Denizli’de adli yılı açılış töreni gerçekleştirildi
DENİZLİ GÜNDEMDenizli’de adli yılı açılış töreni düzenlendi. Korona virüs salgını sebebiyle törene az sayıda katılım yapılırken çelenk sunumu ile program sona erdi.
Denizli’de adli yılı açılış töreni korona virüs gölgesinde gerçekleşti. Denizli Valilik önü Atatürk Anıtı önünde gerçekleşen törene salgın sebebiyle az sayıda katılım olması dikkatlerden kaçmadı. Törene Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Ergül Yılmaz, Denizli İdare Mahkemesi heyeti, Denizli Baro Başkanı Müjdat İlhan ve avukatlar katıldı. Pandemi sebebiyle törende konuşma yapılmadı. Cumhuriyet Başsavcılığı, Denizli İdare Mahkemesi ve Denizli Barosu Başkanlığı adına çelenk sunumun ardından toplu fotoğraf çekilerek tören sona erdi.
Denizli Baro Başkanı Müjdat İlhan yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: 2020-2021 Adli Yılını tüm dünyada ve ülkemizde ciddi şekilde etkisini gösteren Koronavirüs (Covid-19) salgını şartlarında karşılıyoruz. Yeni adli yılımızın her ne şartlarda olursa olsun ulusumuza, ülkemize ve Denizli’mize hayırlı olmasını diliyor, ömrünü adalete ve onun sağlanmasına vakfeden şu anda aramızda bulunamayan avukat, hakim, savcı ve tüm meslektaşlarımızı rahmetle ve şükranla anıyorum.
Vatan topraklarının işgaline ve emperyalist güçlerin vatan toprağını parçalama arzusuna karşı verilen en büyük mücadele olan 30 Ağustos Zafer Bayramımızın 98. Yılını kutluyor, 30 Ağustos Zaferini ve Cumhuriyetimizi elde etmek için canlarını ortaya koyan Başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, tüm şehit ve gazilerimizi şükran ve minnet ile anıyorum.
Ulu Önder Mustafa kemal Atatürk’ün “Yurtta Barış, Cihanda Barış” felsefesinde yatan evrensel hukuk kurallarının bir gün tam anlamıyla uygulanması umuduyla da 1 Eylül Dünya Barış Günü'nü kutluyorum.
Yepyeni bir adli yıla girerken ülkemizde ve hukuk alanında olumlu gelişmeler olduğu gibi özellikle pandeminin de etkisiyle birçok olumsuzluklar da yaşanmaktadır. Salgın nedeniyle meslektaşlarımız ekonomik sorunlar ile boğuşurken, meslek alanlarımız daraltılıp, mesleğimize yapılan saldırıların en çok arttığı bu süreçte yıllardır mesleğimizi ifa ederken yaşadığımız sorunlara hiçbir çözüm getirmeyen, Baroların ve avukatların hiçbir talebinin karşılanmadığı Avukatlık Kanunu Değişikliği teklifi maalesef yasalaşmıştır.
Denizli Barosu dün olduğu gibi bugün de meslektaşlarımızdan aldığı güçle kenetlenip ülkemizde demokrasimize, hukukun üstünlüğüne, kuvvetler ayrılığı ilkesine, yargının bağımsızlığına, bağımsız savunmanın temsilcisi avukatlara, insan haklarına ve laik Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kazanımlarına yönelik saldırılara, ciddi boyutları aşan hak ihlallerine, hat safhalara ulaşan kadına şiddet ve çocuğa istismarına karşı mücadele etmeye, büyük küçük herkes için adalet aramaya devam edecektir. Çünkü baromuz her türlü otoriteye karşı bağımsızlığın koruyucusu, yurttaşların temel hak ve özgürlüklerinin, adil yargılanma hakkının, hak arama özgürlüğünün teminatı ve savunucusu, Anayasamıza göre Kamu kurumu niteliğinde bir kurumudur.
Her fırsatta ifade ettiğimiz gibi avukatlara ve barolara yönelik baskı ve saldırılar halkın adil yargılanma hakkına ve demokratik hukuk devletine yöneliktir. Yurttaşlarımızın sosyal medya üzerinden değil, tam bir tarafsızlık ve bağımsızlık içinde, baskıdan uzak yargı makamları nezdinden adalet arayışlarını sürdürmeleri gerekmektedir.
Avukatların meslek alanları daraltılmakta, avukatlık mesleğinin yerine getirilebilecek faaliyetlerin sayısı giderek arttırılmaktadır. Hızla açılan hukuk fakültelerinden yeterli eğitim ve donanım almamış eğiticiler yüzlerce öğrenci yetiştirmektedir. Her yıl yirmibine yakın genç mezun olarak mesleğe adım atmakta, mesleki, sosyal ve ekonomik sorunlarla boğuşmaktadır.
Güvenilir yargının vazgeçilmez unsurlarından biri etkili bir savunma gücünün varlığıdır. Avukatlık mesleğinin, yargı içindeki etkisinin giderek azaltılma çabaları ve itibarsızlaştırılmasına yönelik çalışmalar savunma gücünü yaralamakta, yargıya olan güveni zedelemektedir. Uygulamada, adil yargılanma hakkının teminatı olan avukatlara, kısıtlama ve engelleme getirilmeye çalışılmakta, ‘avukatsız yargılamanın’ önü açılmak istenmektedir.
Avukatlara gerek mesleğin icrası nedeniyle, gerekse de mesleki faaliyetleri nedeniyle yönelen baskı, tehdit ve sözlü ve fiziki saldırılar maalesef inanılmaz boyutlara ulaşmıştır.
Ne yazık ki sorunlarımız sadece mesleğimiz ile sınırlı değildir. Her yıl kaldığımız yerden mesleğimizi icra ettiğimiz fiziki alanların eksikliklerden bahsetmek bizi ziyadesiyle üzmektedir. Şehrimizdeki Tapu Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, birçok kamu binasının hatta vip diyanet işleri müdürlüğü binasının bile inşaatı hızla bitirilip, faaliyete geçerken son 6 yıldır inşası devam eden ek adliye binamızın yapımı hala sürmektedir.
Denizli Barosu olarak bugün de yargı bağımsızlığının, özgür savunmanın yılmaz bekçisi olmaya devam edecektir. Her türlü cemaat, tarikat, vakıf ve grubun vesayetinden temizlenmiş, yasamanın ve yürütmenin hiçbir etkisi olmaksızın evrensel hukuk kaidelerinin uygulandığı bağımsız bir yargı ve meslektaşlarımızın mesleğini icra ederken her türlü baskı, şiddetten ve zorbalıktan korunması her zaman önceliğimizdir.
Tüm kurum ve kurallarıyla hukuk ve demokrasinin tek çare olduğunu, hukukun her alanda üstün kılındığını, egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğunu bir kez daha yineliyor, Atatürk ilke ve devrimlerine, Cumhuriyet değerlerine, demokrasi ve milli egemenliğe, laik demokratik Cumhuriyetimize bağlı kalacağımıza söz veriyor, tüm avukatlarımızın yargıçlarımızın, savcılarımızın ve adliye çalışanlarımızın yeni adli yılını kutluyor, sevgi ve saygılar diliyorum.
İlginizi Çekebilir