Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından dijital olarak devam eden söyleşilere Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Turgut Türkdoğan “Koronavirüs Günlerinde Ebeveyn Olmak” konusu ile katıldı.
Güçlü Aile Güçlü Çocuk
Çocukların dış dünyaya ilişkin algılarının henüz erken yaşlarda şekillenmeye başladığını hatırlatan Dr. Turgut Türkdoğan, bu günlerde dış dünyaya ilişkin karamsar ve güvenilmez yorumların çocuklar tarafından dünyanın güvenilmez ve olumsuz bir yer olduğu şeklinde algılanabileceğini ifade etti. Çocukların dış dünyayı algılamalarında ailenin önemi üzerinde duran Dr. Turgut Türkdoğan, “Çocuğun içine doğduğu ilk dünya ailedir. Aile ne kadar tutarlı, kaygıyla baş edebilen, olumsuz gelişmeler karşısında sade ve anlaşılır bir dille çocuğa ulaşabilen bir yapıdaysa, o derece güvenli, kaygı yönetimi güçlü ve stresle başa çıkma becerileri yüksek çocuklar yetiştirebiliriz” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Çocuklarınızın Olumsuz Duygularla Baş Etmesine İzin Verin
İçinde bulunduğumuz süreçte, çocukların zaman zaman olumsuz duygular yaşayabilir diyen Dr. Öğretim Üyesi Turgut Türkdoğan böyle zamanlarda anne-babaların takınması gerek tavrı şöyle özetledi: Bu duyguları yaşan çocuklar, geçiştirilmemeli, duymazdan gelinmemeli veya durumu inkâr eden söylemler kullanılmamalı. Çocuğu, durumu kabul etmesi için ikna etmek yerine çocuğun bir süre bu duygularla baş başa kalmasına izin verilmelidir. Benzer duyguların, zaman zaman anne-babalar tarafından da yaşanabildiği ve bunun doğal bir durum olduğu uygun bir dille çocuğa anlatılmalıdır. Çocuklarını bu problemlerle başa çıkabilmeleri için aileler çocuklarını hayal kurmaya teşvik ederek bu hayalleri resimlere dökmelerini sağlayabilir.
Etkinlikler Bir Program Dâhilinde Gerçekleştirilmeli
Evde geçirdiğimiz şu günlerde gerçekleştirilen etkinliklerin bir rutine bağlanmasının faydalı olacağını belirten Dr. Öğr. Üyesi Turgut Türkdoğan: bu etkinliklerin: akıl oyunları, legolar, yapbozlar gibi bilişsel resim, müzik gibi sanatsal veya jimnastik, spor gibi bedensel türlerde olabileceğini ve bu etkinliklerin, sınırlı zaman dilimlerinde bir rutin içinde yürütülmesinin düzenleyici bir uygulama olacağının altını çizdi.
Kendinize Zaman Ayırmayı İhmal Etmeyin
Dr. Öğr. Üyesi Turgut Türkdoğan tarafından üzerinde durulan son husus ise doğrudan anne-babalar ve evli yetişkinlerle ilgili oldu. Geçmiş kuşaklarda aile içinde baba otoritesinin baskın olduğu ataerkil bir aile yapısından, günümüzde ailenin merkezinde çocuğun istek ve ihtiyaçlarının baskın olduğu “çocuk-erkil” bir aile yapısına doğru bir savrulmanın yaşandığını ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Türkdoğan, aile sistemi içinde anne-babalık kadar önemli başka sorumluluklarımızın da olduğunu ve aile sisteminin “aile-merkezli” bir yapıda sürdürülmesi gerektiğini ifade etti. Türkdoğan sözlerini: “Aile sistemi içerisinde bizler anne-babayız. Ancak unutmayınız, bizler eşiz, karı-kocayız ve hatta bizler birer bireyiz. Bizlerin de bireysel ihtiyaçları var. Bireylerin, romantik ve duygusal ihtiyaçları da var. Lütfen eşinizle aranızdaki ilişkide nezaketi, duygusal desteği ve yardımlaşmayı eksik etmeyiniz. Bunun dışında, lütfen özellikle kendinize iyi bakınız, kendinizi iyi dinlendiriniz. Mümkünse eşinizin de desteğiyle yalnız zaman geçirebileceğiniz kısa molalar elde etmeye çalışınız. Siz iyi olduğunuz sürece, eşinizle ilişkiniz daha iyi olduğu sürece, anne-babalığınız da daha iyi bir şekilde yürüyecektir” şeklindeki ifadeleri ile bitirdi.
Yorum Yazın