TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız’ın başkanlığında komisyon üyeleri Aydın, Denizli ve Manisa’da faaliyet göstermekte olan jeotermal enerji üretim tesisleri ile jeotermal kaynaklarla üretim yapılan sera alanlarında incelemelerde bulundular. Yapılan incelemelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Komisyon Üyesi Milletvekili Şahin Tin; “Türkiye her anlamda potansiyeli güçlü ve yüksek bir coğrafyaya sahip. Özellikle jeotermal enerjiden elektrik üretim kapasitesinde dünyada hızla büyüyen ülkeler arasında yerini almış durumda. Bu alanda yapılan yatırımlar sayesinde jeotermal elektrik kapasitemiz 10 yılda 100 kat artmış durumda” dedi.
TÜRKİYE, DÜNYADA EN HIZLI BÜYÜYEN ÜLKELERDEN
Sektör temsilcileriyle sürekli temas halinde bulunduklarını, işbirliği yaptıklarını ve sektörü geliştirmenin gayretinde olduklarını belirten Milletvekili Şahin Tin; “Komisyon olarak ülkemizin jeotermal potansiyeli üzerine teknik bir çalışma yaptık. Güzel tablolarla karşılaştık. Türkiye’nin ilk jeotermal enerji santralini gördük, inceledik ve yetkililerden bilgi aldık. Özellikle Denizli’mizin jeotermal kaynaklar bakımından çok stratejik bir öneme sahip olduğuna ve bu alandaki yatırımlarıyla ülkemizin enerji üretimine önemli katkılar sunduğuna bizzat tanık olduk. Kentimizin bu denli önemli bir yatırımın içinde pay sahibi olduğunu görmek göğsümüzü kabarttı. Jeotermal, sadece enerji üretiminde değil aynı zamanda seralarda da etkin kullanılıyor. Ayrıca seracılığın geliştirilmesi için de çalışmalar yapılıyor. Jeotermal kaynaklarının daha verimli kullanılmasını ciddi manada önemsiyoruz. Bu anlamda şu anda Türkiye dünyada en hızlı büyüyen ülkelerden biri konumunda” dedi.
DÜNYADA 4’ÜNCÜ SIRADAYIZ
Türkiye’nin jeotermal enerjiden elektrik üretiminde dünyada dördüncü sırada olduğunu vurgulayan Milletvekili Şahin Tin; “Dünya genelinde jeotermal enerjide kurulu elektrik kapasitesi 15 bin 950 megavat. 2025’te dünya geneli jeotermal enerjide kurulu kapasitenin 20 bin megavata ulaşması hedefleniyor. Türkiye’nin potansiyeli 3 bin 500 megavat. 2020 yılı sonu itibari ile Türkiye’nin jeotermal enerjiden elektrik üretim kapasitesi ise 1650 megavat. Süratle bu değerimizi daha da arttırmamız, çevre dostu, yenilenebilir enerjiye yönelmemiz gerekiyor. Şu anda jeotermal enerji 78 ülkede ısıtma ve soğutma uygulamalarında, 24 ülkede ise elektrik üretimi için kullanılmaktadır” dedi.
ENERJİ İHTİYACI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR
AK Parti Denizli Milletvekili Komisyon Üyesi Şahin Tin, dünyadaki enerji ihtiyacının büyük bir bölümünün kömür, doğal gaz ve petrol gibi konvansiyonel enerji kaynakları kullanılarak karşılandığını söyledi. Milletvekili Şahin Tin; “Dünyadaki enerji ihtiyacı her geçen gün artış gösteriyor. Konvansiyonel yakıtların rezervlerinin dünya üzerinde sınırlı olduğunu ve artan enerji ihtiyacına bağlı olarak giderek de tükenmekte olduğunu bilmemiz gerekiyor. Bu durumda gelecekteki üretim ve tüketim dengesinin sağlanmasını tehlikeye düşürmemek ve aynı zamanda küresel ısınma gibi dünyayı etkisi altına alması muhtemel sorunları daha kolay aşabilmek için çevre dostu ve sürdürülebilir enerji kaynaklarına yönelmek son derece önem taşıyor” dedi.
DENİZLİ, JEOTERMAL POTANSİYELİNİN FARKINDA
Ülkemizdeki jeotermal enerji alanlarının araştırılması ve yenilenebilir enerji kaynaklarının değerlendirilmesinin büyük bir önem taşıdığının altını çizen Milletvekili Şahin Tin; “Jeotermal enerji, yenilenebilir, temiz, ucuz ve çevre dostu olan yerli ve milli bir yeraltı kaynağımızdır. Bu kaynağı fark etmemiz ve daha fazla önemsememiz gerekiyor. Denizli’miz bu kaynağın farkında. Sarayköy ilçemiz ve Buharkent bölgemizde jeotermal alanında yatırımlar yapıldı, yapılıyor ve bu zenginliklerinden istifade ediliyor. Özellikle jeolojik ve coğrafi konumu itibari ile bölgemizin yapısı da jeotermal açısından dünya ülkeleri arasında zengin bir konumdadır. Bu zenginliğimizin kıymetini bilelim. Denizli ilimizde 10 jeotermal sahası bulunmakta. Türkiye'nin sıvı karbondioksit ihtiyacının yüzde 70'i Sarayköy’de kurulu bulunan tesisten karşılanıyor. Üretilen kuru buz ve karbondioksit hem yurt içi hem yurt dışı pazarlarına satılmakta, bölge ve ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlanmaktadır. Denizli’mizde bulunan jeotermal sular; elektrik enerjisi, kuru buz ve karbondioksit üretiminde, termal sağlık turizminde, konut ve sera ısıtmasında ve maden suyu olarak da kullanılmaktadır” dedi.
Milletvekili Şahin Tin, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nun ülkemizin potansiyelini yakalama ve daha da güçlendirme anlamında stratejik çalışmalar yaptığını bundan sonra da bu çalışmalarına ara vermeden devam edeceğini, yapılan bu gezi, inceleme ve değerlendirmelerin de son derece verimli olduğunu vurguladı.
Yorum Yazın