“İnsanlık tarihi kadar köklü bir geçmişi bulunan tıp tarihi; mitolojide de kendine önemli bir yer bulmuş, yılanlı asası ile Asklepios tıp tarihinin önemli dönemeçlerinden birini tutan bir sembol olarak yerini almıştır. M.Ö 400’lü yıllarda tıp alanında yaptığı çalışmalarla “Tıbbın Babası” olarak kabul edilen Hipokrat, bugünkü tıp biliminin temellerini oluştururken, kendisine göre tıbbın ilk kuralı olan “Önce zarar verme!” ilkesi ile hekimlere tıp bilgisi yanında evrensel etik değerlerine sahip sağlık çalışanları olmaları adına önemli sorumluluklar yüklemektedir.
Osmanlı döneminde tıp bilimine büyük önem verilirken, o dönemde kullanılan birçok yöntem bugün modern tıbbın temellerini oluşturmaktır. Gerek tıbbı yöntemler, gerek Darüşşifalar, gerekse tıp bilginleri ile başta Ortaçağ’da modern hekimliğin önderi olarak kabul edilen İbn-i Sina olmak üzere, tıp dünyasının gelişimine ışık tutulmuştur. 14 Mart 1827 tarihinde Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire okullarının kurulması ile modern tıp eğitiminin başlaması Ülkemizde “14 Mart Tıp Bayramı” olarak kutlanmaktadır.
Hekimlik, doğrudan insan odaklı bir meslek olarak büyük sorumluluklar barındırmaktadır. İnsan merkezli bu mesleği yürüten hekimlerimiz ve sağlık çalışanlarımız din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin tıbbi bilgi ve deneyimlerini; vicdani sorumlulukları, titizlikleri ve etik davranışları ile bir araya getirmektedir. Bu nedenledir ki iyi bir hekim öncelikle iyi bir insandır.
Tüm bu duygu ve düşüncelerle başta Pamukkale Üniversitesi ailesinin birer ferdi olan sağlık çalışanlarımız olmak üzere, İlimiz ve Ülkemizde bu kutsal mesleği yerine getiren tüm tıp camiasının “14 Mart Tıp Bayramı”nı en kalbi duygularla kutlarken, her birine görevlerinde başarılar temenni ediyorum.”
Yorum Yazın