MENU
  • İLÇE HABERLERİ
  • SİYASET
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • VIDEO GALERİ
  • SPOR
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • YEREL HABERLER
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • GAZETE MANŞETLERİ
  • Künye
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
DOLAR41.5981
EURO48.7157
GR ALTIN5025.5
ÇEYREK4497.4
Denizli
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
  • DENİZLİ GÜNDEM
  • RESMİ REKLAM
  • EĞİTİM
  • DTO
  • KÜLTÜR SANAT
  • KALE
  • EKONOMİ
  • ÇARDAK
  • BEYAĞAÇ
  • GÜNDEM
Kapat

Olgunlaşan gübre üründe kalite ve verimi artırıyor

Ana SayfaDenizli GündemOlgunlaşan gübre üründe kalite ve verimi artırıyor
Olgunlaşan gübre üründe kalite ve verimi artırıyor

Dünyada toprak kirliliğinin önüne geçilmesi ve tarım ürünlerinde verimin yükseltilmesi için hayvansal gübre kullanımının arttırılması gerektiğini savunan Prof. Dr. Turan Karadeniz, bekletilerek olgunlaşması sağlanan doğal gübrenin, üründe kalite ve verimi artırdığını belirtti.

19 October, 2022, Wednesday 13:27 841
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
karcher center

Dünyada toprak kirliliğinin önüne geçilmesi ve tarım ürünlerinde verimin yükseltilmesi için hayvansal gübre kullanımının arttırılması gerektiğini savunan Prof. Dr. Turan Karadeniz, bekletilerek olgunlaşması sağlanan doğal gübrenin, üründe kalite ve verimi artırdığını belirtti.

Topraklardaki tarım ürünlerinde kalite ve verimin giderek azaldığı uyarısını yapan Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, çiftçilere kimyasal değil hayvansal gübre kullanma çağrısı yaptı. Topraktaki doğal hayvan kökenli gübre maddesini artırmanın hem toprak kirliğinin önüne geçtiğini hem de ürünlerde verim alma şansını yükseltini söyleyen Prof. Dr. Turan Karadeniz, doğru gübre kullanım ve saklama yöntemleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Ahırdan çıkan gübrelerin hemen toprakla karıştırılmaması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Karadeniz, gübrenin 12 ile 16 ay gibi bir sürede belli işlemler yaparak bekletilmesi gerektiğini söyledi.



“Çiftlik gübreleri, ahırdan çıkartıldıktan hemen sonra toprağa atılmamalı”
Tarımda gübre kullanmanın çok önemli bir durum olduğunu dile getiren Prof. Dr. Turan Karadeniz, “Tarımda gübre kullanmak çok önemli bir durumdur. Bunun için elbette ticari gübrelerde önemli ama bizim tavsiyemiz ilk etapta, temel gübreleme olarak çiftlik gübrelerini öneriyoruz. Çiftlik gübreleri, ahırdan çıkartıldıktan hemen sonra toprağa atılmamalı. 12 ile 16 ay boyunca olgunlaştırma, yanma ve çürüme aşamalarını mutlaka gerçekleştirmek gerekiyor. Bunun hem bünyesinde bulunan selilozların azota dönüştürmesi sağlanırken hem de içinde bulunan yabancı otların çürümesi sağlanıyor. Dolayısıyla toprağımıza daha temiz, daha azot oranı yüksek ve fazla minareli sağlamış oluruz” dedi.



“Ahırda çıkan gübreleri sert zeminli yerlerde yığın haline getirilir”
Gübrenin daha faydalı olması için üstünün brandayla örtülerek güneş ışınlarından korunması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Karadeniz, “Ahırda çıkan gübreleri sert zeminli yerlerde yığın haline getirilir. Yığın içerisine kireç, nitratlı gübreler atılarak nemlendirilir ve üzeri örtülür. Her 3 ayda bir tekrar nemlendirilerek devrilir. Gübreyi direk güneş ışınlarından korunmak için brandayla örtmek gerekiyor. 12-16 ay boyunca gübreler olgunlaştıktan sonra çok yaza kalmadan, Şubat ayı ve Mart ayının başlarında bunlar toprakla karıştırılarak ekime hazır hale getirilir” diye konuştu.

turankaradeniztoprak
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Editör

Editör

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

Büyükşehir’in bitmeyen iyilik mesaisi
BAŞKAN ERTEMUR’DAN BERAT KANDİLİ MESAJI
Merkezefendi Kent Tiyatrosu'nun Şubat ayı oyun takvimi yayınlandı
Başkan Doğan’dan Berat Kandili mesajı
Başkan Tatık: "Berat Kandili gönüllerimizi birleştirsin"
Çameli Belediyespor Süper Amatör için Play-Off’a kaldı
Başkan Arslan, "Ramazan-ı Şerif’in müjdecisi olan mübarek Berat Kandili’ni idrak etmenin huzur ve mutluluğunu yaşıyoruz"
Trafiği tehlikeye düşüren motosiklet sürücüsüne ceza
Yalnız yaşayan işitme engelli vatandaş evinde ölü bulundu
Honaz'da sömestr eğlencesi müzikle renklendi
Balkonda montaj sırasında düşen işçi hayatını kaybetti
Meteoroloji’den Denizli için fırtına uyarısı
Meteoroloji’den Denizli için fırtına uyarısı
“PAMUKKALE SÖMESTİR FESTİVALİ” MUHTEŞEM BİR FİNAL YAPACAK
Denizli Büyükşehir Ulusal Briç Şampiyonası’na ev sahipliği yapacak
Çameli’ye 300 bin avroluk hibe
Kiracısını her 50 günde kontrol etmek isteyen ev sahibinden 3 sayfalık sıra dışı kriter listesi
Çameli’de camiler Ramazan ayına hazırlanıyor
Denizli, Avrupa Demokrasi Başkenti unvanı için son beşte
PAMUKKALE BELEDİYESİ’NDEN FIRTINA NÖBETİ
Büyükşehir’den Fatih Mahallesi’nde kaldırım genişletme çalışması

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
DENİZLİ GÜNDEM

Büyükşehir’in bitmeyen iyilik mesaisi

BAŞKAN ERTEMUR’DAN BERAT KANDİLİ MESAJI

Merkezefendi Kent Tiyatrosu'nun Şubat ayı oyun takvimi yayınlandı

Başkan Doğan’dan Berat Kandili mesajı

Haber20Denizli - Denizli Haberleri
KünyeÇerez PolitikasıGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Haber20Denizli 2022 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle