MENU
  • İLÇE HABERLERİ
  • SİYASET
  • OTOMOBİL
  • SAĞLIK
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • VIDEO GALERİ
  • SPOR
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • YEREL HABERLER
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • RÖPORTAJLAR
  • GAZETE MANŞETLERİ
  • Künye
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
DOLAR41.5981
EURO48.7157
GR ALTIN5025.5
ÇEYREK4497.4
Denizli
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
Haber20Denizli - Denizli Haberleri
  • DENİZLİ GÜNDEM
  • RESMİ REKLAM
  • EĞİTİM
  • DTO
  • KÜLTÜR SANAT
  • KALE
  • EKONOMİ
  • ÇARDAK
  • BEYAĞAÇ
  • GÜNDEM
Kapat

Hygieia'nın heykel başı bulundu

Ana SayfaDenizli GündemHygieia'nın heykel başı bulundu
Hygieia'nın heykel başı bulundu

Denizli'nin önemli antik kentleri arasında yer alan Loadikya Antik Kenti'nde temizlik ve sağlık tanrıçası Hygieia'nın heykel başı bulundu. heykel başının ince işçilik ile yapıldığını vurgulayan Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Şimşek, “Geriye doğru taranan kıvırcık bukleli saçlarında kırmızı ve sarı boya izlerini halen görebiliyoruz. Gelecekte bu heykel başının gövdesini de bulmayı ümit ediyoruz” dedi.

22 May, 2024, Wednesday 12:22 484
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde yer alan, Efes'ten sonra Türkiye'nin en büyük ikinci antik kenti olan Laodikya'da kazı çalışmaları Pamukkale Üniversitesinden Prof. Dr. Celal Şimşek başkanlığında 2003 yılından bu yana devam ediyor. Arkeoloji dünyasını heyecanlandıran buluntulara ev sahipliği yapan ve geçmişi milattan önce 5500'e dayanan Laodikya'da, yılın 12 ayında sürdürülen kazılarda bugüne kadar toprak altındaki pek çok tarihi eser gün ışığıyla buluşturuldu.
Laodikya Antik Kenti'nde son olarak Yunan ve Roma mitolojisinde temizlik ve sağlık tanrıçası olarak bilinen Hygieia heykel başı gün yüzüne çıkarıldı. Antik kentte Batı Tiyatrosu sahne binasındaki kazı çalışmalarında 2 bin 100 yıl öncesine ait çok sayıda heykel parçası bulundu. Bu heykeller arasında bulunan sağlık ve temizlik tanrıçası Hygieia ait heykel başının bulunması ticaret kenti olarak bilinen Laodikya'nın aynı zamanda sağlık alanında da gelişmiş bir kent olduğunu ortaya çıkardı.
Bulunan heykelin stil ve işçilik bakımında özel bir yere sahip olduğunu ifade eden Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji ve Loadikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, “Kuzey parados geçişinde sağlık tanrıçası Hygieia heykelinin başını bulduk. Buradaki heykelleri genel olarak değerlendirdiğimizde Geç Helenistik ve erken Augustus dönemi olarak tarihlendiriliyor. Günümüzden 2 bin 100 yıl öncesine tarihlendirilen bu heykeller stil ve işçilik bakımında özel bir yere sahip. Biz burada normal boyutlardan çok daha yüksek olan sağlık tanrıçasının kafasını bulduğumuzda çok heyecanlandık” dedi.

