Denizli Ticaret Borsası hizmet binasında gerçekleşen ve iki saatten uzun süren toplantıya DTB’nin ayçiçeği ile iştigal olan üretici ve tüccar üyeleri, ayçiçeği üretimi yapan ilçelerin Ziraat Odası Başkanları ve Tarım İlçe Müdürlükleri yetkilileri katıldı.
Toplantının başlangıcında söz alan Denizli Milletvekili Özkan, “doğru istişare ve doğru adımlarla ayçiçeğinde karşılaştığımız tüm sorunları çözebiliriz. Çekirdek konusunda üreticinin, tüccarın ve ithalatçının sorunları ve beklentileri var. Sorunların tespiti ve atılacak adımlar için bu toplantıyı tertip ettik. Toplantının düzenlenmesinde emeği geçen Borsa Başkanımız İbrahim Tefenlili’ye ve siz katılımcılara teşekkür ederim” dedi.
Çerezlik ayçiçeğinin son yıllardaki durumu hakkında bilgi veren DTB Başkanı İbrahim Tefenlili, son birkaç yıl içinde üretimin azaldığını, ithalatın attığına dikkat çekti. Başkan Tefenlili, 2015 yılında 180 bin ton olan üretimin 2018 yılında 155 bin ton civarında olacağını söyledi. İthalatta daha büyük sorun olduğuna dikkat çeken Başkan Tefenlili, 2014 yılında 13 bin ton olan ithalatın, 2018 yılında 73 bin ton olduğunu, dolar bazında ise 15.4 milyon dolardan 73 milyon dolara çıkıldığını ifade etti.
Başkan Tefenlili: Beyaz Çekirdeğe Sahip Çıkalım
DTB Başkanı Tefenlili gerçekleştirdiği konuşmasında “İthal siyah çekirdeğe olan talep ve beyaz çekirdeğinin kalitesinin bozulmasına bağlı olarak beyaz çekirdek ciddi bir tehlike ile karşı karşıya. Beyaz ayçiçeği tohumumuzu kesinlikle öldürmemeliyiz. 80li yıllara kadar bizde siyah çekirdek de vardı. Şimdi onun tohumu kayboldu. Beyaz ayçiçeğimizin başına bu gelmemesi adına daha bilinçli ekim yapmalıyız. Tohum konusunda da çalışmalara başlayacağız. Ayçiçeği konusunda Türkiye’de en bilinçli üretim Trakya Bölgesi’nde yapılıyor. O bölgeye gidip yerinde incelemelerde bulunduk. Çiftçilerimize kaliteli tohum verirsek daha kaliteli ürünler elde edebiliriz. Elimizdeki beyaz çekirdeği öldürmemek adına biz ne gerekiyorsa yapmaya hazırız, tohumculuk enstitüleri ve üniversiteler de elini taşın altına koymalı, kaliteli tohumlar üretilmeli” dedi.
Stok Maliyetleri Yüksek
Çiftçinin bir diğer sorununun da elinde bekleyen ayçiçeği olduğunu belirten DTB Başkanı Tefenlili, çekirdeğin, stok ve finans maliyetleri nedeniyle tüccarlar ve imalatçılar tarafından alınamadığını söyledi. Başkan Tefenlili “stok ve finansının yüksek olmasından dolayı uzun süreli stok yapılamıyor. Stoklar bir iki aylık olacak şekilde tutuluyor. Bu sadece çekirdek için değil, diğer tüm ürünler için de geçerli. Geçmiş yıllarda stok finansının düşük olmasına bağlı olarak uzun süreli stoklar mümkündü. Önümüzdeki aylarda ihtiyaca göre üreticilerimizin elinde kalan ürünlerin piyasa tarafından çekileceğini düşünüyorum” dedi.
Verimi Arttırıcı Adımlar Atılacak
Ayçiçeği konusunda daha önce de birçok kişiyle görüştüğünü dile getiren AK Parti Grup Başkan Vekili Cahit Özkan, “son yıllarda ayçiçeğinde verimin ve kalitenin düşüşü söz konusu. Öncelikle bizim verimi arttırıcı adımlar atmamız lazım. Sulamayla başlayıp kaliteli üretim için neler yapabilir bunlara bakmalıyız. Doğru bakım, doğru tohum ile bunları sağlayabiliriz. Bunları sağlarsak bu cennet vatanda çok daha kaliteli ürünler elde edebiliriz. Hak ettiğimiz rekolte ve kaliteyi sağlayabiliriz” dedi.
Sulama konusunda AK Parti Hükümeti’nin çok ciddi yatırımları olduğunu ifade eden Grup Başkan Vekili Cahit Özkan, kapalı sulama sistemi üzerinde proje geliştiriyoruz. Çivril ve Çal Bölgesi de kapalı sulama sistemine geçecek, topraklarımızdan aldığımız verimi daha çok arttıracağız” dedi.
İthalat konusuna da değinen Grup Başkan Vekili Cahit Özkan; Hükümetin, Dünya Ticaret Örgütü’nün vermiş olduğu yetkiyi sonuna kadar uygulandığını, beyaz ayçiçeğinin değerinin korunması için ithal çekirdekte verginin 87’ye kadar çıkarıldığını söyledi.
Kısa ve Orta Vadeli Planlama Olacak
Toplantıya katılan üretici ve tüccarlar ile yapılan görüş alışverişinde kısa ve orta vadeli planlama yapılması konusunda mutabakat sağlandı. Beyaz ayçiçeğinde kalite ve verimi arttırmak için münavebeli ekim, kaliteli tohum üretimi, yabancı otlarla ve zararlı böceklerle etkili mücadele konusunda çalışmalar yapılması planlandı.
Yorum Yazın