Pamukkale Üniversitesi, Denizli Büyükşehir Belediyesi, Türk Dili ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Türk Ocakları Denizli Şubesi işbirliği ile PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi İsmail Çetişli Konferans Salonunda “Ermenistan’ın İşgal Politikaları: Bölgesel ve Uluslararası Güvenlik Problemleri” konulu uluslararası bir panel düzenlendi. Panele Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rafet Kılınçarslan, Genel Sekreter Prof. Dr. Mehmet Ali Sarı, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ertuğrul İşler ile akademik personel ve öğrenciler katıldı.
İki oturum olarak planlanan panelin ilk oturum başkanlığını PAÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgut Tok yaptı. Panelin ilk oturumunda Marmara Üniversitesinden Prof. Dr. Okan Yeşilot, PAÜ'den Prof. Dr. Mithat Aydın, Süleyman Demirel Üniversitesinden Prof. Dr. Timuçin Kodaman, Giresun Üniversitesinden Doç. Dr. Yalçın Sarıkaya ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinden Dr. Esme Özdaşlı konuşmacı olarak yer aldı.
“Romantik ve Nostaljik Politika Olmaz”
Türkiye’nin dış politikada çok fazla iyi niyet gösterdiğine dikkati çeken Prof. Dr. Timuçin Kodaman: Türkiye’nin kurucu ülkelerden biri olduğu Karadeniz Ekonomik İşbirliği’ne Ermenistan’ı sorgusuz sualsiz kabul eden ve tanıyan ilk ülkelerden biri olmamızın doğru bir yaklaşım olmadığına vurgu yaptı.
Sınırlarımıza baktığınızda İran hariç bütün komşularımızın birtakım hayalleri var. Bu hayallerin büyük kısmı da Türkiye sınırları içinde tamamlanıyor. Böyle bir sorunumuz var. Aksiyoner dış politika sadece konuşma üzerine inşa edilemez. Sorun sümen altı edildiği dönemlerde bile “biz ne yapmalıyız”ı düşünmeliyiz diyen Prof. Dr. Kodaman sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye Azerbaycan’ın arkasında durmuştur. Karabağ Toprakları’nın işgalleri bitmediği sürece de Ermenistan ile bir normalleşme beklenemez. 2005’ten sonra Ermeni Açılım Süreci söz konusu. Burada soru şu; Ermeni açılım sürecini yaptığınızda karşıdan ne alıyorsunuz. Karşı taraf ekonomik olarak, siyasi olarak bir şey mi kabul ettiler, bir şeyden vaz mı geçtiler? Bunların hiçbiri yok. Yurtdışında bir Ermeni ile karşılaştığınızda size ilk sorusu, Ermeni soykırımını tanıyor musunuz? oluyor. Türk vatandaşlarının bu soruya vereceği cevabı var mı yok mu, Türk öğrencilerin, akademisyenlerin böyle bir derdi var mı? Bu konularda sıkıntılıyız. Türkiye Cumhuriyeti’nin ana omurgası dış politikada Karabağ’dır”.
“Türk Ayağa Kalkarsa Nasıl Sonuç Elde Eder Herkes Bir Kez Daha Görecek”
“Ermeni Sorunu gerçekte 19. Yüzyıl başlarında Sırplar ve Yunanlılar ile Balkanlarda başlayan Osmanlıdan kopuşun Asya’daki tezahüründen başka bir şey değildir diyen Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mithat Aydın Barış Pınarı Harekatında görev alan askerlere başarılar diledi. Doç. Dr. Yalçın Sarıkaya ise katılımcılara, güncel durumlar, taraflar açısından sahadaki son durumlar nedir, güvenlik sorunları ve bunlar etrafında oluşmuş güvenlik ilişkileri, anlaşmalar, ortak tatbikatlar ile ilgili bilgiler sundu. “Coğrafya dış politikanın belirlenmesinde çok temel bir belirleyendir. Biz coğrafi olarak Kafkasya’nın bir parçasıyız” diyen Doç. Dr. Sarıkaya, devam eden Barış Pınarı Harekâtı’na ilişkin olarak: “Herkes bir kez daha Türk, ayağa kalktığında nasıl bir sonuç elde ediyor görecek bu vesile ile ordumuza başarılar diliyorum” dedi.
“Ayrılır Mı Gönül Candan Azerbaycan Azerbaycan”
Dağlık Karabağ İşgali Çerçevesinde Sözde Soykırım İddialarının Psikopolitik Boyutu, başlıklı sunumu ile Doktor Öğretim Üyesi Esma Özdaşlı da Mustafa Kemal Atatürk'ün Azerbaycan'la ilgili "Azerbaycan'ın derdi derdimiz, sevinci bizim sevincimizdir" sözünü anımsatarak Türkiye ve Azerbaycan'ın tüm sorunlara karşı birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguladı.
Panelin ilk oturumunun ardından saat 14.00'de ikinci oturum gerçekleştirildi. İkinci oturumun başkanlığını Prof. Dr. Ercan Haytoğlu yaptı. Panele Ekoavrasya Vakfı Genel Başkanı Hikmet Eren, Düzce Üniversitesi'nden Dr. Gökmen Kılıçoğlu, Atlas Araştırmalar Merkezi Başkanı Elhan Guliyev, Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesinden Doç. Dr. Solmaz Güzelova ve Avrasya Güvenlik ve Strateji Araştırma Merkezi Başkanı Dr. Hatem Cabbarlı konuşmacı olarak katıldı. Program kapsamında; Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin, 1992'de katledilen Azerbaycanlı vatandaşların anısına yaptırdığı Azerbaycan-Karabağ Parkı’ndaki Hocalı Soykırımı Anıtı ziyaret edilerek 26 Şubat 1992’de katledilen Azerbaycanlı vatandaşlar anıldı. Anma programı ve panele katılım yoğundu.
Yorum Yazın