MENU
  • İLÇE HABERLERİ
  • SİYASET
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • VIDEO GALERİ
  • SPOR
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • YEREL HABERLER
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • GAZETE MANŞETLERİ
  • Künye
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
DOLAR41.5981
EURO48.7157
GR ALTIN5025.5
ÇEYREK4497.4
Denizli
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
  • DENİZLİ GÜNDEM
  • RESMİ REKLAM
  • EĞİTİM
  • DTO
  • KÜLTÜR SANAT
  • KALE
  • EKONOMİ
  • ÇARDAK
  • BEYAĞAÇ
  • GÜNDEM
Kapat

"Öğrencilerin farklı kültürleri tanımasını istiyoruz"

Ana SayfaGündem"Öğrencilerin farklı kültürleri tanımasını istiyoruz"
"Öğrencilerin farklı kültürleri tanımasını istiyoruz"
18 April, 2018, Wednesday 14:15 1897
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
karcher center

İZMİR (AA) - Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Boşnakça ve Arnavutça'nın da okullarda okutulan diller arasında yerini aldığını belirterek, "Öğrencilerin farklı kültürleri tanımasını istiyoruz. Kültürü tanımanın ilk aşamasında o dile aşina olmaktan geçiyor." dedi.

Bakan Yılmaz, Kemalpaşa ilçesinde belediye konuk evinde, Arnavutluk Eğitim, Spor ve Gençlik Bakanı Lindita Nikolla ile ikili görüşmede bulundu.

Basının kısa süreli görüntü almasına izin verilen görüşmenin ardından, Boşnak ve Arnavut kökenli vatandaşların yoğun olarak yaşadığı Halilbeyli Mahallesi'ne geçen Bakan Yılmaz ve Nikolla, Aliya İzzetbegoviç Ortaokulu'nda Arnavutça'nın seçmeli ders olarak okutulmaya başlanması nedeniyle düzenlenen törene katıldı.

Tören iki ülkenin milli marşının okunmasıyla başladı.

Bakan Yılmaz, okulda seçmeli ders olarak öğrencilere Arnavutça dersi okutulmasını başlattıklarını belirterek, hayırlı olması temennisinde bulundu.

Türkiye ile Arnavutluk'un yüzyıllarca yıllık ortak geçmişe sahip, dost, kardeş iki ülke olduğunu vurgulayan Bakan Yılmaz, asırlara dayanan güçlü bağların iki ülkeyi ortak sınırı olmasa da ortak tarihi ve kültürüyle birbirine bağlı komşu ülke yaptığını anlattı.

Arnavutluk'ta Türk tarihine ait eserler bulunduğunu, Türkiye'nin de Arnavutluk'tan sonra en fazla Arnavut'un yaşadığı yer olduğunu ifade eden Bakan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Bir ülkenin geçmişiyle geleceği arasındaki köprü eğitimle kurulur. Kültürümüzü, dilimizi, tarihimizi en iyi şekilde gelecek nesillere eğitimle aktarabiliriz. Yaşayan diller ve lehçeler dersini 2012-2013 eğitim öğretim yılından itibaren ortaokullarımızda seçmeli dersler arasında okutmaya başladık. Halihazırda Zazaca, Kurmanca, Adigece, Abazaca, Gürcüce, Lazca'nın yanı sıra Bosnakça ve Arnavutça da okutulan diller arasında yerinin aldı. Öğrencilerin farklı kültürleri tanımasını istiyoruz. Kültürü tanımanın ilk aşamasında o dile aşina olmaktan geçiyor. Bu aşinalığı sağlamak için güzel bir uygulamaya bugün hep birlikte şahitlik ediyoruz."

Bakan Yılmaz, ortaokulda bu dersi isteyen öğrencilerin seçebileceğini aktararak, Arnavut halkıyla bağların çocuklar vesilesiyle daha da güçleneceğini belirtti. İlk defa bu yıl okutulan dersin Türkiye'nin sınırları ötesinde de büyük bir ilgi ve heyecanla karşılandığını kaydeden Yılmaz, şu görüşlerini paylaştı:

"Bu ilginin göstergesi olarak Sayın Bakan ve heyeti aramızda. Bakanlık olarak öğrencilerimize ders kitaplarını en güzel şekilde hazırlayarak ücretsiz temin ettik. Ayrıca kitapları EBA'nın internet adresinde kullanıma soktuk. Öğrencilerimizin bu dili öğrenmekteki heyecanı doğru tercih yaptığımızı gösteriyor. Bu ders iki ülke arasındaki ilişkilere yeni anlam kazandıracaktır. Arnavutluk, milletimizin gönlünde müstesna yere sahip. Onlarla et ve tırnak gibi akrabalık bağlarıyla kaynaşmışız. Ortak değerlerimizle kardeşiz. Kültürel zenginlik vesilesi olarak gördüğümüz Arnavut kardeşlerimizle bir bütünün parçalarıyız. Arnavutluk ile aramızdaki mesafenin dostluğa, kardeşliğe engel olmadığını herkes görüyor. Ülkeler arasındaki iş birliğini her alanda geliştirmek istiyoruz. Türkiye ile Arnavutluk arasında eğitim ve kültür konusunda anlaşmalar imzalandı, kardeş okullar bağı kuruldu, ülkemizde yüksek öğretim için gelen Arnavut öğrenciler var. Seçmeli Arnavutça dersinin ülkelerimiz arasındaki dostluğu ve kardeşliği daha da pekiştirmesi diliyorum."

