Denizli Büyükşehir Belediyesi, 17 Eylül 1176'da Anadolu Selçuklu Sultanı II. Kılıçaslan'ın zaferi ile sonuçlanan ve Anadolu’nun kesin olarak Türk yurdu olmasını sağlayan Miryokefalon Savaşı'nın 842. yıldönümü dolayısıyla panel düzenledi. Çatalçeşme Oda Tiyatrosu’nda düzenlenen panele Denizli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Gökoğlan, Çivril Belediye Başkanı Gürcan Güven, davetliler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Pamukkale Üniversitesinden Prof. Dr. Yusuf Kılıç, Prof. Dr. Turgut Tok, Prof. Dr. Mithat Aydın, Prof. Dr. Hasan Kara ve Doç. Dr. Levent Kurgun ile Afyon Kocatepe Üniversitesinden Doç. Dr. İbrahim Balık'ın konuşmacı olarak yer aldığı panelde, Miryokefalon Zaferi konuşuldu. Çivril Belediye Başkanı Güven, Miryokefalon Savaşı’nın Türk tarihi açısından çok büyük bir öneme sahip olduğunu kaydetti. Güven, “Tarih bilgileri, yüzey araştırmaları, ön yoklamalar, mezar taşları ve her şeyiyle beraber Miryokefalon kesinlikle Denizli’de, Çivril İlçesinde olmuştur” dedi. Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Gökoğlan ise konuşmasında, Denizli Büyükşehir Belediyesinin klasik belediyecilik faaliyetleri yanı sıra kültürel değerlere de büyük önem verdiklerini kaydetti. Gökoğlan, “Denizlimizin tarihini, kültürünü, sosyal olgularını ortaya çıkarmak için yollara çıktık. Tek amacımız vatandaşımızı geçmişini öğretmektir” dedi.
“Anadolu’nun tapusunun tescillendiği yer Miryokefalon’dur”
Paneli yöneten Prof. Dr. Mithat Aydın Miryokefalon Zaferi’nin, 1071 Malazgirt ve 30 Ağustos Başkomutanlık Meydan Muharebesi ile Anadolu’nun Türk yurdu olmasına vesile olan üç büyük savaştan biri olduğunu söyledi. Prof. Aydın, “Türklerin Anadolu’da tutunup tutunamayacağı, Asya bozkırlarına geri döndürülemeyeceği Anadolu’nun tapusunun tescillendiği yer Miryokefalon’dur” dedi.
“Eldeki bilgiler Çivril’i gösteriyor”
Prof. Dr. Turgut Tok ise konuşmasında, Miryokefalon Zaferi ile ilgili Türk kaynaklarında herhangi bir bulguya rastlanılmadığı, yabancı kaynaklardan bilgilerin elde edildiğini söyledi. Prof. Tok, “Bir yıldan beri yazılı kaynaklar elden geçirildi. Savaşın olduğu iddia edilen bütün bölgeler tarandı, tek tek dolaşıldı. Akabinde Çivril yöresi de incelendi. Eldeki bilgiler savaşın yapıldığı yer olarak Çivril’i gösteriyor” dedi. Doç. Dr. İbrahim Balık ise sunumunda, Anadolu’nun Türk yurdu hale getirilmesinin kolay bir süreçten geçmediğini, zorlu mücadeleler ve pek çok gayret ve çalışma ile mümkün olduğunu söyledi. Doç. Dr. Balık, “Bu savaşın yeri konusunda 35-40 yıl önceki araştırmacılar ve tarihçiler nokta koymuş ve Çivril olduğu ortaya net bir şekilde konmuştur. Çivril ve Denizli yeteri kadar geçmiş dönemlerde sahiplenmediği için tartışmaya açılmıştır” dedi.
“Çivril ilçesi sınırları içerisinde meydana geldiği artık kesinlik kazanmıştır”
Prof. Dr. Yusuf Kılıç, Miryokefalon Savaşı ile ilgili yazılı kaynakların kısıtlı olduğunu, sadece 4 kaynakta savaşla ilgili genel bilgilerin yer aldığını ifade etti. Prof. Dr. Kılıç, “Honazlı Nikitas ‘Savaş dar bir boğazda oldu’ diyor. Bu savaşın nerede meydana geldiği, kuvvetlerin nerede çarpıştığı, hangi yolları takip ederek savaş alanlarına geldikleri konusu bugün farklı farklı bölgelerden çıkan iddialı seslerle devam etmektedir. Ancak bu iddiaya sahip kişilerin ortaya koymuş oldukları kaynakların ve tarihi kaynaklarda geçen arkeolojik buluntuların ve coğrafi betimlemelerin gözden geçirilmesi suretiyle bu savaşın Çivril ilçesi sınırları içerisinde meydana geldiği artık kesinlik kazanmıştır" dedi.
Yorum Yazın