Son yılların en sık konuşulan konularından biri B12 dir.Peki B12 nedir?Aslında B12 bir vitamin türüdür.Vitaminler,vücudumuzun büyüme ,gelişme ve normal yaşamını sürdürmesi için gerekli maddelerdir.Birçoğunu yediklerimizden alırız.Birkaç tanesi ise vücutta üretilir.Bazı vitaminler suda, bazıları ise yağda erirler.Yağda eriyen vitaminler vücutta depolanırlar. Suda eriyen vitaminler depolanmazlar ve günlük ihtiyaç oranında yiyeceklerden alınmalıdırlar.
Vİtamin B12 ,vücutta kan hücreleri ve sinir hücreleri için gerekli olan bir B vitamini türüdür. B12 hayvansal gıdalarda bulunur.En çok bulunduğu yer dana karaciğeridir.Balık ,kırmızı et ,tavuk ve diğer beyaz et türleri de B12 vitamini yönünden zengindir. Yumurta,süt ve süt ürünleri de vitaminB12 içerir.
B12 vitamini mideden emilir.Emilebilmesi için mide asidine ve intrinsik faktör adı verilen bir taşıyıcıya ihtiyacı vardır. Bu nedenle B12 vitamini mide asidini baskılayan ilaçlar kullananlarda emilemez.Aynı şekilde intrinsik faktör dediğimiz maddenin doğuştan eksikliği veya azlığı durumlarında da emilemez.B12 vitamini vücüda alınıp emildikten sonra depolanabilen bir vitamindir. Normal şartlarda 3-5yıl yetecek kadar deposu mevcuttur.
B12 vitamini eksikliğinde; kansızlık ve sinir sistemine ait sorunlar ortaya çıkabilir.B12 eksikliğinde; halsizlik ,yorgunluk, el ve ayaklarda karıncalanma, uyuşmalar oluşabilir.Denge problemleri, hafızada zayıflama ,depresyon gibi sonuçları da olabilir.Ancak bunlara daha az rastlanır.B12 vitaminin eksikliği mutlaka tedavi edilmesi gereken, ciddi sonuçlara sebep olabilen bir durumdur. Bununla birlikte özellikle hafıza zayıflığı gibi sinir sistemini ilgilendiren durumlarda tek sebep olarak görülmesi yanlıştır.Unutmayın ki hafıza kaybının veya zayıflamasının pek çok sebebi vardır.Gerçek bir hafıza sorunu mevcut ise mutlaka ayrıntılı araştırma yapılmalı ve nöroloji uzmanına danışılmalıdır.B12 için kan testi yaptırmak tüm sorunlarınıza cevap olmayacaktır ,sadece bir başlangıç olabilir.
B12 depolanmasına rağmen eksikliği sık görülen bir vitamindir.Özellikle Denizli ilinde yaygın olarak rastlanmaktadır.B12 eksikliğinin en önemli sebebi beslenme bozukluğudur.Vejeteryan olup hayvansal gıdaları hiç tüketmeyenler ve beslenme alışkanlığı nedeniyle hayvansal gıdalara beslenmesinde yeterince yer vermeyenler risk altındadır.Emiliminin mideden olması nedeniyle mide ameliyatı geçirmiş olanlar ve asit baskısını baskılayan mide ilaçları çok uzun süre kullananlar da riskli gruplardandır.Ayrıca vitamin B12 emilimine yardımcı olan intrinsik faktörün yokluğu ve eksikliği de önemli bir risk faktörüdür.Bu faktörün yokluğu genetik geçiş gösterebilen bir hastalıktır.Bazı ilaçların kullanımı da B12
eksikliğine yol açabilir.Bu ilaçlara örnek olarak; şeker hastalığın tedavisinde yaygın olarak kullanılan bazı ilaçları ve mide asidini
ilaçları sayabiliriz.
B12 eksikliği saptandığında, tedavi nedene yönelik olarak belirlenmelidir.İlk aşama olarak beslenmenin gözden geçirilip yeniden düzenlenmelidir.Beslenmede; kırmızı et ve sakatatlar başta olmak üzere tüm hayvansal gıdalara yeterince yer verilmelidir.Beslenmenin düzenlenemediği durumlarda ve emilimin olmadığı veya azaldığı durumlarda,B12 eksikliğinin tedavisi kas içine uygulanan iğnelerle yapılmalıdır.Ağızdan alınan B12 vitamini takviyeleri de mevcuttur. Bu ilaçlar diğer b vitaminleriyle veya diğer vitamin ve minerallerle birarada bulunabilirler.B12 seviyesi çok düşükse veya emilim problemi varsa ağızdan alınan takviyelerin tedaviye katkısı sınırlı olacaktır.Bazen bitkisel içerikliB12 takviyelerinden bahsedildiğini duyabilirsiniz.B12 nin hayvansal kaynaklı gıdalarda bulunduğunu düşünürsek bitkisel B12 takviyelerinin çok da inandırıcı olmadığını farkedebiliriz.B12 eksikliği ciddi bir durumdur ve tedavisi hekiminizin önerdiği yoldan yapılmalıdır.