Çalışan kadınların doğum yapması halinde sosyal güvenlik kurumu tarafından belirli şartlarda uygulanan bir doğum yardımıdır. SGK doğum parası geçici iş göremezlik ödeneği olarak da bilinir.
SGK’lı olup doğum yapan kadınlar bu ödenekten yararlanır. Bu para herhangi bir yardım parası değil, SGK’lı olmasından doğan bir haktır.
Hamile olan çalışan kadının doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta çalıştırılması yasaktır (çoğul gebelik halinde 10 hafta). Eğer hamile olan kadın çalışmaya devam etmek istiyorsa doktordan çalışabilir raporu alarak doğuma 3 hafta kalana kadar çalışabilir. Bu durumda doğumdan önce çalışmadığı 5 haftayı, doğum sonrasındaki 8 haftaya eklenerek 13 hafta doğum sonrası izin kullanabilmektedir. Doğumdan önce ve doğumdan sonra verilen izinler haricinde kadın sigortalılar isterse doğumdan 6 ay sonra ücretsiz izin yapabilirler.
DOĞUM PARASI ALMAK İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR:
- Doğum öncesi izinin başladığı tarihte sigortalılık niteliğinin sona ermiş olmaması
- Belirtilen süreler dahilinde iş yerinde çalışmamış olması
- Doğumdan önceki 1 yıl içerisinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta priminin yatırılmış olması
- Doğum olayının gerçekleşmiş olması gerekir. Düşük yapanlar bu parayı alamazlar.
DOĞUM PARASININ HESAPLANMASI: Sigortalı kadının analığı halinde verilecek geçici iş göremezlik ödeneği yatarak tedavilerde günlük kazancının yarısı, ayakta tedavilerde ise günlük kazancının 2/3’ü olarak hesaplanır.
DOĞUM PARASI NASIL ALINIR: Doğum parasına hak kazanan sigortalı kadının doktor raporuyla birlikte SGK’ya başvurduğunda doğum parasını alabilir.