- 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında olanlardan bir hizmet akdine dayalı olarak çalışan sigortalılar,
- Sosyal Sigortalar Kanununa tabi sigortalılar,
- İstekleri halinde: 4857 sayılı Kanuna göre kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan sigortalılar 2.Ticari taksi, dolmuş ve benzeri nitelikteki şehir içi toplu taşıma aracı işyerleri ile Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenecek alanlarda kısmi süreli iş sözleşmesiyle bir veya birden fazla kişi tarafından çalıştırılan ve çalıştıkları kişi yanında ay içerisinde çalışma gün sayısı 10 günden az olan kişiler
İşsizlik sigortasının kapsamında bulunmaktadır.
İŞSİZLİK SİGORTASININ KOŞULLARI
Bir işyerinde çalışırken; çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenler
Hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak kaydıyla son 3 yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak ve
Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen veya elektronik ortam üzerinden başvurarak iş almaya hazır olduğunu bildirmek koşuluyla işsizlik sigortası hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.
HİZMET AKDİNİN SONA ERMESİNDEN ÖNCEKİ SON 120 GÜN İÇİNDE, HİZMET AKDİ DEVAM ETMEKLE BİRLİKTE;
Hastalık, Ücretsiz izin, Disiplin cezası, Gözaltına alınması, Hükümlülükle sonuçlanmayan tutukluluk hali, Kısmi istihdam, Grev, Lokavt, Genel hayatı etkileyen olaylar, Ekonomik kriz, Doğal afetler nedeniyle işyerinde faaliyetin durdurulması veya işe ara verilmesi halinde son 120 günün hesabında prim yatırılmayan bu süreler kesinti sayılmamaktadır.
HİZMET AKDİNİN FESHİNDEN ÖNCEKİ SON 3 YIL İÇİNDE:
- 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün
- 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün
- 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği verilmektedir.
SİGORTALI İŞSİZLERE HANGİ HİZMETLER SUNULMAKTADIR?
- İşsizlik ödeneği verilir.
- 5510 sayılı Kanun gereği genel sağlık sigortası primleri ödenir.
- Yeni bir iş bulunur.
- Meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimi verilir.
İŞSİZLİK SİGORTASI PRİMLERİ HANGİ KAZANÇ ÜZERİNDEN VE HANGİ ORANDA KESİLİR?
Prime esas aylık brüt kazançlardan 1 sigortalı, 2 işveren, 1 devlet payından oluşur.
İşsizlik sigortası primlerinin toplanmasında Sosyal Güvenlik Kurumu, diğer her türlü hizmet ve işlemlerin yapılmasından Türkiye İş Kurumu görevli, yetkili ve sorumludur.
İşsizlik ödeneği alanlar GSS kapsamına alınmış olup, bakmakla yükümlü olduğu kişiler de GSS kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanabileceklerdir.
İşsizlik ödeneği alırken 1 gün dahi olsa gelir getirici bir işte çalışmaya başlayanların, işe girdiği tarihi takip eden günden başlayarak 15 gün içinde İŞKUR birimine bilgi vermeleri gerekir.
İlk işsizlik ödeneği ödemesi, ödeneğe hak kazanılan tarihi izleyen ayın sonuna kadar yapılır. Sigortalı işsizler; T.C. Kimlik numaralı nüfus cüzdanıyla birlikte PTT şubesine başvurarak işsizlik ödeneklerini alabilirler.
2017 yılı işsizlik maaşı tabanı 711 TL, tavanı 1.422 TL’dir.