Konferansın açılış konuşmalarını DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu ile World E- Commerce Forum Kurucu Başkanı Ömer Nart yaptı.
DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu açılış konuşmasında, e-ticaretin ve e-ihracatın önemine değinerek şu değerlendirmelerde bulundu:
“Türkiye İş Bankası ana iş ortaklığı ve WORLDEF organizasyonunda düzenlenen Denizli E-Ticaret ve E-İhracat Konferansı 2021’e hoş geldiniz.
İhracatımız bu sene çok iyi seyrediyor. Yıl sonunda Denizli ihracatı 4,5 milyar dolara ulaşmış olacak. Böylelikle ihracatımızı geçen seneye kıyasla değer bazında 1,2 milyar dolar, oransal bazda ise 40’ın üzerinde artırmış olacağız. Bugün, Denizli ihracatının çok değerli temsilcileri, oyuncuları da aramızda. Buradan bir kez daha, ihracat ailemizin tüm fertlerine teşekkürlerimizi sunmak istiyorum.
Ticaretin yeni normalinde, bugünün değişen ekosisteminde e-ticaret ve e-ihracat artık çok önemli bir yer tutmaya başladı. Biz de Denizli olarak, bu dönüşümün içinde en güçlü şekilde yer almak istiyoruz.
Verilere değinecek olursak; 2020 yılında küresel e-ticaret hacmi yüzde 18 artarak 4,3 trilyon dolar oldu. Bu değer 5 sene önce 2,7 trilyon dolardı. Yani, 5 yıl önceye kıyasla yüzde 60’ın üzerinde arttı.
Dünyadaki 3,5 milyar sosyal medya kullanıcısını ve online alışveriş yapan 2,8 milyar kişiyi baz aldığımızda, sınır ötesi e-ticaret olarak adlandırılan e-ihracat döngüsünün de önemini görüyoruz. Sınır ötesi e-ticaret artık 1 trilyon doları aştı. 5 sene önce ise bu değer 400 milyar dolardı.
Burada bulunan çok kıymetli konuklarımızla ve basınımızın güzide temsilcileriyle bir müjdeyi de paylaşmak istiyorum. Denizli İhracatçılar Birliği olarak İŞKUR iş birliğinde; e-ihracat ve e-ticarete yönelik bir program hazırlıyoruz.
E-ihracat, e-ticaret, grafik tasarım, sosyal medya/reklam yönetimi gibi konu başlıklarında belirlenen eğitimleri kapsayan bir sürecimiz olacak.
Bu projedeki temel hedefimiz e-ticaret/e-ihracat alanına istihdam desteği sağlamak. Yetiştirdiğimiz katılımcıların bu alanlarda istihdam edilmesine vesile olmayı amaçlıyoruz. Proje sürecinde, işverenler eğitime katılan katılımcılarla da bir araya gelerek onları yakından tanıyabilecek. Şu anda projenin teknik detaylarına yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çok yakın bir zamanda tüm ayrıntılarıyla nasıl bir yolculuk olacağını anlatacağız.
Sözlerimi noktalarken; bugün bizimle bir arada olan çok kıymetli katılımcılarımıza, konuşmacılarımıza ve konuklarımıza teşekkürlerimizi sunuyorum.”
WORLDEF Başkanı Ömer Nart, WORLDEF olarak 5 yıldır faaliyetlerinin devam ettiğini belirten Ömer Nart, sadece İstanbul’da değil Anadolu’da da etkinlikler düzenlediklerini ifade etti. Nart, “Burada bir amacımız var. E-ticaret ve e-ihracat ile ilgili oluşturulan farkındalıkla aksiyonlar almaktır. Bu aksiyonları özetlemek gerekirse; özellikle son iki yıl içinde pandemi ile beraber ciddi anlamda e-ticarette bir yükseliş var. Bu yükselişte en önemli sorunlardan biri; istihdam… Ticaret Bakanlığı verilerine göre, 2019 yılında Türkiye’de e-ticaret yapan işletme sayısı 54 bindi. 2020’de bu rakam 257 bine yükseldi. Bu sene itibariyle bu rakamın 350 bine ulaşması bekleniyor. Şimdi bu kadar şirket e-ticaret ya da e-ihracat yapacaksa burada en önemli sorunlardan biri istihdam oluyor.” ifadelerini kullandı.
WORLDEF olarak çeşitli istihdam çalışmaları gerçekleştirdiklerini anlatan Nart, “Ecom Talent Camp programı ile yetenekli 100 öğrenciyi bir araya getirerek, eğitim sürecinden geçirerek onları işe yerleştirdik. Bu şekilde e-ticaret istihdamına bir nebze de olsa katkı sunuyoruz.” şeklinde konuştu. Ömer Nart, e-ticaretin perakendedeki oranının geçen yıl yüzde 9’da; bu yıl yüzde 16-17’lerde olduğunu belirterek, bu çerçevede e-ticaret odaklı programları, eğitimleri ve etkinlikleri hakkında bilgi verdi. Nart, konuşmasının devamında şunları vurguladı; “Bunları yapmamızın sebebi sektörü bilinçlendirmek. Bu işi rakamlarla konuşabiliyor olmak. Dünyanın da nereye gittiğini gösterebiliyor olmak.”
