MENU
  • İLÇE HABERLERİ
  • SİYASET
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • VIDEO GALERİ
  • SPOR
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • YEREL HABERLER
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • GAZETE MANŞETLERİ
  • Künye
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
DOLAR41.5981
EURO48.7157
GR ALTIN5025.5
ÇEYREK4497.4
Denizli
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
  • DENİZLİ GÜNDEM
  • RESMİ REKLAM
  • EĞİTİM
  • DTO
  • KÜLTÜR SANAT
  • KALE
  • EKONOMİ
  • ÇARDAK
  • BEYAĞAÇ
  • GÜNDEM
Kapat

'Dondurma dört mevsim tüketilmeli'

Ana SayfaSağlik'Dondurma dört mevsim tüketilmeli'
'Dondurma dört mevsim tüketilmeli'

ASÜD Genel Sekreteri Burhan Sakkaoğlu, "Türkiye'de dondurma yaz aylarında tüketilebilen bir tatlı olarak algılanmaktadır. Neredeyse 10 ay kış olan Kuzey Avrupa ülkelerinin dondurma tüketimi ise ülkemizin 2-3 misli." dedi.

07 June, 2018, Thursday 18:18 5087
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt

ANKARA (AA) - Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Genel Sekreteri Burhan Sakkaoğlu, Türkiye'de dondurmanın yaz aylarında tüketilebilen bir tatlı olarak algılandığını belirterek, "Avrupa’da kişi başına yıllık dondurma tüketimi 7 litre civarında, Türkiye'de ise 4,6 litre. Türkiye'de bu algı değiştiği takdirde insanlar hem daha sağlıklı hem de daha uygun fiyata tatlı tüketimini karşılayabilecek" dedi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Sakkaoğlu, Türkiye'nin ilk modern dondurma üretiminin 1957'de açılan Atatürk Orman Çiftliği Pastörize Süt ve Mamulleri Fabrikası tarafından yapıldığını, daha sonra dondurma pazarının yerli ve yabancı markalarla geliştiğini söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) en son açıkladığı verilere göre Türkiye’de 539 dondurma imalatı yapan tesis bulunduğunu dile getiren Sakkaoğlu, bu alanda 3 bin 380 kişinin istihdam edildiğini, bu tesislerde üretilen dondurmanın oluşturduğu katma değerin ise 90 milyon lira olduğunu belirtti.

Sakkaoğlu, Türkiye'de dondurma üretiminin 2017'de 367 bin ton olduğunu belirterek, "İçinde bulunduğumuz yılda ise üretimin 382 bin tona, tüketim ise 369 bin tona ulaşması beklenmektedir. Kişi başına tüketim son 10 yılda büyük bir artış göstererek 1,1 litreden 4,6 litreye yükseldi ancak bu değer diğer ülkelerle karşılaştırıldığında oldukça düşük kalmaktadır." diye konuştu.

Dondurmanın yüzde 80'ini 6-25 yaş arası nüfusun tükettiğine işaret eden Sakkaoğlu, toplam tüketimin yüzde 44’ünün Marmara, yüzde 23’ünün Ege bölgesinde gerçekleştiğini bildirdi.

Sakkaoğlu, dünya genelinde ise dondurma pazarının 16,6 milyar litrelik hacimle 200 milyar liralık ekonomik bir değeri ifade etttiğine işaret ederek, Türkiye'nin ise 2017 itibarıyla 3,5 milyar liralık büyüklüğüyle, dünya pazarları arasında ciroya göre 14’üncü, miktara göre ise 18'inci sırada yer aldığını, Endonezya, Vietnam ve Hindistan ile en hızlı büyüyen pazarlar arasında bulunduğunu belirtti.

"Kuzey Avrupa ülkelerinin dondurma tüketimi Türkiye'yi 3'e katlıyor"

Sektörün en önemli gündem maddesinin henüz tam önüne geçilememiş olan mevsimsellik sorunu olduğuna dikkati çeken Sakkaoğlu, dondurmanın dört mevsim tüketilmesi gereken bir tatlı olduğunu söyledi.

