelik döneminde ve doğum yaptıktan sonraki evreler için sahip olduğu haklar nelerdir?
Doğum öncesi hakları, Doğum İzni hakları, Süt İzni Hakkı, Ücretsiz İzin hakları, Doğum borçlanması ile emeklilik hakları vb…
DOĞUM ÖNCESİ VE DOĞUM SONRASI HAKLARI…
İş Kanunu’nun 74. Maddesinde kadın işçilerin doğumdan önce ve doğumdan sonraki hakları belirlenmiştir. Kadın işçiler doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde ise bu süre doğumdan önce 8 hafta doğumdan sonra 10 hafta olmak üzere 18 hafta olarak verilebilir.Ancak sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorunun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Kadın işçinin bu çalıştığı süreler doğum sonrası sürelerine eklenir. Doğumda veya doğum sonrasında annenin ölümü halinde ise doğum sonrası kullanılamayan süreler babaya kullandırılır.
KADIN ÇALIŞANLARIN SÜT İZNİ NE KADAR OLMALIDIR?
Süt İzni, kadın işçinin doğum yapması halinde sigortalı kadına verilir. 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 74. Maddesine göre, ‘Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde 1 buçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatlerde kullanılacağı ve kaça bölünerek kullanılacağını kadın işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.’’ Bu izin annenin yasal doğum iznini doldurduğunda başlar ve çocuk 1 yaşını doldurduğunda sona erer.
Ayrıca 100-150 kadın çalışanı olan işyerlerinde, emziren kadın çalışanların çocuklarını emzirmeleri için işveren tarafından çalışma yerlerinden ayrı-250 metre uzaklıkta bir emzirme odasının kurulmadı zorunlu olmuştur.
KADIN İŞÇİLERİN İŞ YÜKÜNÜ HAFİFLETEBİLİRSİNİZ…
Doktor raporu ile gerekli görüldüğü takdirde hamile kadınların sağlığına uygun daha hafif işlerde çalıştırılması zorunludur. Aksi halde hamile kadın işçinin, olumsuz etkilenmesi ve buna bağlı olarak sağlığının bozulması hallerinde işveren kadın işçisini bünyece uygun işte çalıştırmamasından dolayı sorumlu olacaktır.