Temelleri 13. yüzyılda Ahi Evran tarafından Anadolu’da atılan Ahilik teşkilatı; Türk insanının mesleğini, sanatını mertlik, dayanışma ve güzel ahlak ile bütünleştiren, milli birlik ve bütünlük anlayışıyla asırlar boyu toplumda düzeni sağlayan, üretici-tüketici ilişkisini en iyi şekilde düzenlemeyi amaç edinen kültürel, sosyal ve ekonomik bir oluşumdur.
Kardeşlik, birlik, beraberlik gibi değerleri özünde toplayan, ticaret ile ahlâkı buluşturan bir hayat düsturu olan Ahilik, dünyada benzeri bulunmayan bir kültür ve medeniyet hazinesidir. Anadolu’da ticaret erbabının yaşattığı Ahilik, Dünyaya örnek olacak insani değerleri ve uygulama örneklerini içinde barındırmaktadır. Bugün modern dünyada ticaret ahlakı, müşteri memnuniyeti, kalite standardı olarak ifade edilen birçok kavram Ahilik Teşkilatı çatısı altında asırlar öncesinde Anadolu topraklarında hayata geçirilmiştir. Anadolu Selçuklu Devleti’nin mayasında Ahilik vardır. Osmanlı Devletini cihan devleti yapan sır Ahiliktir.
Ahiliğin kardeşlik ve dayanışma gibi temel prensiplerini kendine şiar edinen esnaf ve sanatkârlarımız; “elini, kapını ve sofranı açık tut” öğretisini yaşam felsefesi kabul etmiş, ihtiyaç sahibi olanların her zaman yanında yer almıştır. Ahilik kültürü; milli birlik ve beraberliğimizin coğrafyamızda her zaman en büyük teminatlarından birisi olmuştur.
Ticaret ve ekonomi alanında esnaf ve sanatkârımıza olduğu kadar sosyal ve kültürel alanda da halkımıza yol gösterici olan Ahilik, ülkemizin gelecek hedeflerine öncülük edecektir. Bu vesileyle 2019 yılı Ahilik etkinliklerinin birlik, beraberlik, kardeşliğimize, ülkemize ve bütün insanlığa güzellikler getirmesini diliyor, Anadolu’nun manevi mimarlarından Ahi Evran-ı Veli’yi rahmetle ve minnetle anıyorum,
Bu duygu ve düşüncelerle; İlimiz ve Türkiye ekonomisinin temel taşı olan esnaflarımızın, sanatkârlarımızın ve toplumumuzun Ahilik Haftasını kutluyor; sevgi ve saygıyla selamlıyorum.
Yorum Yazın