Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), yayınladığı “2018 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi” nde, bu yıl Türkiye nin iki sıra daha gerileyerek 180 ülke arasında 157'nci olduğunu açıklamıştır.
Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) ise açıklamasında “2018 yılında ülkemizde 68 gazetecinin tutuklu bulunduğunu” açıklayarak, Türkiye’nin halen basın özgürlüğünün en fazla ihlal edildiği ülke olduğunu açıklamıştır.
Medya alanındaki bu kuruluşların açıklamalarındaki ortak cümle “Son üç yıldır Türkiye’de tutuklu bulunan gazetecilerin tamamının devlete karşı işlenen suçlardan hapiste olduğu” şeklindedir.
Sayın Cumhurbaşkanımızın sonuna dek katıldığımız şu cümleleri son derece doğrudur:
Kamuoyunun eksiksiz, tarafsız, doğru bilgilendirilmesi ve vatandaşlarımızın haber alma hakkının korunması demokrasimizin işlerliği açısından hayati öneme sahiptir.
Öyleyse, bu göstergeler 2019 da tamamen değişmeli, ülkemiz yönetenlerinde ve yargıda; “halkın haber alma hakkına özen” konusunda daha güven ve umut veren bir duruş, samimiyetle sergilenmeli, TÜRKİYE layık olduğu seviyelere gelmelidir.
Gazetecilerimizin de, meslek ilkelerini koruyarak, doğru ve tarafsız habercilik yaparak, bağımsız ve özgür kalemleriyle çalışarak, bu samimi duruşa katkıda bulunmalarının gereğine, önemine ve kıymetine inanıyoruz.
Göstergeler, yönetim ve yargımızın olduğu kadar medya camiasının da duruşu ve katkısıyla düzelecek, halk hak ettiği haber alma özgürlüğüne tam kavuşacak, böylece uluslararası göstergelerdeki yerimiz düzelecektir.
Tam demokrasi için, medyanın özgür-etik - yasalara uygun ve bağımsız işlerliğine ihtiyacımız büyüktür.
Bu ihtiyacın giderilmesi için sektördeki tüm paydaşların aynı inanç ve düşüncede olmaları gereklidir.
Bu hissiyatla tüm gazetecilerimizin ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜNÜ kutlarız.
Yorum Yazın