Pamukkale Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (PAÜ İİBF) A Blok Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinliğe 27. Dönem Denizli Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Türk Grubu Başkanı NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Üyesi Ahmet Yıldız, Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, PAÜ ÇESUMER Müdürü Prof. Dr. Gülbin Erden, dekanlar, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan etkinlikte açılış konuşmalarını ÇESUMER Müdürü Prof. Dr. Gülbin Erden ile Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan gerçekleştirdi.
Prof. Dr. Erden: “İklim değişikliği konusunda önlem almazsak, ciddi sorunlarla karışabiliriz”
PAÜ ÇESUMER Müdürü Prof. Dr. Gülbin Erden konuşmasına, iklim değişikliği konusunda önlem alınmadığında sonrasında dünya için çok ciddi sonuçların olabileceğini hatırlatarak başlarken, bu konuda farkındalığı arttırıcı her türlü faaliyetin anlamlı olduğunu söyledi. Gerek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı gerekse belediyeler tarafından bu konuda ciddi çalışmaların yapıldığının altını çizen Prof. Dr. Erden, seminerin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.
Rektör Kutluhan: “Böylesine ciddi bir sorunun PAÜ’de konuşuluyor olmasından gurur duydum”
Açılışta konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, böyle bir toplantıya PAÜ olarak ev sahipliği yapmaktan gurur duyduklarını ifade ederken, ‘Üreten Üniversite’ misyonu ve ‘Üniversite Hayatın Rehberidir’ vizyonu ile yola devam ettiklerini belirtti. Dünya’yı böylesine ciddi etkileyen bir sorunun PAÜ’de ele alınmasında katkısı olan PAÜ ÇESUMER Müdürü şahsında emeği geçenlere teşekkürlerini iletti. İklim değişikliğinin bugün gelinen noktada önemli bir problem olduğuna dikkat çeken Rektör Kutluhan, bu sorunu, Üniversite olarak her öğrencinin, her akademisyenin görmesi gerektiğini belirtti. İklim değişikliğinin durdurulabilmesi adına herkese önemli sorumluluklar düştüğünü ifade etti.
Açılış konuşmalarının ardından program seminerler ile devam etti. İlk sunum, PAÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sibel Çukurluoğlu’nun İklim Değişikliği Tanımı ve Önemi konusunda yaptığı sunum oldu. Doç. Dr. Çukurluoğlu, ısınma ve soğuma yönünde olan iklim değişikliğine neden olan etmenler ve bu etmenlerin nasıl ortaya çıktığını bilimsel yönden ele aldı.
Seminerde ikinci sunum, Meteoroloji Genel Müdürlüğü Sektörel Uygulamalar Şube Müdür Vekili Dr. Serhat Şensoy’un Türkiye ve Denizli’nin Uzun Devreli İklim Verilerinin Analizi konulu sunumu oldu. Dr. Şensoy konuşmasında, sıcaklık ortalamalarının yıllara göre değişimini ele alırken, 1981 ile 2010 yılları arasında, yıllık ortalama sıcaklığın 13,5 santigrat derece olduğunu, 2021 yılının 14,9 santigrat derece ortalama ile son 40 yılın 4’üncü en sıcak yıl olduğunu söyledi. Konuşmasının devamında 2021 yılında bin 24 ekstrem meteorolojik olay olduğuna dikkat çeken Dr. Serhat Şensoy, ekstrem meteorolojik afetlerin sayısında son yirmi yılda artış eğiliminin olduğunu ifade etti. Konuşmasının devamında Denizli’nin iklim ve sıcaklık verilerini ele alan Dr. Serhat Şensoy, son yıllarda Denizli’deki yıllık ortalama sıcaklıkta önemli bir artış olduğu ifade etti.
Seminer, Denizli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ramazan Değirmenci’nin Denizli İli İklim Değişikliğinde Eylem Planı başlıklı sunumu ile devam etti. Değirmenci sunumunda, Denizli’nin iklim projeksiyonuna göre, yarı kurak ve yarı nemli iklimden kurak iklime doğru değişim gösterebileceğine dikkat çekerken, hazırlanan eylem planına göre, 2030 yılına kadar kurum olarak yapacakları çalışmaları aktardı.
Seminer, Türkiye Cumhuriyeti Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan Fatma Tok ve Aygün Aktaş’ın İklim Değişikliğinde Ulusal Boyutu adlı sunumu ile sürdü.
Sunumların sonuncusu ise 27. Dönem Denizli Milletvekili Ahmet Yıldız’ın gerçekleştirdiği İklim Değişikliğinde Uluslararası Boyut konusunda oldu. İklim değişikliğinde payı olan ülkelerin, bu konuda çözüm önerileri geliştirmede de görev almaları gerektiğinin altını çizen Yıldız, iklim değişikliğinin evrensel bir mesele olduğunu ve insan göçü gibi sosyolojik sorunlara da sebep olduğunu belirtti. Türkiye’nin ‘2053 yılında sıfır emisyon’ hedefi ile bu konudaki çalışmalarını sürdürdüğünü sözlerine ekledi.
Sunumların sonunda Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan sunum yapan konuşmacılara teşekkür belgesi takdim etti. Program toplu hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.
Yorum Yazın