“Gelecekte bu heykel başının gövdesini de bulmayı ümit ediyoruz”
Bölgenin tekstil, mermer, hububat, hayvan ve hayvan ürünlerinin yanı sıra sağlık alanında önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Şimşek, Amasyalı yazar Strabon'un bölgeye yaptığı ziyaret yazılarında bir tıp fakültesi olduğunu ve fakültenin Aleksandros isimli önemli bir başhekime sahip olduğundan bahsettiğini söyledi. Heykelin gövde kısmını da bulmayı hedeflediklerini belirten Prof. Dr. Şimşek, “Milattan sonra 4. Yüzyılda bölgenin Hristiyanlaşmasına bağlı olarak da özellikle Laodikya'ya gönderilen mektupta burada göz merheminden söz edilmekte. Buradaki doktorlar çok önemli bir göz merhemi ürettiklerini biz biliyoruz. Heykel başı klasistik dediğimiz milattan önce 4. Yüzyıl tarzında geç Helenistik, erken imparatorluk döneminde yapılmış. Çok ince bir işçilik gösteriyor. Alnın ortasından geriye doğru taranmış sağlar ve üzerinde bir bant var. Saçlarda fiyonk şeklinde bir düzenlenme yapılmış. Dudaklar hafif açık. Geriye doğru taranan kıvırcık bukleli saçlarında kırmızı ve sarı boya izlerini halen görebiliyoruz. Gelecekte bu heykel başının gövdesini de bulmayı ümit ediyoruz” ifadelerini kullandı.

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Editör

Editör

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

Buldan'ın tescilli kestanesinde hasat zamanı
Denizli’nin Ekim ihracatı 413 milyon dolar oldu
Denizli Büyükşehir ara tatilde öğrencilerin yanında Öğrenciler ara tatili Büyükşehir ile daha verimli geçirecek
Güney’de kesintisiz ve sağlıklı içme suyu dönemi başlıyor Güney’e 7 Milyon TL’lik içme suyu yatırımıyla kalıcı çözüm
Denizli Büyükşehir’in LGS ve YKS test kitabı destek müracaatları başladı Denizli Büyükşehir ile eğitimde fırsat eşitliği
DTO, Kızılay Haftasında kan bağışının önemine dikkat çekti
Denizli Büyükşehir’den Japonya ile afet yönetimi iş birliği Denizli ile Japonya arasında afet yönetimi köprüsü kuruldu
Büyükşehir’den 10 Kasım’a özel anma programı Denizli Büyükşehir Belediyesi’nden Ata’ya saygı dolu etkinlikler
DTO üyeleri Çin pazarıyla yeni ticaret köprüleri kurdu
Honaz’ın meşhur cennet hurmasının cips olarak sofralara yolculuğu başladı
Üretimden kopamayan Başkan Pütün; "10 yıl sonra tarım üretimi yapacak kimse kalmayacak"
Siber devriyelere takılan 353 şüpheli yakalandı
Denizli’de 251 bin hayvan şap hastalığına karşı aşılandı
DSO KASIM MECLİSİ: NİTELİKLİ İŞGÜCÜ İÇİN ORTAK AKIL ÇAĞRISI
MAKSİAD’tan Denizli Model Fabrika’ya Ziyaret
Buldan deve güreşlerine şap engeli
Ecogreen Enerji, Borsa İstanbul'da işlem görmeye başladı
PAMUKKALE BELEDİYESİ'NDEN VERGİ DUYURUSU: SON GÜN 1 ARALIK!
Denizli Büyükşehir’den koyun-koç desteği Bereketli Sürüler Projesi ile kırsalda üretime destek
Doğa harikası Saklıgöl eşsiz manzarasıyla ziyaretçilerini bekliyor

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
DENİZLİ GÜNDEM

Buldan'ın tescilli kestanesinde hasat zamanı

Denizli’nin Ekim ihracatı 413 milyon dolar oldu

Denizli Büyükşehir ara tatilde öğrencilerin yanında Öğrenciler ara tatili Büyükşehir ile daha verimli geçirecek

Güney’de kesintisiz ve sağlıklı içme suyu dönemi başlıyor Güney’e 7 Milyon TL’lik içme suyu yatırımıyla kalıcı çözüm

Haber20Denizli - Denizli Haberleri
KünyeÇerez PolitikasıGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Haber20Denizli 2022 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle