DTO yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, ziyaretine gelen Ukrayna Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha, Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya) Başkanı Hikmet Eren ile Avrasya Sanayici ve İş Adamları Derneği (Aysiad) Başkanı Mahmut Catlık’ı makamında kabul etti.
Büyükelçi Sybiha ile beraberindekiler, daha sonra DTO Meclis Salonu’na geçtiler. Toplantıya, DTO ile Aysiad’ın farklı sektörlerden iş insanı üyeleri de katıldı.
BAŞKAN ERDOĞAN: “İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İŞ BİRLİĞİNİ ELBİRLİĞİ İLE GÜÇLENDİRELİM”
Salondakilere ilk olarak DTO Başkanı Uğur Erdoğan seslendi; Büyükelçi Sybiha’ya elbirliğiyle iki ülke arasındaki iş birliğini güçlendirme çağrısında bulundu. Başkan Erdoğan, “90’lı yıllarda, bağımsızlığınızı tanıyan İlk ülkelerden biri olmamızla başlayan Türkiye Ukrayna arasındaki iş birliğini artırmak, stratejik ortaklığımızı pekiştirmek için bugün bir aradayız… Sizlere, öncelikle ülkelerimiz arasındaki ticari bağı, ardından kısaca Denizli’mizi, Ukrayna ile ticaret potansiyelimizi ve yatırım imkanlarımızı anlatmak isterim. Türkiye, Ukrayna’nın başlıca ticaret ortakları arasındadır… Geçtiğimiz yıl, Ukrayna’daki en büyük yatırımcı ülke Türkiye idi. Türk müteahhitlerin yurt dışında en çok iş aldıkları 2’nci ülke Ukrayna… Müteahhitlik sektörümüz, Ukrayna’da bugüne kadar 7 milyar doları bulan 200’den fazla projeye imza attı. Son 5 yılda, en fazla yatırım yapan ülkeyiz… Ukrayna’da orta ve küçük ölçekli yaklaşık 700 firmamız var. Yatırım tutarımız ise 3,6 milyar doları buluyor. Türk yatırımcılarımız, en az 10 sektörde, pazarın ilk 3 oyuncusundan biri durumunda. Türk şirketlerinin özellikle haberleşme, gıda, tekstil, bankacılık, inşaat malzemeleri alanlarında, ciddi yatırımları bulunuyor. Ekonomik ve ticari ilişkilerimizin en önemli gündem maddesi olan Türkiye Ukrayna Serbest Ticaret Antlaşması, inşallah bu yıl imzalanır. Bu, ticari iş birliklerimizi daha da artıracaktır. İki ülke arasında, yapılacak çok iş var… Örneğin, Ukrayna’da tahıl hububat, Türkiye’de ise meyve sebze üretiminde birlikte projeler geliştirebilir; ortaklıklar kurulabilir… Ukrayna da bizlere tarımdan turizme, sağlıktan savunmaya kadar sektörler yelpazesinde çok geniş ve önemli iş fırsatları sunuyor… Otomotiv, demir çelik ve savunma teknolojilerinde iki ülke arasında önemli bir potansiyelin olduğuna inanıyoruz; önümüzdeki dönemde bu alanlardaki iş birliğimizi güçlendirmeliyiz!” dedi.
BAŞKAN ERDOĞAN: “TİCARET HACMİMİZİ ARTIRALIM”
Başkan Erdoğan, konuşmasında, iki ülke ve Denizli ile Ukrayna arasındaki ticari potansiyele de değindi. Erdoğan, “Ülke olarak, Ukrayna’ya ihracatımız, 2 milyar 411 milyon dolar. İthalatımız ise 2 milyar 419 milyon dolar düzeyinde. Ticaret hacmimiz, yaklaşık 5 milyar dolar seviyesinde. Ülke olarak, 2020’de, Ukrayna’ya ihracatımızı artırdık; en fazla meyve ihraç eden ülke olduk. Denizli’den Ukrayna’ya ihracatımız ise 8 milyon 450 bin dolar. Ukrayna’dan ithalatımız da 35 milyon dolar. Denizli Ticaret Odası olarak kayda aldığımız Ukrayna’ya yönelik ihracat belgelerinde en çok yaş sebze meyve, mermer, kozmetik ürünleri, ev tekstili ve kumaş olmak üzere tekstil ürünleri, makine ve teçhizat, selüloz, kuruyemiş, endüstriyel cam ve cam ürünleri yer alıyor. Denizli, tekstilin anavatanıdır… Ülkemizden ihraç edilen havlunun 70’i ile bornozun 63’ü, Denizli’mizde üretilmektedir. Denizli’miz, 4000 yıllık tekstil geçmişi ile modern teknolojiyi buluşturmuş, bunu EuroLeague Final Four ve Wimbledon tenis turnuvası gibi çok önemli organizasyonlarla İngiltere Kraliyet Sarayı gibi önemli yerlerden talep gören dünyaca ünlü ürünler haline getirmiştir. Aynı zamanda, Ege Bölgesi’nde tarımın da merkeziyiz… Modern sera ve işletmelerinin bulunduğu Tarım ve hayvancılığın yanı sıra kuruyemiş sektöründeki yatırımlarıyla bölgesinde dikkat çeken bir yeriz. En çok kekik, üzüm, nar, kiraz ve elma üreten şehrimiz, bazı ürünlerde Türkiye’nin ihtiyacının neredeyse tamamını karşılamaktadır. Dünya'da üretilen kekiğin 75'i, Türkiye'deki üretimin ise 90'ı Denizli’mizdedir. Ülkemizdeki leblebi üretiminin 85'ini de Denizli’miz karşılamaktadır. İlimiz, aynı zamanda sofralık, kurutmalık ve şaraplık olmak üzere, Türkiye bağcılığında önemli bir üzüm üretim merkezidir. 76 ülkeye, 70 çeşit tarım ürünü ihraç etmekteyiz. 175 ülkeye, 2400 çeşit ürün gönderiyoruz. Avrupa, Afrika ile Asya, ürünlerimizi pazarladığımız yerler arasında ilk sıralarda yer alıyor.” diye konuştu.
