Coronavirüsler (CoV), soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS-CoV) ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS-CoV) gibi daha ciddi hastalıklara kadar hastalıklara neden olan büyük bir virüs ailesidir. Şu anki etken daha önce insanlarda tanımlanmamış olan yeni bir Coronavirüs (nCoV) suşudur.
31 Aralık 2019'da Çin'in Hubei Eyaleti Wuhan Şehrinde tespit edilen etiyolojisi bilinmeyen (nedeni bilinmeyen) pnömoni vakaları hakkında bilgilendirildi. Bu vakalarda neden olarak 7 Ocak 2020 tarihinde, yeni bir Coronavirüs (2019-nCoV) Çinli yetkililer tarafından tanımlandı. Hastalığın Çin‘in Wuhan Şehrinde yaygın olarak ortaya çıktığı anlaşılmaktadır. Etkenin çeşitli ulaşım araçları yoluyla tüm dünyaya yayılması beklenebilir.
Aslında corona virüsler, üst solunum yollarında enfeksiyona yol açabilen viral etkenlerden sadece bir tanesidir. Enfeksiyon pek çok bakımdan mevsimsel gripten ayırt edilemeyebilir. Birçok çeşidi vardır. Evcil, yabani ve tarım hayvanlarında (kedi, yarasa ve deve gibi) ve insanlarda hastalık yapabilen bir virüs topluluğudur.
BULAŞMA ŞEKLİ NASILDIR ?
Enfekte insan ve hayvanlar ile yakın temas ile, Enfekte kişilerin öksürük ve hapşırmaları ile havaya yayılan virüslerin hava yolu ile solunması ile, Enfeksiyon etkeninin bulaştığı ellerin ağız ve burun ile teması yolu ile, Enfekte insanlardan ve hayvanlardan ve bunların kontamine olmuş(kirlenmiş) ürünlerinin tüketimi ile bulaşır. Hastalık daha çok hayvanlarda ortaya çıkar. Hayvanlardan insanlara, insanlardan da diğer insanlara geçiş göstermektedir. Kuluçka dönemi süresince de bulaştığı tahmin edilmektedir.
BELİRTİLERİ NELERDİR ?
Çoğunlukla hafif orta derecede üst solunum yolu enfeksiyonu bulguları ortaya çıkar. Ateş, Baş-boğaz ağrısı, Burun akıntısı, Öksürük - Nefes darlığı, Bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısı gibi mide-bağırsak şikayetlerine de neden olabilir. Daha ciddi vakalarda, enfeksiyon pnömoniye(zatürre), ciddi akut solunum yetmezliğine, böbrek yetmezliğine ve hatta ölümlere neden olabilir.
NASIL KORUNURUZ ?
Düzenli ve doğru şekilde sıkça el yıkamalı. Alkol bazlı el dezenfektanları ile eller ovulmalı. Ortam temizliği(masa, kapı kolu, asansör düğmesi vb.) sıklıkla yapılmalı. Ateş, öksürme ve hapşırma gibi solunum yolu hastalıkları belirtileri gösteren kişilerle yakın temastan kaçınılmalı, mesafe korunmalı (yaklaşık 1,5 metre). Ateş, öksürük ve nefes almada zorluk yaşanıyorsa erken tıbbi yardım alınmalı ve seyahat geçmişi sağlık uzmanı ile paylaşılmalı
BAĞIŞIKLAMA VE TEDAVİ
Ne yazık ki geliştirilmiş bir aşısı bulunmamaktadır. Hastalara sadece destek tedavisi uygulanmaktadır. Hastaların takip ve tedavileri, hastanede ve/veya evde korumalı alanlarda yapılmalıdır. Antibiyotiklerin tedavide yeri yoktur
Yorum Yazın