Resmî Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan düzenlemeye göre tebliğ kapsamında yer alan üretim faaliyetlerini destekleme amaçlı yapılacak jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgâr enerjisi yatırımlarına hibe desteği sağlanabilecek.
Elektrik üretim yatırımlarına destek sağlanabilmesi için kurulumların ulusal şebekeye bağlanma şartı bulunacak iken, ayrıca kurulacak tesisin işletmenin kapasite/ekspertiz raporunda hesaplanan yıllık enerji ihtiyacının en az %51’ini, en fazla %110’unu karşılayabilmesi gerekecek.
Hibe ödemeleri bağlantı sözleşmesinde belirtilen kurulu güç üzerinden yapılacak iken, üretilen enerji miktarının tesisin ihtiyacının %110’unu aşması durumunda ödemeler elde edilen toplam enerji ile tesiste ihtiyaç duyulan enerji oranlanarak yapılacak.
Bununla birlikte bitkisel üretim yapan aile işletmeciliği faaliyetleri ile yaylacı ve göçer faaliyetleri kapsamında arıcılık, büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği için 5 kW’a kadar off-grid güneş enerjisi yatırımları bu şarttan muaf olacaklar. Bu kurulumlar için bağlantı anlaşması da istenmeyecek.
Bağlantı sözleşmesinde belirtilen kurulu gücün, bağlantı izni ve ruhsatı veren kurumdan kaynaklanan sebeplerle projede %51’in altına düşmesi ve bu durumunun resmî belgelerle tespit edilmesi halinde de hibe sözleşmesi, teminat yatırımcıya iade edilerek feshedilecek.
Enerji nakil hattı satın alımları hibe desteği kapsamında olmayacak iken, enerji nakil hattı satın alımları ise hibeye esas proje tutarının en fazla %15’i ile sınırlı olacak.
Tebliğe göre seraların ve tarımsal amaçlı örgütlerin sulama hizmetlerinin gerektirdiği elektrik enerjisini temin etmek için kurulacak güneş enerjisi tesisleri, mülkiyeti veya kullanım hakkı başvuru sahibine ait olmak üzere yatırım yerine bitişik birden fazla parselde yer alabilecek. Bu durumda enerji nakil hattı yatırımcı tarafından ayni katkı olarak karşılanacak.
Beytullah ŞAHİN
Muhabir
Yorum Yazın