2016 yılında başlayan, 8 yıl sürecek ve 160 bin TL bütçeye sahip olan projenin değerlendirildiği toplantıda, ilk yıl yapılan çalışmalar ele alındı. Proje doğrultusunda ilk yıl; Tavas, Yeşilova, Uşak, Sarı-98 tohumları nükleer teknik ile ışınlanarak belirlenen alanlarda tohumların ekimi yapıldı. Nohutların gelişimi yakından takip edilirken, gelişim esnasında karşılaşılan hastalıklar incelendi. Hasat sonrası elde edilen nohut tohumları tekrar ışınlandı. Bu yıl ve önümüzdeki yıllarda ışınlanma – ekim – kontrol – hasat süreci devam edecek, sektörün ihtiyacı olan leblebilik nohut tohumlarının kalitesi her yıl arttırılacağı bilgisi alındı.
Projeyi değerlendiren DTB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tefenlili; “Türkiye’de üretilen leblebinin çok büyük kısmı ilimizde üretilmektedir. Leblebi sektörü son yıllarda leblebinin hammaddesi olan nohutun tedarikinde ciddi sıkıntılar yaşıyordu. İlimiz ve çevre illerde üretilen nohut miktarı hastalık ve başka nedenler ile azaldı. Sektör mecburen yurtdışından ithal nohut getirmeye başladı. Nohut ithalatını azaltmak, sektörün ihtiyacı olan iri taneli, kolay soyulabilen, işlem görmeye dayanıklı, yüksek verimli ve antraknoz hastalığına dayanıklı leblebilik nohut çeşitlerinin geliştirilmesi için Denizli Ticaret Borsası olarak elimizi taşın altına koyduk ve konuyla ilgili kurumları bir araya getirerek sorunun çözümü için bir girişim başlattık. Bu süreç 7-8 seneyi bulabilecek bir süreç. Sürecin sonunda leblebi sektörünün aradığı kaliteli, leblebiye uygun nohut tohumlarının geliştirileceğini umut ediyorum” dedi.
Toplantıda Denizli Ticaret Borsası Meclis Başkanı İbrahim Yayan, Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tefenlili, TAEK – SANEM yetkilisi Zafer Sağel, Eskişehir Geçit Kuşağı Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Sabri Çakır, Denizli İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri katıldı.
Proje ile sektörün ihtiyacı olan iri taneli, kolay soyulabilen, işlem görmeye dayanıklı, yüksek verimli ve antraknoz hastalığına dayanıklı leblebilik nohut çeşitlerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir.
Yorum Yazın