Sakkaoğlu, Türkiye'de dondurmanın yaz aylarında tüketilebilen bir tatlı olarak algılandığını ifade ederek, "Neredeyse 10 ay kış olan Kuzey Avrupa ülkelerinin dondurma tüketimi ise ülkemizin 2-3 misli. Avrupa’da kişi başına yıllık dondurma tüketimi 7 litre civarında, Türkiye'de ise 4,6 litre, Türkiye'de bu algı değiştiği takdirde insanlar hem daha sağlıklı hem de daha uygun fiyata tatlı tüketimini karşılayabilecek. Kişi başı tüketim Danimarka’da 8, Finlandiya’da 13, İsveç’te 12, Norveç’te 11 litre seviyesinde. Bu gözle baktığımıza alınacak çok yolumuz olduğunu görmekteyiz." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de geçen yıl üretilen dondurmanın 15 bin tonunun ihraç edildiğini ifade eden Sakkaoğlu, bu miktarın toplamın ancak yüzde 4,5'ine denk geldiğini söyledi. Sakkaoğlu, ihracatta öne çıkan pazarlar olarak Ortadoğu, Kafkasya, Türk Cumhuriyetleri ve Kuzey Afrika ülkelerinin görüldüğünü ifade ederek, 2018'de de ihracatın geçmiş yıllara benzer seviyede olacağını tahmin ettiklerini bildirdi.

Türkiye'nin, dış pazarlardaki konumunu iyileştirmek için her şeyden önce hayvan hastalıklarının yok edilmesi gerektiğinin altını çizen Sakkaoğlu, şunları kaydetti:

"AB, halen Türkiye’den süt ve süt ürünleri, bu arada dondurma ithalatında ancak onaylı süt işletmelerinden alınan süt ile üretilen ürünlerin ithalatına izin veriyor. Bu nedenle süt üretiminde kaliteyi artırmaya yönelik çalışmalarla, AB standartlarında üretim yapan, onaylı süt işletmelerinin sayısının artırılması gerekiyor. Bunların yanı sıra dondurma ihracatında büyük potansiyele sahip Ortadoğu, Uzakdoğu ve Kuzey Afrika’ya yönelik pazar faaliyetlerinin geliştirilmesi, butik dondurma ve yöresel dondurma çeşitlerinin de yurt dışında tanıtımına önem verilmesi gerekiyor. Ülkemizde gerek ham madde, gerek yapılış tekniği açısından oldukça özellikli dondurma türleri var. Bunların değerinin vatandaşlarımız tarafından anlaşılmasını istiyoruz. Dondurma çocuklara sağlıklı süt ürünleri tüketimi alışkanlığını kazandırmak için en önemli gıdalardan biridir. Ayrıca yetişkinler için de besleyici, enerji verici bir ara öğün olarak görülmektedir. Dondurmanın bir yaz geleneği olmaktan çıkarılmasını, her mevsim tüketilmesini öneriyoruz. Süt içeriğiyle, besin öğeleriyle, tadıyla, lezzetiyle ve onlarca çeşidiyle dondurma sadece yaz mevsiminin değil, her mevsimin yıldızı olmalıdır."

'Dondurmadörtmevsimtüketilmeli'
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Editör

Editör

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

Sözün ustaları Denizli’de buluşuyor
Avukatlardan cübbeyle araç tanıtımı yapan galericiye suç duyurusu
Denizli’de afet risklerini azaltmaya yönelik atılacak adımlar masaya yatırıldı
Honaz’ın meşhur cennet hurması bu kez cips olarak damakları şenlendirecek
Gübre taşıyan traktör devrildi, sürücü altında kaldı
Gübre taşıyan traktör devrildi, sürücü altında kaldı
Denizli’de yoldan çıkan otomobil önce ağaca sonra eve çarptı
MERKEZEFENDİ BELEDİYESİ’NİN 31’İNCİ MAMA MAKİNESİ ESKİŞEHİR’E TESLİM EDİLDİ
BAŞKAN DOĞAN'DAN CUMHURİYET BAYRAMI MESAJI
Denizli Ticaret Odası, Yüksek İstişare Kurulu’nu Topladı
29 EKİM MAKSİAD
29 EKİM MERKEZEFENDİ
29 EKİM PAÜ
29 EKİM DTO
29 EKİM SANAYİ ODASI
Vali Coşkun: "Cumhuriyet, Türk milletine bırakılmış en büyük emanettir"
PAMUKKALE BELEDİYESİ 29 EKİM CUMHURİYET COŞKUSUNU BAŞLATTI
BAŞKAN TEFENLİLİ’DEN 29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI MESAJI
Başkan Çavuşoğlu’ndan 29 Ekim mesajı
29 EKİM BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
TÜRK MİLLETİ OLARAK CUMHURİYET’TE BULUŞTUK

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
SAĞLIK

Araç kullanırken kalp krizi geçiren profesör hayatını kaybetti

Elektronik sigarada yanlış güven hissi

Beyaz İnci Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi 4'üncü şubesini Denizlilerin hizmetine sundu

Meme kanserini erken teşhisle yendi, şimdi diğer kadınlara umut oluyor

Haber20Denizli - Denizli Haberleri
KünyeÇerez PolitikasıGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Haber20Denizli 2022 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle