Eğitim Fakültesi Engin Aksel Konferans Salonunda düzenlenen konferansın konuşmacıları Doç. Dr. Feyyaz Karaca ve Doç. Dr. Yasin Doğan olurken, konferansa Eğitim Fakültesi dekanı Prof. Dr. Bilge Can, Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Hülya Şahin Baltacı, Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Tuncel, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan konferansın ilk konuşmacısı olan Doç. Dr. Feyyaz Karaca, Küreselleşme ve Ulus Devletleri, “Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Kuruluşundaki Ulus Devlet Düşüncesi” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Konuşmasında ilk olarak Dünya genelinde yaşanan küreselleşme sonucunda teknolojideki hızlı gelişimle birlikte ülkelerin ekonomik, siyasal ve sosyo-kültürel olarak birbirine yakınlaştıklarına değinirken, özellikle ticarette ortaya çıkan rekabet sonucu ülkelerin üretimde uzmanlaşmaya gittiğini belirtti. Küreselleşme ve küreselleşme sonucu ortaya çıkan gelişmeleri dönem dönem ele alan Doç. Dr. Feyyaz Karaca, 1980’lerde batının optik kablo, haberleşme uyduları, bilgisayarlar gibi teknolojik buluşları devreye sokarak iletişim devrimini gerçekleştirdiğini söyledi.
Sunumunda küreselleşmeyi Türkiye özelinde ele alan Doç. Dr. Feyyaz Karaca, Türkiye’nin Doğu ve Batının tam ortasında, jeo-stratejik olarak önemli bir noktada olduğundan dolayı küreselleşmeden oldukça fazla etkilendiğini hatırlattı. Türkiye’nin küreselleşmeden etkilenen değil, sürece katkı sağlayan bir ülke olabilmesi için dış siyasette kararlı, bölgesel çıkarlarını koruyan, barışçı ve uzlaşmacı bir tutuma sahip olmasının önemine dikkat çeken Doç. Dr. Karaca, daha sonra tüm Dünya’da Fransız Devrimi sonucu ortaya çıkan milliyetçi akımlar ile ortaya çıkan ulus devlet kavramından ve ulus devletler ve küreselleşme kavramından bahsetti.
Konferansın bir diğer konuşmacısı olan Doç. Dr. Yasin Doğan ise sunumunda Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluşundan itibaren basılan paralarda, pullarda ve yapılan mimari
yapılardaki sembolleri ele aldı. Türkiye Cumhuriyeti’nde kağıt paraların ilk olarak 1927 yılında basıldığını belirten Doç. Dr. Yasin Doğan, paraların üzerlerinde Türk milliyetçiliğinin sembolü olan bozkurt ve meclis binası figürlerinin yanında Ankara Kalesi ve Demiryolu figürlerine de yer verildiğini hatırlattı. Basılan madeni paralar, pullar, istiklal madalyalarında ay-yıldızın yanında üretimi simgeleyen buğday başağı asker gibi figürlere çokça yer verildiğine değinen Doç. Dr. Doğan, konuşmasının son bölümünde Mimar Kemalettin ve Mimar Vedat Bey’in Cumhuriyetin ilk yıllarında mimari yapılarda, Türk mimarisini yabancı etkilerden kurtarmak için, Selçuklu-Osmanlı öğelerinden yararlanarak yeni bir mimari akıma öncülük etmeyi amaçladıklarına değindi. Örnek mimari yapılar ve ortak noktalarını görseller ile katılımcılara anlattı.
Konferansın sonunda konuşmacılar Doç. Dr. Feyyaz Karaca ve Doç. Dr. Yasin Doğan’a sunumlarından dolayı teşekkür eden Dekan Prof. Dr. Bilge Can, günün anısına belge takdiminde bulundu.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Geleneksel Türk El Sanatları Sergisi Açıldı
Ayrıca Cumhuriyetin ilanının 96. yıldönümü nedeniyle Eğitim Fakültesi Fuaye Alanında “29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Geleneksel Türk El Sanatları Sergisi” açıldı. Düzenlenen serginin açılışına Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilge Can, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hülya Şahin Baltacı, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Efe Akbulut, anabilim dalı başkanları, öğretim elemanları ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Sergide yer alan çalışmalarla ilgili bilgi veren Öğr. Gör. Gülsen Turgut şunları kaydetti: “Geleneksel Türk El Sanatları, Milli ve Kültürel kimliğimizin yaşayan belgeleridir. Yüzyıllardır birçok uygarlığın beşiği olan Anadolu’ya Türklerin yerleşmesiyle kültürler kaynaşmış, sanatta yeni sentezler ortaya çıkmıştır. Türk El Sanatları, İslamiyet’ten önce ve sonra yaşadıkları coğrafyanın kültürel etkisiyle duygu ve düşüncelerini yoğurmuş özgün eserlerde kendisini göstermiştir.”
Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı Güz ve Bahar Dönemlerinde Öğr. Gör. Gülsen Turgut’un yürüttüğü Geleneksel Türk Sanatları Atölye dersi kapsamında, Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı 3. Sınıf öğrencilerinin çalışmalarından oluşan sergi, Eğitim Fakültesi Fuaye Alanında sanatseverlerle buluştu. Cumhuriyetimizin 96. Yıl kutlamaları kapsamında açılan sergide, Türk El Süsleme sanatları örneklerinden 75 Katı, 55 Tezhip ve 48 Minyatür olmak üzere toplamda 178 sanatsal uygulama yer aldı.
Yorum Yazın