MENU
  • İLÇE HABERLERİ
  • SİYASET
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • VIDEO GALERİ
  • SPOR
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • YEREL HABERLER
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • GAZETE MANŞETLERİ
  • Künye
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
DOLAR41.5981
EURO48.7157
GR ALTIN5025.5
ÇEYREK4497.4
Denizli
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
  • DENİZLİ GÜNDEM
  • RESMİ REKLAM
  • EĞİTİM
  • DTO
  • KÜLTÜR SANAT
  • KALE
  • EKONOMİ
  • ÇARDAK
  • BEYAĞAÇ
  • GÜNDEM
Kapat

Turkcell engelli çocukların geleceğine ışık tutuyor

Ana SayfaGündemTurkcell engelli çocukların geleceğine ışık tutuyor
Turkcell engelli çocukların geleceğine ışık tutuyor
12 May, 2018, Saturday 14:15 2311
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
karcher center

İSTANBUL (AA) - Turkcell’in özel eğitime ihtiyacı olan engelli çocuklar için Milli Eğitim Bakanlığı himayesinde yürüttüğü “Engelsiz Eğitim Programı”nın son adresi İzmir’deki Aşık Veysel Görme Engelliler Okulu oldu.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Turkcell’in özel eğitime ihtiyacı olan çocukların yetkinliklerini artırmak ve toplumsal yaşama katılımlarını sağlamak amacıyla hayata geçirilen “Engelsiz Eğitim” programının son durağı İzmir oldu. Milli Eğitim Bakanlığı ve Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü iş birliğiyle gerçekleşen “Aşık Veysel Görme Engelliler Okulu” teknoloji sınıfı açılışına, Turkcell Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Koç, Özel Eğitim ve Rehberlik Genel Müdürü Celil Güngör katıldı.

10-16 Mayıs Engelliler Haftası için Milli Eğitim Bakanlığı himayesinde gerçekleşen açılış töreninde Turkcell’in Türkiye genelinde öğrencilere ulaştıracağı Orbit Reader cihazının dağıtımı da gerçekleşti.


- 300 bin kitaplık kapasite


Orbit Reader-Braille adı verilen kabartma ekran okuma ve not cihaz dağıtımına İzmir’de başlayan Turkcell, pilot proje dahilinde, Aşık Veysel Görme Engelliler Orta Okulu 5., 6., ve 7. sınıf öğrencilerine 50 cihaz dağıttı. 300 bin kitaba kadar depolama kapasitesi bulunan cihaz ile görme yetersizliği olan öğrencilerin yazılı materyallere ulaşımı konusundaki zorluklarının ortadan kaldırılması hedefleniyor.

Öğrencilerin tüm ders kitapları ve defterlerini içinde barındırabilen cihazlar aynı zamanda bilgisayarlara da bağlanarak tüm yazılı kaynaklara erişim imkanı sunuyor.

Yazı yazma gereçleri ile ilgili yaşadıkları zorlukların ortadan kalkması ile görme engelli öğrenciler, akranları ve öğretmenleri ile yazılı iletişim kurabilme imkanı sağlayacak. Turkcell 2018 yılı içinde toplam 250, proje tamamlandığında ise Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı tüm okullarda öğrenim görmekte olan 2 bin görme engelli öğrenciye cihaz ulaştırmayı hedefliyor.


- Teknoloji sınıfı ile görme engelli öğrenciler için sınırsız erişim


Öğrenciler için özel teknoloji ve yazılımlarla donatılmış görme engelli sınıflarında, az gören öğrenciler, öğretmenin akıllı tahtaya yazdığı yazıları önlerindeki bilgisayar ekranından, kendi görüş kapasitesine özel, dilediği büyüklük, renk ve kontrastta görebiliyor.

Dilediği anda tahtayı önüne getiren, dilediği anda da masasına koyduğu kitabını görme durumuna uygun ayarlarda görebilmesini sağlayan sistem sayesinde az gören öğrenciler dersleri kolaylıkla takip edebiliyor.

Hiç göremeyen öğrenciler ise klavyedeki tüm tuşları ve işlemleri seslendiren özel yazılım sayesinde bilgisayarı rahatça kullanabiliyor. Ayrıca sınıflardaki sistem sayesinde öğrenciler kitaplarını okunabilir belgeye çevirebiliyor ve gerekirse MP3 ses formatına dönüştürüp farklı ortamlarda çalışma notu olarak da taşıyabiliyor.

Bunun dışında görme engelli sınıflarında taratılan kitapların kabartma alfabe (Braille) ile basılarak çoğaltılmasını sağlayan yazıcılar yer alıyor. Sınıflarda ilave destek teknolojisi olarak yüksek çözünürlüklü video büyütücü sayesinde resimlerin, objelerin detaylı incelenebilmesi de sağlanıyor.

Sınıflarda yer alan grafik baskı makinesi, görmeyenlere her türlü görselin, şekillerin, grafiklerin, cisimlerin bir görenin gördüğü şekliyle, çok hızlı, pratik ve çok fazla teknik bilgiye ihtiyaç duymadan kabartılarak materyal üretmeye yarıyor.

Kendi kağıdı üstüne çocuklar için nesneler, hayvanlar, şekilleri karbon içerikli bir kalemle çizip, bu makineden geçirildiğinde bu çizgiler anında kabararak görmeyenin hayal dünyasını geliştirmeye yardımcı oluyor.


- 10 binden fazla öğrenci yararlanıyor


Milli Eğitim Bakanlığı himayesinde Turkcell’in desteğiyle 2015 yılında hayata geçirilen "Engelsiz Eğitim Programı" ile 2 yıl içerisinde 45 ilde 84 engelli okulundaki binlerce öğrenci ve aileye ulaşıldı. Turkcell projeye öğrencilerin istihdama yönelik bilgi, beceri ve tutum kazandıracak meslek atölyelerinin oluşturulması ve teknoloji sınıflarının donatımı konusunda destek verdi.

Turkcell’in desteği ile bugüne kadar 46 Özel Eğitim Merkezi’nde hafif zihinsel engelli öğrenciler için konaklama ve seyahat hizmetleri, yiyecek ve içecek hizmetleri, el sanatları ve benzeri alanlarda belirlenen atölyeler kuruldu ve yenilendi.

Proje ile işitme engelli gençlerin grafik tasarım, bilgisayar teknolojileri ve benzeri alanlarda istihdam edilebilir hale gelmesi için 20 işitme engelli okulunda bilgisayar sınıfları ve ihtiyaç duyulan diğer atölyeler oluşturuldu.

16 görme engelli okulunda öğrenciler kendileri için özel geliştirilmiş cihazlarla bilgiye daha kolay erişirken, teknolojinin sağladığı fayda ile kişisel ve mesleki gelişimleri sağlanıyor. Turkcell’in desteği ile görme engelli gençlerin sesli ekran okuyucu uygulamalarını kullanabileceği, az görenler için de akıllı tahta etkileşimli büyüteç gibi malzemeler ile donatılmış sınıflar kuruldu. Oluşturulan imkanlardan her yıl 10 binden fazla öğrenci yararlanıyor.


Turkcellengelliçocuklarıngeleceğineışıktutuyor
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Editör

Editör

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

Motorine zam üstüne zam
Motorine zam üstüne zam
Acıpayam’da Korkutan Kaza: 2 Yaralı!
Acıpayam’da Korkutan Kaza: 2 Yaralı!
Şehit Yakınlarımız ve Gazilerimizle İftar Sofrasındayız
Şehit Yakınlarımız ve Gazilerimizle İftar Sofrasındayız
İftar Telaşına "Gönül" Molası: Gençlerden Anlamlı İkram
İftar Telaşına "Gönül" Molası: Gençlerden Anlamlı İkram
Yangın ve Kurtarmada "Sıfır Hata" Hedefi
Yangın ve Kurtarmada "Sıfır Hata" Hedefi
Merkezefendi’nin Potadaki Perileri Anadolu Şampiyonası Yolunda
Merkezefendi’nin Potadaki Perileri Anadolu Şampiyonası Yolunda
Başkan Çavuşoğlu Çivrilli hemşehrileriyle iftarda buluştu
Başkan Çavuşoğlu Çivrilli hemşehrileriyle iftarda buluştu
Büyükşehir Zabıta’dan Ramazan denetimi
Büyükşehir Zabıta’dan Ramazan denetimi
Denizli Anahtar parti`den anlamlı katılım
Denizli Anahtar parti`den anlamlı katılım
Serinhisar Gençlik Merkezi hizmete girdi
Serinhisar Gençlik Merkezi hizmete girdi
Emekli dostu Başkan Çavuşoğlu’ndan 5 bin TL’lik Ramazan desteği
Emekli dostu Başkan Çavuşoğlu’ndan 5 bin TL’lik Ramazan desteği
Polisten 'babalık' yapmasını isteyen alkollü sürücü
Polisten 'babalık' yapmasını isteyen alkollü sürücü
Merkezefendi Geleneksel Ramazan eğlenceleri düzenleniyor
Merkezefendi Geleneksel Ramazan eğlenceleri düzenleniyor
Kazada hayatını kaybeden baba ve oğlu son yolculuklarına uğurlandı
Kazada hayatını kaybeden baba ve oğlu son yolculuklarına uğurlandı
PAÜ Hastanelerinden Psikolojik Değerlendirme Hizmeti
PAÜ Hastanelerinden Psikolojik Değerlendirme Hizmeti
Büyükşehir ile ramazan bereketi kapı kapı yayılıyor
Büyükşehir ile ramazan bereketi kapı kapı yayılıyor
Denizli Büyükşehir ile çocukların yüzü gülüyor
Denizli Büyükşehir ile çocukların yüzü gülüyor
Büyükşehir DESKİ’den Elmalı Mahallesi’ne altyapı yatırımı
Büyükşehir DESKİ’den Elmalı Mahallesi’ne altyapı yatırımı
Büyükşehir’in ramazan sofraları kuruldu
Büyükşehir’in ramazan sofraları kuruldu
Çameli Belediyesi, Elmalı Mahallesi’nde ilk iftar sofrasını kuruldu
Çameli Belediyesi, Elmalı Mahallesi’nde ilk iftar sofrasını kuruldu

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
GÜNDEM

İklim Değişikliğinin Tarımsal Üretime Yansımaları

Tunceli'de askeri araç uçuruma yuvarlandı! 4 askerimiz şehit oldu

Denizli’den Kazakistan’a başsağlığı

AK Partili Şahin Tin; “Emekçi ve emeklimizin yanındayız”

Haber20Denizli - Denizli Haberleri
KünyeÇerez PolitikasıGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Haber20Denizli 2022 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle