DENİZLİ (AA) - MUSTAFA DERMENCİOĞLU - Denizli'nin Tavas ilçesinde bir öğretmenin "İstiklal Marşı'nı Duymayan Kalmasın" adlı projesi kapsamında farklı meslek ve görevlerden 263 kişi, işaret diliyle İstiklal Marşı'nı okudu.
Karahisar Şehit Albay İbrahim Karaoğlanoğlu Anaokulu Müdürü olan işaret dili tercümanı ve uzman öğreticisi Zeliha Tenikeci, Türk işaret dilinin öğrenilmesi ve toplumun ortak değeri olan İstiklal Marşı'nın işaret diliyle okunmasını sağlamak amacıyla "İstiklal Marşı'nı Duymayan Kalmasın" adıyla proje hazırladı.
Tenikeci, proje kapsamında, Tavas Kaymakamı Recep Öztürk, Belediye Başkanı Turhan Veli Akyol, İlçe Emniyet Müdürü Tolga Adagülü ile ilçede yaşayan esnaf, çiftçi, imam, öğrenci, çoban, doktor ve futbolcuların da aralarında yer aldığı 263 kişiden her birine İstiklal Marşı'nın bir mısrasını işaret diliyle ifade etmeyi öğretti.
Daha sonra öğrendikleri bölümü hem sesli hem de işaret diliyle okuyan 263 kişinin video kaydını aldıran Tenikeci, belediye ve kaymakamlığın mali desteğiyle bir prodüksiyon şirketine kısa film yaptırdı.
Tenikeci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, katıldığı uluslararası bir özel eğitim kongresinde işitme engellilerin İstiklal Marşı'nı anlamakta güçlük çektiklerini, öğrencilerin bazı kelimeleri anlayamadığını fark etmesiyle bu projeyi yapmaya karar verdiğini bildirdi.
Projeye ilçede herkesin destek verdiğine işaret eden Tenikeci, "Türkiye'de ilk defa İstiklal Marşı'nın 10 kıtası, 41 mısrası işaret diliyle bir grup tarafından öğrenilerek okundu. İstiklal Marşı'nda geçen kelimeleri en uygun kişilere okuttum. Mesela 'Değmesin mabedimin göğsüne namahrem eli' mısrası Tavas'ın en eski camisinde çekilirken 'Bu ezanlar ki şehadetleri dinin temeli' mısrasını müezzin minarede iken okudu. 'Şüheda fışkıracak toprağı sıksan, şüheda' mısrasını bir şehit çocuğu okudu. 'Hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım' kısmını emniyet müdürü okudu. 3. Lig profesyonel futbol kulübünden tutun Milli Eğitim Müdürüne kadar birçok kişi İstiklal Marşı'nın mısralarını seslendirdi ve işaret diliyle okudu." ifadesini kullandı.
Videoyu seslendiren Tavas Belediye Başkanı Turhan Veli Akyol, proje için tüm ilçe halkının seferber olduğunu, 4 yaşından 87 yaşına kadar 263 kişinin İstiklal Marşı'nı okuduğunu belirterek, "Öğretmenimiz yaklaşık 5 ay önce böyle bir projeyi bize getirince duygulandım ve heyecanlandım. Tavas'ta ev hanımından yaşlı teyzesine, çocuğundan amcasına, polis memurundan belediye başkanına, kaymakamına, çobanından kasabına herkesi ve her kesimi 41 mısrada buluşturduk." dedi.
Mısraları okuyan kişilerin ve söylenen mekanların projeye anlam kattığını vurgulayan Akyol, projede görev alanların çok duygulu anlar yaşadığını, izleyenlerin de bu farkı hissedeceklerini bildirdi.
Akyol, şunları kaydetti:
"İşaret diliyle engelliler adına empati yaparak onların duygularına tercüman olduk. İstiklalimize ve istikbalimize sözle ve işaret diliyle sahip çıkmanın gururunu yaşadık ve yaşattık. İletişimde en önemli etken beden dilidir. Biz sadece sözle değil, beden diliyle de halimizle de istiklalimize, ay yıldızlı bayrağımıza, vatanımıza, devletimize, mukaddesatımıza ve geleceğimize sahip çıkmayı, sessiz bir çığlıkçasına bütün aleme haykırmış olduk. Tavaslılar olarak bunun gururunu yaşamış olduk."
- 87 yaşında işaret diliyle İstiklal Marşı'nı okudu
İstiklal Marşı'nın bir bölümünü işaret diliyle okumayı öğrenenler arasında yer alan 87 yaşındaki Mehmet Öztürk, kendisine projede görev verilmesinin gururunu yaşadığını aktardı.
Öztürk, "Sağolsun öğretmen hanımın 3-5 saat verdiği eğitim sonunda 'O benimdir, o benim milletimindir ancak' mısrasını işaret diliyle okumayı öğrendim. Videosunu da çektiler. Söz konusu bayraksa, söz konusu vatansa, söz konusu memleketse, söz konusu dinse, söz konusu imansa gerisi teferruattır. Allah vatanımızı, milletimizi, memleketimizi kötülerden, şerlerden korusun. Allah gavurların eline bırakmasın. İstiklal Marşı bizim hayatımız." ifadesini kullandı.
Proje kapsamında işaret dili eğitimi alan Medet Mahallesi'nden Aysel Çetin, işaret dilini öğrenirken zorlanmadığını belirtti.
Gazi Osman Yıldıztepe, aldığı eğitimden sonra Şehitler Mezarlığı'nda işaret diliyle bir mısrasını okuduklarını dile getirdi.
Terzi Kemal Tenikeci, işitme engellileri İstiklal Marşı'nı okumayı öğrenmek için "duymayan kalmasın projesi"nde görev aldığına değindi.
Çoban Muammer Çobankel, projede "Yırtarım dağları enginlere sığman taşarım" mısrasını aktardığını belirterek, "Bu vatanı işgalden kurtaran atalarımızın emanet ettiği miras, bizim için çok kutsaldır. Bu mirası emaneti korumak için canımı bile veririm." dedi.
Belediye temizlik görevlisi Hüseyin Yeniavcı da projenin yaygınlaştırılmasını istedi.
Yorum Yazın