- "İş birliğimizi güçlendirmek için her şeyi yapacağız"

Arnavutluk Eğitim, Spor ve Gençlik Bakanı Lindita Nikolla da heyecanlı olduğunu belirterek, "Bugünü heyecanla bekledim. Bugün heyecanım tamamen geçti. Çünkü burası benim evim. Ben kendimi ailemde gibi hissediyorum." dedi.

Arnavutça'nın Türkiye'de öğrenilmesi için verilen fırsata teşekkürlerini bildiren Bakan Nikolla, şunları söyledi:

"Bilgi en büyük zenginliktir. İki ülke arasında bilgileri paylaşmaya devam edeceğiz. Güçlü bir geçmişimiz var. İş birliğimizi güçlendirmemiz gerekiyor. Arnavutluk'a heyecanla döneceğim ve daha sorumlu olacağım. Nasıl Arnavutça dili için çabalar gösteriyorsunuz, biz de orada Türkçe için daha fazla çabalayacağız. Bugün Sayın Bakan ile görüştük ve gelecekte güzel bir komisyon kuracağız, yapacağımız iş birliği için bir adım olacak. Kardeş okullar, bilgi alışverişi olacak. İş birliğimizi güçlendirmek için her şeyi yapacağız."

Nikolla öğrencilere de başarı diledi.

Törende öğrenciler, Türkiye ve Arnavutluk'tan halk oyunları gösterisi, Türkçe ve Arnavutça müzik dinletisi sundu, Arnavutça şiirler okudu. Okul bahçesine Türkçe ve Arnavutça "Hoşgeldiniz Sayın Bakanım" yazılı pankart asıldı.

Konuşmaların ardından iki bakan sınıfları gezdi, Arnavutça'yı seçen öğrencilerle konuştu.

Bakan Yılmaz, okulda seçmeli ders olarak Boşnakça ve Arnavutça'yı seçen öğrenciler arasında bu dilleri en iyi konuşan 5 öğrencinin Bakanlık ve Maarif Vakfı koordinesinde gelecek eğitim öğretim yılı başında Bosna Hersek ve Arnavutluk'a gönderileceğini kaydetti.

İki bakan daha sonra Bağyurdu'nda bir kahvehaneye oturarak, vatandaşlarla sohbet etti. Bakanlar, davet üzerine de bir eczaneye ziyarette bulundu.

"Öğrencilerinfarklıkültürleritanımasınıistiyoruz"
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Editör

Editör

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

Budanan ağaçlar yuvaları ısıtıyor
MERKEZEFENDİ’DE 2. ULUSLARARASI ÇOCUK VE GENÇLİK TİYATROLARI FESTİVALİ BAŞVURULARI BAŞLADI
DSO Başkanı Kasapoğlu; "Dünyanın en önemli tekstil üreticilerinden birisiyiz"
DTO Başkanı Erdoğan, 2026 Heimtextil Fuarında Denizlili firmaları yalnız bırakmadı
Kamyonet buzlanan yolda kayarak ilerledi
Yunus Emre Sosyal Tesisi’nin temeli törenle atıldı
DENİZLİ KAYAK MERKEZİ İLE İLGİLİ YARGI KARARI KAMUOYUNA DUYURULUR
DENİZLİ KAYAK MERKEZİ İLE İLGİLİ YARGI KARARI KAMUOYUNA DUYURULUR
BAŞKAN ERTEMUR: “BASIN BİZİM İÇİN BİR AİLEDİR”
Denizli Büyükşehir umut olmaya devam ediyor
EGEKENT HASTANESİ KARAMAN ÇOCUK GELİŞİM MERKEZİ TEMEL ATMA TÖRENİ
TEMEL ATMA TÖRENİ
Denizli'de 31 üyesi tutuklanan suç örgütüne 2. dalga operasyon: Gözaltına alınan 17 kişiden 12'si tutuklandı
Uçuruma yuvarlanan araçta bulunan 2'si çocuk 5 kişi yaralandı
CHP Genel Başkanı Özel: "Seçim sath-ı mailindeyiz, kapı kapı gezmeye var mısınız?"
Usta sanatçı Talip Özkan türkülerle anıldı
TEMEL ATMA TÖRENİ
Halkbank Kadınlar Türkiye Kupası final karşılaşması öncesi basın toplantısı düzenlendi
Denizli Büyükşehir, dondurucu soğuklarda evsizlere sıcak yuva sağlıyor
Başkan Çavuşoğlu gazeteciler ve aileleri ile bir araya geldi
BASIN, TOPLUMUN HABER ALMA HAKKININ TEMİNATIDIR

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
GÜNDEM

İklim Değişikliğinin Tarımsal Üretime Yansımaları

Tunceli'de askeri araç uçuruma yuvarlandı! 4 askerimiz şehit oldu

Denizli’den Kazakistan’a başsağlığı

AK Partili Şahin Tin; “Emekçi ve emeklimizin yanındayız”

Haber20Denizli - Denizli Haberleri
KünyeÇerez PolitikasıGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Haber20Denizli 2022 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle