Denizli Ticaret Borsası önderliğinde paydaşlarıyla birlikte yürütülen ve 2016 yılında başlanarak 8 yılda tamamlanması planlanan Nükleer Teknikler Kullanılarak Leblebilik Nohut Islahı Projesi’nde gelinen nokta Borsa ev sahipliğinde proje paydaşlarınında katılımıyla masaya yatırıldı.
Denizli Ticaret Borsası ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda, 2022 yılında yürütülen çalışmalar ile gelecek yıl yapılacak çalışmalar ele alındı. Tavas nohut popülasyonundan mutasyon ıslahı ile geliştirilen beyaz leblebiye uygun bir hattın tescile sunulmasına karar verildi. Ayrıca 2021 yılında tescile sunulan ve 2024 yılında tescil olması beklenen çeşit adayının tohumluk üretim ve tedarik süreci hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.
Denizli Ticaret Borsası önderliğinde 2016 yılında başlayan Nükleer Teknikler Kullanılarak Leblebilik Nohut Islahı Projesi, Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu- Nükleer Enerji Araştırma Enstitüsü (TENMAK NÜKEN), Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile sürüyor. 2016 yılında başlayan, 8 yıl sürecek proje ile; sektörün ihtiyacı olan iri taneli, kolay soyulabilen, işlem görmeye dayanıklı, yüksek verimli, antraknoza ve diğer hastalıklara dayanıklı leblebilik nohut çeşitlerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir.
Projede gelinen nokta değerlendirilmek üzere Denizli Ticaret Borsası Toplantı Salonu’nda paydaşlarında katılımıyla bir toplantı gerçekleştirildi.
Borsa Toplantı Salonu’nda yapılan değerlendirme toplantısına; Denizli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tefenlili, Borsa Yönetim Kurulu Üyesi Özay Tanrıverdi, Denizli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Şahin Şentürk , Denizli Tarım İl Müdür Yardımcısı Saffet Üge ,Ziraat Mühendisi Özgen Özeren, Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Evren Atmaca, Ziraat Züksek Mühendisi Dr. Sali Fidan, Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürü Dr. Sabri Çakır, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ali Yılmaz , Denizli Ticaret Borsası Genel Sekreteri Ali Şahin ve Borsa İdari ve Mali işler Müdürü Uğur Tanrıverdi katıldı.
İlk olarak Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitü Yemeklik Tane Baklagiller Birim Sorumlusu Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Evren Atmaca, “Nükleer Teknikler Kullanılarak Leblebilik Nohut Islah Çalışmaları” adı altında sunum gerçekleştirildi.
“Beyaz leblebiye uygun bir çeşit adayı daha tescile vereceğiz”
Toplantıda açıklamalarda bulunan Başkan Tefenlili; “Türkiye’deki leblebi üretiminin yaklaşık % 80’i ilimizde gerçekleşmektedir. Biz Denizli Ticaret Borsası olarak ilimizdeki leblebi imalatçısı üyelerimizle, nohut yetiştiricisi çiftçilerimizle bir araya gelerek sektördeki sorunları tespit ettik. Hazırladığımız rapor neticesinde yerli nohutların kalitesinin ve veriminin son yıllarda düştüğü, leblebi sektörünün hammadde için yurtdışına yöneldiğini tespit ettik. Borsa olarak elimizi taşın altına koyduk ve TENMAK NÜKEN, Eskişehir Geçit Kuşağı Araştırma Enstitüsü ve Denizli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile birlikte “Nükleer Teknikler Kullanılarak Leblebilik Nohut Islahı” projemizi hayata geçirdik. Projede sona yaklaşıyoruz, 2021 yılında sarı leblebiye uygun 1(bir) nohut çeşit adayını tescile verdik. Bu ayın sonunda beyaz leblebiye uygun 1(bir) çeşit adayını da tescile vereceğiz. Borsa olarak paydaşlarımızla geliştirdiğimiz nohut çeşitleri kapsamında Ar-Ge Merkezi kurma fikri değerlendirildi. Bu merkezde geliştirilen nohut çeşitlerinin üretimi gerçekleştirilerek üreticilerimizle buluşturmayı hedefliyoruz. Leblebi sektörünün ihtiyacı olan hastalıklara karşı dayanıklı, işlem görmeye uygun, kabuğu çabuk soyulabilen nohut tohumları ıslah edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Yorum Yazın