Bir çok kişiden, tansiyon hastasıyım cümlesini duymuşsunuzdur. Peki, nedir tansiyon? Tansiyon, damarlarımızda dolaşan kanın basıncıdır.Yani tansiyon tüm insanlarda vardır. Tansiyon hastalığı ise, ölçtüğümüz tansiyon değerinin normalden yüksek veya düşük olması durumudur.Tansiyon değeri , kişiden kişiye değişmekle beraber ortalama olarak 130/80 mmHg yı geçmemelidir. Düşüklüğü, genellikle çok büyük sorunlara yol açmayabilir. Ancak, yüksek olduğu durumlar hipertansiyon hastalığı olarak kabul edilir.
Tansiyon yüksekliği çoğunlukla enseden başlayan baş ağrısı, çarpıntı gibi belirtilere sebep olur.Bazı kişilerde belirti vermez, ancak ölçümlerde tespit edilir.Belirti vermemesi tansiyon hastası olmadığınız anlamına gelmez. Tansiyon ölçümleri, kişinin sakin ve dinlenmiş olduğu ortamda yapılmalıdır. Tek bir ölçümle tansiyon hastalığı kararı verilmez. Mutlaka bir süre tansiyonunuz takip edilmelidir.Tansiyonunuzun yüksek olduğuna karar verildikten sonra, bir takım test ve tahlillerle değerlendirme yapılmalıdır. Daha sonra da tedavi yoluna gidilmelidir.
Yüksek tansiyonun sebebi nedir? Yüzde doksanından fazlası birincil tansiyon hastalığıdır.Geriye kalan kısım ise altta yatan böbrek,iç salgı bezi ve benzeri organların problemlerinden kaynaklanabilir. Tansiyon hastalığı ailevi olabilir. Anne, baba veya kardeşlerinizde yüksek tansiyon var ise bu risk faktörüdür. Çevresel faktörler de tansiyon yüksekliğine sebep olabilir. Tuz alımının fazlalığı, fazla kilolu veya şişman olmak, hareketsiz yaşam tarzı, stres, bazı ilaçların kullanımı hipertansiyona yol açan durumlardandır.
Tansiyon hastalığının tedavisinde öncelikle yaşam tarzı değişikliği önerilmektedir. Tuz alımının kısıtlanması, spor yapmak , aşırı kalori alımının azaltılması, kilo vermek, sigarayı bırakmak alınacak tedbirler arasındadır. Ülkemiz, tuz alımı açısından, pek çok dünya ülkesinin önünde gelmektedir ve beslenme alışkanlıklarımızın değiştirilmesi gerekmektedir.Yemeklerle aldığımız sofra tuzunun yanı sıra yediğimiz gıdaların kendi yapısında da tuz bulundurdukları unutulmamalıdır. Salça,turşu, zeytin, peynir,işlenmiş besinler gibi gıdalarda da bol miktarda tuz mevcuttur. Beslenmenin düzenlenmesinde bunlar gözden kaçırılmamalıdır.
Tedavide, ikinci aşama tıbbı ilaç tedavisidir. Doktorunuz durumunuzu ayrıntılı olarak gözden geçirdikten sonra ilaç tedavisine başlar. Hipertansiyon tedavisinde kullanılan çok çeşitli ilaçlar vardır. Bu ilaçlar arasından kişiye özel olarak en uygun ilaç seçilir. Size verilen tansiyon ilacı size özeldir. Başka kişilere tavsiye edilmemelidir. Başka kişiler tarafından tavsiye edilen ilaçlar da kullanılmamalı hatta denenmemelidir. Doktorunuz tarafından tansiyon ilacına başlandıktan sonra, ilacı sürekli kullanmanız gerekmektedir.İlaç kullanırken tansiyonunuzun düşmesi; tedavinizin iyi gittiğini gösterir, artık ilacı bırakabileceğiniz anlamına gelmez. Ancak, doktorunuz artık ilacı bırakabileceğinizi belirtirse o zaman bırakmanız uygundur.Tansiyon ilaçlarının pek çok yan etkileri olabilir.İlacın yan etkilerinden yakınıyorsanız, ilacı kendiniz kesmek yerine hekiminize başvurmalısınız.
Hipertansiyon tedavinizin herhangi bir aşamasında, tansiyonunuz yükselmeye başlarsa mutlaka bir uzmana başvurarak tedavinizin gözden geçirilmesini istemek gerekir. Hipertansiyon için acil servise başvurduysanız ve orada acil tedaviniz bittiyse mutlaka bir doktora giderek tedavinizin gözden geçirilmesini sağlamalısınız. Sürekli acil servise başvurmak ya da yüksek tansiyonu göz ardı etmek çözüm değildir İlacınız herhangi bir aşamada artık sizin için yeterli gelmiyor olabilir ya da başka sağlık sorunlarıyla karşı karşıya olabilirsiniz. Bu nedenle düzenli aralıklarla kontrollerinizi yaptırmanız gerekir.Başka sebeplerle doktora başvurduğunuzda da tansiyon hastalığınız olduğunu ve kullandığınız ilaçları mutlaka belirtmeniz uygun olacaktır.
Yüksek tansiyon, tedavi edilmezse veya yeterince tedavi edilmezse; kalp hastalıklarına, kalp krizine, inmeye, beyin kanamasına ve ani ölümlere sebep olabilir.Bu nedenle tedavisi ve takibi çok önemlidir.