UKRAYNALI TURİSTLERİ DENİZLİ’YE DAVET ETTİ
Ortak yeni yatırımlar ve turistik ziyaretler için Denizli’nin turizm potansiyeline de dikkat çeken Başkan Erdoğan, Ukraynalı turistleri Denizli’ye davet etti. Erdoğan, “Geçen yıl, ülkemizi ziyaret eden Ukraynalı turist sayısı 1 milyonu geçti. Denizli’miz, Türkiye’nin en çok turist çeken 5’inci şehri. Ülkelerimizi karşılıklı 2 milyon turist ziyaret ediyor. Sizleri, ülkemizde çok daha fazla ağırlamak isteriz. 7 bin 137 yatak kapasiteli, 2’si çevreye duyarlı 40 turistik tesisimiz var. Pamukkale’miz, antik termal havuzumuz, Karahayıt’ta rengarenk sıcak suyumuz, Denizli Kayak Merkezimiz ve teleferiğimizle, ülkemizin en önemli turizm merkezlerinden biriyiz. Pamukkale’miz ile antik kentimiz Hierapolis’imizde, yıllık 2 milyon 600 bin yerli ve yabancı turist ağırlıyoruz. Hierapolis, ülkemizde en çok ziyaret edilen ören yeri. Şehrimizde, 19 antik kent var. Hz. İsa'nın 12 havarisinden biri Aziz Filipus’un mezarı, antik kentimiz Hierapolis’teki Şehitlik Tepesi'nde bulunuyor… Bu alanı, inanç turizmine açtık; Hristiyanlar, buraya hacı olmaya geliyorlar.” dedi.
BAŞKAN ERDOĞAN: “DENİZLİ’MİZ, EGE BÖLGESİ’NDE HIZLA YÜKSELEN ÖNEMLİ BİR YERDİR”
Başkan Erdoğan, konuşmasında, Denizli’nin tarih ve turizm zengini, eğitim, sağlık, sanayi ve tarım şehri olduğunun da altını çizdi. Erdoğan, “Denizli’miz, Ege Bölgesi’nde hızla yükselen bir değerdir… Turizm ve sağlık gibi hizmete dayalı sektörlerin yanı sıra tekstil konfeksiyon, mermer traverten, tarım hayvancılık, enerji, kablo, makine ve cam sanayindeki büyük yatırımlarımız ile biliniyoruz. Denizli’mizde, sanayimiz çeşitli ve güçlüdür… Ülkemizin en büyük yem fabrikası, 2 büyük bakır mamulleri fabrikasından 1’i, 5 ambalaj fabrikasından 1’i, 7 emaye bakır tel fabrikasından 2’si Denizli’mizdedir. Tekstil sektörünün başı çektiği ihracatımızla, Türkiye'nin en büyük 9'uncu ihracatçı kentiyiz. Avrupa, en önemli dış pazarımız; 3,5 milyar doları bulan ihracatımızın 67'sini Avrupa’ya yapmaktayız. Denizli’miz, yabancı yatırımcıların da gözdesi haline gelmiştir. Şehrimizdeki iş insanları, yabancılarla iş birliği ve ortaklık yapma konusunda önemli bir birikim ve kültüre sahiptir… Yabancı sermayeli şirket sayımız 225’tir. Bu şirketlerin üçte biri Avrupa Birliği vatandaşlarının ortaklığıyla kurulmuştur. 6 organize sanayi bölgemiz vardır; 5’inin altyapısı tamamlanmıştır. Yeni yatırımlar için Ukraynalı yatırımcıları da Denizli’mize bekleriz. Şehrimiz hem sektörel çeşitliliği hem de altyapı ve ulaşım olanaklarıyla, yatırım için son derece önemli bir merkezdir.” diye konuştu.
BAŞKAN ERDOĞAN’A TEŞEKKÜR BELGESİ VERDİ
Başkan Erdoğan, konuşmasının sonunda, günün anısına konukları Ukrayna Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha’ya teşekkür belgesi takdim etti. Büyükelçi Sybiha’ya da Başkan Erdoğan’ın nezaketine yine bir teşekkür belgesiyle karşılık verdi.
TÜRK YATIRIMCILARI UKRAYNA’DA YATIRIM YAPMAYA ÇAĞIRDI
Ukrayna Ankara Büyükelçisi Sybiha’ya ise konuşmasında ülke arasındaki iş birlikleri ile yatırımları artırmaya yönelik ip uçlarına yer verdi. Büyükelçi Sybiha, “Mutluluklar paylaşılınca katlanır; üzüntüler ise azalır. Ben bu atasözünü hep söylerim. Biz birbirimizi tamamlayan iki ülkeyiz. Bugün burada Denizli ile Ukrayna arasındaki iş birliği için önemli bir adım atıldı. Bizde yatırım yaptığınızda, 5 ila 7 yıl arasında kazanmaya başlarsınız. Diğer ülkelerde, bu süre 10 yılı buluyor. Toprak Reformu yaptık… Daha önce bu imkân yoktu. Yeni projelerimizi, kamu özel sektör iş birliğiyle inşa edeceğiz. Bu da önemli bir imkândır. Birlikte yapabiliriz. Sizleri, ülkemize ve yatırım yapmaya davet ediyorum. Ukraynalı yatırımcılardan, burada sera kurmak ya da almak ile ilgili çok talep var. Burada da birlikte çalışabiliriz diye düşünüyorum. Eximbank'ın iki ülke arasındaki projelerin desteklenmesi ile ilgili bir programı var. Bundan da faydalanılabilir. Ayrıca, kardeş şehir de olabiliriz. Bu teklifimizi de bugünkü ziyaretlerimizde ilettik. İş birliğimiz ve güç birliğimiz bu sayede daha da artacaktır. Mermerden kabloya kadar birçok sektörde sizlerle ortak iş yapabiliriz. Başkanımızın da söylediği gibi diğer horozlar olduğu yerde Denizli Horozu ise her yerde öter. Bunu iş birliklerimiz için de önemli bir söz, bir işaret sayıyorum. Projeleriniz için her zaman yardıma hazırız. Cumhurbaşkanlarımızın da dediği gibi beraber büyüyelim; bunun için her şeyimiz var. Davetimize icabet ettiğiniz ve beni burada ağırladığınız için en başta sayın Erdoğan olmak üzere hepinize teşekkür ederim.” dedi.
Büyükelçi Sybiha, konuşmasının ardından salondakilerin sorularını da cevapladı.
CATLIK: “İŞ POTANSİYELİMİZİ YÜKSELTMELİYİZ”
Toplantıda, Başkan Erdoğan’ın emek ve katkılarından dolayı kutladığı AYSİAD Başkanı Mahmut Catlık ile EkoAvrasya Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren de kısa birer konuşma ile Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan’a organizasyondaki destekleri için teşekkür etti. Catlık, “AYSİAD, Denizli Ticaret Oda’mızın destekleriyle özgüveni yükselmiş ayrıca diğer sivil toplum kuruluşlarını da yapmış olduğu çalışmalara dahil ederek temel felsefesine sadık kaldığını göstermiştir. Denizli’mizi tanıtmak, sektörlerimizi, başardıklarımızı, hayallerimizi farklı kültürlere aktarmak, sanayicimizi, işletmelerimizi, yatırımcılarımızı güvendiğimiz dostumuz ülkelerin yetkilileriyle buluşturmaktan mutluluk duyuyoruz. Ukrayna ile temaslarımızı arttırarak beraber iş potansiyelimizi yükseltmekten büyük mutluluk duyacağız. Türkiye ile Ukrayna’nın arasında her konuda pozitif olarak ilerleyen birlikteliğe yapmış olduğumuz etkinlik ile katkı sağlamaktan da mutluluk duyuyoruz. İlerleyen yıllarda yapılan bu güzel çalışmanın meyvelerini alacağımızdan hiçbir şüphem yok.” diye konuştu.
EKOAVRASYA BAŞKANI EREN: “KARADENİZ'İN İNCİSİ UKRAYNA, AVRASYA'NIN EN ÖNEMLİ TARIM ÜLKESİ”
EkoAvrasya Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren ise, derneklerinin Türkiye ile Ukrayna arasındaki iyi niyet ve dostluk sürecinin gelişmesine katkı sunma adına 15 yıldır faaliyetlerini aralıksız sürdürdüğünü anlattı. Eren, “Ukrayna'yı Karadeniz'in incisi olarak kabul ediyoruz ve Avrasya'nın en önemli tarım potansiyeline sahip bir ülke. Sovyetler döneminden bugüne savunma sanayinin merkezlerinden biri. Türkiye'nin göz bebeği olan iki kuruluş ASELSAN ve BAYKARA, Ukrayna'da savunma sanayi ile alakalı çok önemli projeler gerçekleştirmektedirler. İnanıyoruz ki önümüzdeki süreçte dünyaya ihraç edebileceğimiz çok önemli savunma sanayisindeki ürünleri, dünya pazarlarına Ukrayna ve Türkiye üzerinden birlikte sunarız.” dedi.
Yorum Yazın