Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği Denizli Şubesi Başkan ve Üyeleri, 5 gün süren, 9 ayrı Türk Cumhuriyetinden gelen katılımcılara, ülkemizin son dönem Mega projelerinin Teknik Gezi ve Sunumlar ile tanıtıldığı “Mühendislik, Mimarlık ve Şehircilik Zirvesi” ne katıldı. Program Kapsamında 2019 Türk Dünyası Kültür Başkenti olan Kırgızistan’ın Oş kenti ile 2019 Tarih ve Diriliş Şehri Sakarya, her iki ilin Belediye Başkanlarının imzaladığı bir protokolle “Kardeş Şehirler” ilan edildi.
Programa Türkiye, KKTC, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan gibi Türk Cumhuriyetleri başta olmak üzere Rusya, Makedonya, Saray Bosna, Gagavuzya, gibi birçok devletten yönetici, akademisyen ve temsilciler katıldı. Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği’nin İstanbul, Ankara, Bursa, Trabzon ve Denizli şubelerinin Yönetim kurulu üyelerinin de iştirak ettiği programda, katılımcılar kıta aşan mega projelere yapılan teknik gezilerle projelerin çok özel alanlarını ziyaret ederek unutulmaz bir hafta yaşadılar.
1. Gün, katılımcılar İstanbul’da Tarihi yarımada üzerinde bulunan eserleri inceledi ve Türkiye’nin en büyük camii olan “Çamlıca Camii” ni ziyaret ettiler.
2. Gün, TUYAP / TURKEYBUİLD yapı fuarı ve Yüzölçümü açısından dünyanın en büyük havaalanı olan İstanbul Havaalanı’nı gezdiler. Bu gezi kapsamında, havalimanı yetkililerince ilk kez bir kafileye, havalimanının ödüllü kontrol kulesine çıkış izni verildi.
3. Gün, Sakarya da düzenlenen törenle Sakarya Büyükşehir Belediyesi ile Kırgızistan Oş Belediyesi arasında “Kardeş Şehir Protokolü” imzalandı. TDMMB Başkanı (ve Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı) Mücahit DEMİRTAŞ, Türksoy Genel Sekreteri (ve Kazakistan Büyükelçisi) Düsen KASEİNOV) il Her iki ilin belediye başkanlarının katıldığı, Sinevizyonlar ve sunumlar ile oldukça coşkulu geçen tören, Sakarya Türküsü Anıtında Üstad Necip Fazıl Kısakürek’in dizeleri ve aile fotoğrafıyla son buldu. Ardından Sakarya Üniversitesi yerleşkesinde düzenlenen “Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Şehircilik Zirvesi” kapsamında, Müşterek Şehircilik Kültünün Geliştirilmesi ve Müşterek Mühendislik Mimarlık Eğitimi başlıklı 2 ayrı forum gerçekleştirildi.
4. Gün, Dünyanın en geniş köprüsü olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Kuzey Marmara otoyolu katılımcılara tanıtıldı. Bu gezilerin her birinde yönetim kademesi ile bir araya gelen katılımcılar hem köprü hem de otoyol için ayrı ayrı tanıtım sunumlarına katıldılar.
5. Gün, İzmit Osman Gazi Köprüsü üzerinden Çanakkale’ye giderek, tamamlandığında 2023 m orta açıklığıyla Dünyanın en uzun köprüsü unvanına sahip olacak olan “1915 Çanakkale Köprüsü” nü ziyaret ederek köprü ile ilgili sunuma katıldıktan sonra Tekne ile köprünün inşa halindeki ayaklarını da inceleme imkanı buldular.
Buradan Çanakkale Şehitliğini ziyaret etmek için ayrılan katılımcılar, Anıt ziyareti esnasında Doğu Akdeniz yolundaki “Yavuz Sondaj Gemisi”nin Beraberindeki TCG Fatih Fırkateyni ile Boğaz geçişine ve bu gemilere eskort görevini tamamlayan askeri helikopterin anıt önündeki Türk bayrağını “hover” hali ile selamlayışına tanık oldular. Şehitliğin manevi atmosferini bir kat daha arttıran bu güzel tevafuklar silsilesi ardından hep birlikte edilen duanın ardından İstanbul’a yola çıkan misafirler, Türkiye’yi bir başka güzel yaşamanın gururu ve heyecanıyla memleketlerine döndüler.
Yorum Yazın