Çeşitli sektörler ve ülkeler özelinde e-ticaret odaklı raporlar hazırladıklarını ifade eden Nart, geçtiğimiz eylül ayında düzenlenen WORLD E-COMMERCE FORUM’u gelecek dönemde İngiltere’de de yapmayı planladıklarına dikkat çekti. Nart, şöyle devam etti: “Dünyada kamu ve sektörün e-ticaret için bir araya gelip buluştuğu, empati yaptığı birbirlerinin reflekslerini aktardıkları, konuştukları bir uluslararası bir platform yok. Bu konuda dünyada çok ciddi bir boşluk olarak gördük. Bu sebeple WORLD E-COMMERCE FORUM’u önümüzdeki 5 yıl içinde e-ticaret Davos’u olarak dünyada yaygınlaştıracağız. Daha fazla başkan, başbakan ve bakanın katıldığı; stratejik konuların konuşulduğu uluslararası bir buluşma haline getireceğiz.”
WORLDEF tarafından Mart 2022’de Antalya’da düzenlenecek WORLD ECOM EXPO’ya da değinen Ömer Nart, “Türkiye’nin 3 bin kilometre menzilindeki tüm ülkelerden e-ticaret aktörleri Antalya’da bir araya gelecek. Uluslararası pazaryerleri olacak, İngiltere ve Fransa ticaret bakanlıkları ile partnerliğimi olacak. Rusya ve Almanya da dahil olacaklar. WORLD ECOM EXPO’da tamamen ikili eşleştirmeler ve networking olacak. Dolayısıyla doğrudan müşteri-tedarikçi ilişkilerine girebilecekleri bir eşleştirme gerçekleşecek.” sözlerini kaydetti.
Programda e-ticaret ve e-ihracat alanında devlet teşvikleri, dijital pazarlama, dijital dönüşüm ve lojistik gibi birçok önemli konu başlıkları ele alınıp, etkinlikte her konu başlığında kendi alanında profesyonel sektör uzmanları bulundu.
Konferansta birinci oturum olan Keynote Sunumları’nda T-Soft Satış Müdürü Tolgay Çetinkaya, Prapazar Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Akmermer, Moka Satış Müdürü Ahmet Kolukırık, BiggBrands CEO’su Enis Karslıoğlu; ikinci oturum olan “Türk Girişimciler İçin Yeni Nesil E-İhracat Etsy” panelinde WORLDEF Eğitim ve Operasyon Direktörü Hasan Basri Demir ile Four Seasons Etsy Kurucusu Hakan Gerin; üçüncü oturumda CDEK Satış ve Operasyon Direktörü Çetin Balekoğlu Asset Lojistik Express Courrier Yöneticisi İbrahim Taşkın, İnter Patent Genel Müdürü Tolga Duman; dördüncü oturum olan Bütünleşik E- İhracat panelinde moderatör WORLDEF Genel Müdür Orxan Isayev, Asset Lojistik Ekspress Kurye Satış Müdürü Bülent Ayan, Hoagard Kurucu Ortaklarından Çağrı Ayten ile Anı Yüzük CEO’su Ramazan Çıplak; beşinci oturumda E-İhracat Başarı Hikayeleri panelinde Moderatör Elider Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Darbay, N11.com Lojistik Müdürü Ömer Enes Kuşçu, The Digital 360 Kurucu Ortaklarından Özge Karadaş ile Lee Cooper E- Ticaret Direktörü Uğur Akbıyık; altıncı oturum olan E- İhracat panelinde ise moderatör İDEA Kurucu Yöneticisi İrfan Atasoy, Artepera Genel Müdürü Murat Özdemir, Barine Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Sijan Şeyma Şengil ile Hacı Şerif Yönetim Kurulu Başkanı Şerif Yunus Helvacı bilgi ve deneyimlerini aktardılar.
Etkinlikte e-ihracat, online ödeme sistemleri, e-ihracat yazılım teknolojileri, e-ihracatta lojistiğin önemli detayları, e-ihracata ilişkin temel bilgiler, global pazarlara giriş, e-ihracatta doğru pazarı bulma, lokalizasyon, e-ihracatta dijital pazarlama, global pazaryerlerine satış, pazaryeri araştırması gibi birçok önemli ve sınır ötesi e-ticarette dünyadaki son uygulamalar, trendler ve pratik çözümler hakkında detaylı bilgiler paylaşıldı.
E-ticaret ve E-ihracata ilişkin soru- cevap bölümüyle devam eden etkinliğe ilgi son derece yoğundu.
Denizli’de E- Ticaret ve E-İhracat Konferansı Düzenlendi
Türkiye İş Bankası ana iş ortaklığı, Denizli İhracatçılar Birliği ve WORLDEF organizasyon partnerliğinde 23 Aralık 2021 Perşembe günü Merkezefendi Kültür Merkezi’nde “Denizli E-Ticaret ve E-İhracat Konferansı 2021” gerçekleştirildi.
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın