MENU
  • İLÇE HABERLERİ
  • SİYASET
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • VIDEO GALERİ
  • SPOR
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • YEREL HABERLER
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • GAZETE MANŞETLERİ
  • Künye
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
DOLAR41.5981
EURO48.7157
GR ALTIN5025.5
ÇEYREK4497.4
Denizli
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
  • DENİZLİ GÜNDEM
  • RESMİ REKLAM
  • EĞİTİM
  • DTO
  • KÜLTÜR SANAT
  • KALE
  • EKONOMİ
  • ÇARDAK
  • BEYAĞAÇ
  • GÜNDEM
Kapat

Terörle mücadelenin mayın ve EYP avcılarına hassas eğitim

Ana SayfaKültür SanatTerörle mücadelenin mayın ve EYP avcılarına hassas eğitim
Terörle mücadelenin mayın ve EYP avcılarına hassas eğitim

Terörle mücadele çalışmaları kapsamında, terörist unsurlarca yerleştirilen mayın ve patlayıcıların etkisiz hale getirilmesi için güvenlik güçlerinin en büyük destekçisi olan arama köpekleri, Nevşehir'de özel eğitimle göreve hazırlanıyor.

20 April, 2018, Friday 16:16 2292
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt

NEVŞEHİR (AA) - BEHÇET ALKAN/SERCAN KÜÇÜKŞAHİN -

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından yurt içinde ve sınır ötesinde sürdürülen terörle mücadele çalışmalarında, teröristlerin yerleştirdiği patlayıcıların etkisiz hale getirilmesinde görev alan köpekler, bu zorlu görev için özel eğitime tabi tutuluyor.

Terörist unsurların yerleştirdiği mayın ve el yapımı patlayıcıların imha edilmesinde askeri personelin en büyük destekçilerinden olan arama köpekleri, Nevşehir'deki Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezinde (JAKEM) eğitiliyor.

Merkezde doğumdan itibaren çeşitli eğitimlerden geçirildikten sonra branş eğitimi alan köpekler, uzman personel nezaretinde çalışmaya başlıyor.

Meskun mahalde mayın ve el yapımı patlayıcı arama konusunda, dünyadaki tek köpek eğitim merkezi konumundaki JAKEM'de, iz takip, devriye, narkotik, arama-kurtarma ve keşif alanında doğumdan emekliliklerine kadar özel eğitimden geçirilen köpekler, yurt içinde terör olaylarının yaşandığı bölgelerin yanı sıra sınır ötesindeki operasyonlarda da etkin görev alıyor.

JAKEM'de eğitilerek birliklere gönderilen yaklaşık 45 köpek, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatları bölgelerinde patlayıcılarla mücadelede etkin rol alıyor.

Belçika malinois, labrador, çatalburun, golden, Alman çoban köpeği ve pointer cinsi köpeklerin yetiştiriciliğinin de yapıldığı merkezde, doğumun ardından iki ay boyunca anne ile eğitime alınan köpekler daha sonra kabiliyetine göre branşlara sevk ediliyor.

El yapımı patlayıcı arama köpeği 16 hafta, mayın arama köpeği ise 20 hafta süren branş eğitiminde başarı sağladığında, sorumlusu olacak personel ile günlük eğitime devam ediyor. 265 köpeğin eğitiminin sürdüğü JAKEM'de, alanında sorunsuz çalışma sergileyen köpeklere, her sabah önce itaat ve asayiş eğitim parkurunda, ardından saha çalışmasının yapıldığı alanda eğitim verilerek hassasiyetinin artması sağlanıyor.

Eğitim sürecinde tatbikat yapılıyor

Köpeklerin, görev yapacağı sahaya kolaylıkla uyum sağlaması ve sosyalizasyonundaki muhtemel sorunların ortadan kaldırılması amacıyla çeşitli parkurlarda gerçeği aratmayan tatbikat da icra ediliyor.

Bomba ve mayın araması yapan köpekler, sahadaki görevinde zaiyat yaşanmaması için hedefine ulaştığında oturarak tepki vermesi konusunda eğitim alıyor. Köpeklerin asayiş ve kolluk görevinde teröristin etkisiz hale getirilmesi konusunda da personele tam itaat prensibiyle çalışması sağlanıyor.

Köpeğin, arama konusunda uzmanlaşmasının ardından, bakıcısı personel ile askeri birliğe sevki gerçekleştiriliyor. Uzun ve hassas eğitimlere tabi tutulan köpekler, görev birliklerinde de sürekli eğitiliyor ve 9 yaşına ulaştığında emekli ediliyor.

TerörlemücadeleninmayınveEYPavcılarınahassaseğitim
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Editör

Editör

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

Buldan’da yol kenarında ölü köpekler bulundu
10 KASIM DENİZLİ SANAYİ ODASI
Gelin damat düğünü yarıda kesip Ata'sını andı
Denizlili sanayiciler Çin Uluslararası İthalat Fuarını ziyaret etti
Anne ve oğlunun yaşadığı 2 bitişik ev yangında kullanılamaz hale geldi
Refüjden yolun karşısına geçmek isteyen traktöre otomobil çarptı
Denizli'de saat 09.05'i gösterdiğinde hayat durdu
Denizli’de şap hastalığına karşı tedbirler arttırıldı
Yeni yatırım teşvik sistemi Denizli'de tanıtıldı
Anıtkabir ruhunu Denizli'de yaşayan öğrenciler Ata'sının huzuruna çıktı
Vali Coşkun: "Gazi Mustafa Kemal Atatürk, tarihe örnek olmuş bir liderdir"
Süt toplama merkezine giden kadın kullandığı traktörün altında kaldı
Denizli’de zehir tacirlerine operasyon: 21 tutuklama
Hurdaya dönen araçtan yaralı kurtuldu
Ağaca çarpıp ikiye bölünen otomobildeki kadın hayatını kaybetti
Kontrolden çıkan otomobil uçurumdan aşağıya yuvarlandı
Kuralları hiçe sayan sürücüler kameralara yakalandı
Başkan Tefenlili’den 10 Kasım Mesajı
Başkan Tefenlili’den 10 Kasım Mesajı
10 KASIM DTO
Denizli Sağlık Müdürlüğü organ bağışında farkındalık oluşturdu

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
KÜLTÜR SANAT

BAŞKAN DOĞAN'DAN CUMHURİYET BAYRAMI MESAJI

Cumhuriyet coşkusu Babadağ'ın zirvesine taşındı

Denizli Kültür ve Turizm Müdürü Özel görevine başladı

SANATSEVERLER CELAL GÜNAYDIN’IN RESİM KOLEKSİYONU SERGİSİNDE BULUŞACAK

Haber20Denizli - Denizli Haberleri
KünyeÇerez PolitikasıGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Haber20Denizli 2022 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle