Ülkemizde ve ilimiz genelinde ilaç kullanımı oldukça yaygındır.Bununla ilgili veriler sosyal güvenlik kurumunun ve sağlık bakanlığının veri tabanlarında mevcuttur.Bu durumda hemen hepimizin evinde kutu kutu ilaç bulunduğunu, bunların bir kısmının hiç kullanılmadığını tahmin etmek güç değildir. İlaç kullanımında esas olan, bu ilaçların akılcı kullanılmasıdır.
İlaç gerektiği zaman, gerektiği sürece kullanılmalıdır. İlaç bazen şifa, bazen de zehir olabilen bir tedavi yöntemidir. Her zaman iki ucu keskin bıçaktır. İlaçlar doktorunuz tarafından kar zarar oranı tartılarak reçete edilirler. İlaç, sadece eczanede satılır. İnternette veya yüz yüze farklı pazarlama yöntemleriyle satılanlar kontrolsüzdürler ve rağbet görmemelidirler. İlaçlar, evimize girdikten sonra doktorunuzun tavsiye ettiği şekilde kullanılmalıdırlar. İlaç konusunda, doktor ve eczacınız dışındaki kişilerden tavsiye alınmamalıdır. İlaç kişiye özeldir ve başka kişilere iyi gelen bir ilaç sizin için öldürücü bile olabilir.
İlaçlarınız, eve girdikten sonra saklama koşullarına mutlaka uyulmalıdır. Her ilaç oda sıcaklığında saklanmaz, her ilaç da buzdolabınızın kapağına koyulmaz.İlaç , hiçbir zaman çöpe atılarak imha edilmez. Kullanılmayan ilaçlar, sağlık müdürlüğünün eczacılık şubesine teslim edilmelidir.
Bitkiler de, ilaçlar gibi pek çok yan etkiye sahiptir ve zehirli olanları dahi mevcuttur. Bir ilacın bitkisel olması tamamen güvenilir olduğu anlamına gelmez.Bitkisel ilaçlar için de kullanılmadan önce hekim ve eczacınıza danışılmalıdır. Ayrıca bu ilaçlar da kişiye özeldir, başkasına verilmiş ilaçlar kullanılmamalıdır.
İlaçtaki en büyük tehlike gereksiz veya gereğinden uzun süre ilaç kullanılmasıdır. Gereksiz olarak kullanılan ilaçlara birkaç örnek vermek gerekirse;
1)Antibiyotikler; gereksiz kullanımları nedeniyle dünya çapında antibiyotik direnci büyük bir sorun haline gelmiştir. Ülkemiz, antibiyotiklerin aşırı kullanımında dünya sıralamasında ilk sıralardadır.Doktorunuz önermedikçe antibiyotik kullanılmamalıdır. Antibiyotik grip ilacı, ateş düşürücü, diş ağrısı kesici değildir. Antibiyotikler, yan etkileri açısından da oldukça tehlikelidirler.
2) Mide ilaçları ; çoğunlukla belli sürelerde kullanmanız için önerilmişlerdir. Ancak sıklıkla ömür boyu hiç kesilmeden kullanılması sık gördüğümüz durumlardır. Uzun süre kullandığınızda beslenme bozukluğu, vitamin ve minerallerin emiliminde azalma , kansızlık gibi durumlara sebep olabilirler. Mide asidini sürekli baskılamak doğru değildir.
3)Kabızlık giderici ilaçlar; bunların devamlı kullanılması bağırsak alışkanlığınızın tamamen değişmesine sebep olmaktadır. Gerektiği süre kullanılıp bırakılması uygundur.
4)Kas ve eklem ağrıları için kullanılan ağrı kesiciler ; uzun süreler boyunca bu ilaçları kullanmak mide ve kalp problemlerine yol açabilir. Karaciğer ve böbreklerinize zarar verebilir. Ağrılarınız geçmiyorsa doktorunuzun önerdiği diğer tedavi yöntemleri değerlendirilmelidir.
5) İdrar kaçırmayı engelleyen ilaçlar; bu ilaçların yan etkileri oldukça fazladır. Çoğu zaman gereksiz yere kullanılmaktadırlar. Eğer, içinde idrar söktürücü bulunan bir tansiyon veya kalp ilacı kullanıyorsanız, bu iki ilacı bir arada kullanmanız son derece anlamsızdır.