Kansızlık, vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin azalması durumudur.Kansızlığın pek çok sebebi olmakla birlikte , en yaygın görülen sebebi demir eksikliğidir. Demir eksikliğinin yanı sıra, B12 vitamini, folik asit eksikliği gibi sebeplerden de kansızlık oluşabilir. Akdeniz anemisi dediğimiz hastalık ülkemizde yaygındır. Genetik geçiş gösteren bir hastalıktır. Evlilik öncesi tüm çiftlerde bakılarak , taşıyıcılık durumlarının belirlenmesi ülkemiz için çok önemlidir. Çünkü hastalık ciddi sorunlara sebep olan, yaygın bir durumdur.Kronik böbrek yetmezliği gibi süreğen hastalıklar da kansızlığa sebep olabilirler. Sindirim sisteminde oluşan gizli kanamalar da sıklıkla kansızlığa sebep olabilirler.
Demir eksikliği, her yaş grubunda görülebilir. Bebeklik döneminde, demir eksikliği sık görülür ve genellikle beslenme bozukluğundan kaynaklanır.Bebeklere, iki yaşını doldurana kadar anne sütü verilmelidir. Anne sütü alamayan bebeklere bir yaşından önce inek sütü verilmemelidir. İnek sütü alerjisi nedeniyle, bebeklerde; bağırsaklardan gizli kanamalar oluşur ve kansızlığa sebep olur. 6.aydan itibaren ek gıdaya başlanan bebeklerin beslenmesinde mutlaka kırmızı ete yer verilmelidir. Çorbalarda kıyma şeklinde, kavrulmadan, haşlanarak kullanılmalıdır. Köfte şeklinde de verilebilir.Et suyunun demir ve protein açısından besleyici değeri zayıftır.Beslenmenin düzgün olmadığı durumlarda demir eksikliği gelişir. Bebek ve çocuklarda kansızlık bedensel ve zihinsel gelişimi olumsuz etkilemektedir.Bu nedenle, ülkemizde dördüncü aydan sonra bir yaşına kadar tüm bebeklere koruyucu dozda demir takviyesi verilmektedir.9. ayda ve bir yaşında kan sayımı yapılmaktadır.
Erişkin yaş grubunda kansızlık daha çok kadınlarda görülür.Çoğunlukla sebebi aşırı ve düzensiz adet kanamaları ve beslenme bozukluğudur.Demir en fazla kırmızı et ve karaciğer gibi sakatatlarda bulunur.Kanatlı hayvan etlerinde, kuru baklagillerde ve yeşil yapraklı sebzelerde de bulunmakla beraber hiçbiri kırmızı et kadar demirden zengin değildir.Süt ve süt ürünleri ile çay besinlerdeki demirin emilimine engel olur.Kırmızı etle ve demir ilaçlarıyla beraber tüketilmemelidir.
Mide asidinin yetersizliği de demir emilimine engel olmaktadır. Mide asidini baskılayan ilaçların uzun süreli kullanımı en önemli kansızlık sebeplerindendir.
Kansızlık durumunda halsizlik, yorgunluk, aşırı uyuma, ciltte solukluk, kaşık tırnak, bayılma gibi belirtiler görülebilir. Yetişkin erkeklerde ve menapoz sonrası kadınlarda kansızlık görülmesi çok olası değildir.Bu kişilerde kansızlıkla karşılaşıldığında ayrıntılı olarak mide ve kalın bağırsak incelemesi yapılmalıdır.Gebelerde; demir takviyesi mutlaka yapılmalıdır ve doğumdan sonra üç ay daha demir takviyesine devam edilmelidir. Bu, anne ve bebeğin sağlığı açısından son derece önemlidir.
Kansızlık tedavisinde kullanılan çeşitli ilaçlar mevcuttur.Sizin için en doğru ilaca ve kullanım süresine doktorunuz karar vermelidir.İlaçları doktorunuz önermeden kesmeyiniz. Demir ilaçları C vitamini ile beraber alındığında daha iyi emilir.Ayrıca, süt ve süt ürünleri ile çay alımı da emilimlerine engel olur.Tedavi sırasında ve genel beslenmenizde bu ilkelere sadık kalınmalıdır.