Pamukkale Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Üreticiler Birliği Kurucusu ve Fahri Başkanı Hüseyin Akkaya ile lavanta üreticilerini, Gözler'deki tarlalarında ziyaret eden DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, çiftçilerden lavanta üretimi hakkında bilgi aldı.
AKKAYA: “BAŞKANIMIZ ERDOĞAN’IN ÜSTÜN GAYRETLERİ, HERKESİN MALUMU”
Lavanta ve yağını üreten Akkaya ile beraberindekiler, Başkan Erdoğan’a ziyaretinden duydukları memnuniyeti dile getirerek, ilgisinden dolayı teşekkür etti. Akkaya, “Başkanımızın, şehrimizin ve üreticilerimizin gelişmesi için gösterdiği üstün gayretleri, herkesin malumu. Denizli’mize değer katıyorlar. Bugün de sağ olsunlar, bizi yalnız bırakmadılar. Ziyaretleriyle, mekanımızı şereflendirdiler. Lavanta üretimi, başta yöremizin sonra ilimizin geleceği için yapılan önemli yatırımlardan biridir. Üretim sahamız ve üretici sayımız, büyük bir hızla artmaktadır. İnşallah kısa zamanda çok daha güzel işlere imza atacak, şehrimizin en önemli gelir kaynaklarından bir haline getireceğiz. 15 Eylül’de lavantalarımızı hasat edip, yağını çıkardık; Allah’ın izniyle, 10 Haziran 2021’de de, lavanta bahçelerimizi yeniden açacağız.” dedi.
BAŞKAN ERDOĞAN: “ALTIN DEĞERİNDEKİ ALIN TERLERİ, KATMA DEĞERLİ ÜRÜN HALİNE GELDİ”
Ziyaret ettiği çiftçilere kolaylıklar dileyen Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan ise, üreticilerin altın değerindeki alın terinin, ülke ekonomisine katkı sağlayan katma değerli bir ürün haline getirildiğine dikkat çekti. Denizli’nin gerek sanayi gerekse tarım ve hayvancılıkta kabuğunu kırarak, yeni yöntemler ve ürünler bulup geliştirmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Erdoğan, “Ülkemizde üretilen kekiğin 87,6'sı, Denizli'mizden. Türkiye’nin 1 numaralı kekik üreticisiyiz. Ülkemizde yetiştirilen 17 bin 965 ton kekiğin, 15 bin 729 tonu bizden. Denizli'den sonra en büyük üreticiler ise Manisa ve Uşak. Denizli, 90 bin 97 tonla, şaraplık üzüm üretiminde de 1'inci. Sofralık çekirdeksiz üzüm üretiminde ise, 185 bin 524 tonla, Manisa'dan sonra 2'nci. 2 bin 167 tonluk anason üretimiyle ülkemizde 3’üncü. 157 tonluk adaçayı üretimiyle tüm Türkiye’de 2’nci üretici. 5 bin 66 ton haşhaş üretimiyle de ülkemizin haşhaş üreticileri arasında 3’üncü sırada. Bu işe ilk başladığımız 2015’te, Denizli’mizde lavanta ekim alanı yok denecek kadar azdı. 5 yılda 5 kat artarak, 1000 dekara kadar çıktı. Önümüzdeki yıllarda, 50 bin dekara kadar da çıkarmayı hedefledik. Giderek artan lavantayla, tarlalarımızda çok güzel bir görsel şölen de oluştu; yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi gördü, görüyor. Dünyada en fazla ticareti yapılan uçucu yağ kaynakları arasında yer alan lavanta, dikiminden sonra 15 yıl ürün veriyor. Dekarından 4-12 litre uçucu yağ elde ediliyor. Parfüm, kozmetik ve ilaç sanayisinde kullanılan lavanta, uykusuzluğa, ağrılara ve romatizmaya olumlu etkisinden dolayı da talep görüyor. Ayrıca, çok farklı alanlarda da değerlendiriliyor. Mesela, üyelerimizden DTO Meclis Üyemiz Mehmet Hulusi Ay, lavantalı gazoz üretti. Çok ilgi gördüğünü söylüyor; neredeyse siparişlere yetişemiyor. Turistik tesisler, en büyük alıcısı konumunda. Haziranda, Pamukkale Tıbbi ve Aromatik Bitkileri Yetiştiriciler Birliği’nin öncülüğünde Halk Eğitim Merkezimiz tarafından gerçekleştirilen eğitimi tamamlayan 80 girişimcimize, kurdukları lavanta bahçeleri ile turizme hizmet etmek üzere sertifikalarını dağıtmıştık. Bu yöndeki çabalarımız sürecek. Denizli’miz, Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Yaygınlaştırılması Projesiyle, mevcut bitkilerine yenilerini de ekleyerek, tıbbi ve aromatik bitkilerde, ülkede daha çok söz sahibi olmalı. Bugün, üreticilerimiz ve birlik üyelerimizle, işte bunlarla ilgili de fikir alışverişinde bulunduk. Verimli bir görüşme oldu. Tekrar bol bereketli, hayırlı ve uğurlu olsun.” dedi.
ÜRETİM VE İŞLENMESİNİ, YERİNDE GÖRÜP BİLGİ ALDILAR
Akkaya, konuğu DTO Başkanı Erdoğan ile beraberindeki Denizli Merkez Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici ve Denizli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Hüdaverdi Otaklı'ya, tarlarını gezdirip, üretim ve sergileme olanaklarını yerinde gösterdi; çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgi verdi.
Yorum Yazın