Avrasya Yönetici Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (AYSİAD) davetlisi olarak Denizli’ye gelen Kosova Cumhuriyeti Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka, İş Bankası Prizren Bölge Müdürü Edin Dukagjini, Kosova Türkiye Ticaret Odası Genel Sekreteri Esin Muzbeg, Esnaf Prizren İş Adamları ve Esnaflar Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri İslam Kaymakçi, Ürhan Şilik, Ediz Çabrati ile Kadın Kolları Başkanı Esen Kaymakçi, Başkan Yardımcısı Nilüfer Çabrati, Kadın Kolları Üyesi Gönül Şilik ve Kosovalı iş adamı Valbon Yorgançi ile Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya) Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren, Denizli Ticaret Odası’nı ziyaret etti. Kalabalık heyet, DTO Başkanı Uğur Erdoğan tarafından karşılandı ve ağırlandı.
BAŞKAN ERDOĞAN: DENİZLİ EKONOMİSİNDE ÇARKLAR 7 GÜN 24 SAAT ÇALIŞIR
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Erdoğan, konuklarına Denizli ekonomisi ve Denizli Ticaret Odası ile ilgili bilgiler verdi. Denizli’nin tarihi ve kültürel değerleri ile sanayi ve tarım alanlarındaki gelişmişlik düzeyine dikkat çeken Erdoğan, Denizli’yi “7 gün 24 saat çarkların döndüğü Ege Bölgesi’nin ticaret merkezi” olarak nitelendirdi. Başkan Erdoğan, “Türkiye’nin 9’uncu ihracatçı sanayi şehriyiz. Türkiye’nin en fazla turist çeken ilk 5 kentinden de biriyiz. En büyük turizm değerimiz Pamukkale’mizi, her yıl 3 milyona yakın turist ziyaret ediyor. Pamukkale'mizde sadece bize özgü bir doğa harikası olan eşsiz travertenlerimiz var. Yaz kış sıcaklığı hiç değişmeyen 36 derece şifalı sıcak suyumuz ile şifa dağıtan dünyaca ünlü antik termal havuzumuz da var. Misafirlerimiz, Pamukkale’mizi sıcak hava balonuyla gezme imkânı da buluyorlar. Şehrimizde ayrıca 12 ay boyunca yamaç paraşütü yapılabiliyor. Misafirlerimizin kış aylarında ise kayak yapma şansları var. Ege Bölgesi'nin en uzun hattı olan 1.500 metrelik teleferiğimizle çıkacakları noktada, orman içindeki bungalov evlerde kalabilirler. Ayrıca Türkiye’nin en büyük tematik kent ormanı ve parkı Pamukkale Seyir Tepesi’nden Denizli’mizin eşsiz manzarasını izleyebilirler. Şehrimizde, 19 antik kent bulunuyor. Bunlardan Hierapolis ile Laodikya’da inanç turizmi yapılıyor. Hierapolis, ülkemizin en çok ziyaretçi alan ören yeri” diye konuştu.
DENİZLİ’DE 57 FARKLI ÜLKEDEN YABANCI YATIRIMCI VAR
Başkan Erdoğan, Denizli’nin turizm, sağlık, tekstil ve konfeksiyon, mermer ve traverten, makine, kablo, enerji, tarım ve hayvancılık ile cam sanayindeki büyük yatırımlarla bilindiğini de ifade etti. “Avrupa’nın en büyük çiğ süt ve damızlık üreticisi, Avrupa Birliği, Orta Doğu, Uzak Doğu, Afrika, Türki Cumhuriyetler ve Rusya başta olmak üzere birçok ülkeye ihracat yapan Türkiye’nin en büyük süt ve süt ürünleri markalarından 1’i, Türkiye’nin en büyük yem fabrikası, 2 büyük bakır mamulleri fabrikasından 1’i, 5 ambalaj fabrikasından 1’i, 7 emaye bakır tel fabrikasından 2’si Denizli’mizdedir. Sanayimiz oldukça çeşitli ve güçlüdür… Organize sanayi bölgelerimiz, yabancı yatırımcıların da gözdesi. 377 yabancı sermayeli şirketimiz var. Bu şirketlerin üçte biri, Avrupa Birliği vatandaşlarının ortaklığıyla kurulmuştur. 57 farklı ülkeden gelen yabancı yatırımcılarımızın bu şirketlerdeki sermaye oranı ise yüzde 62,23. Bunlar arasında Avustralya, Almanya, Fransa, İtalya ve İran gibi ülkelerden ortakları olan büyük yatırımlar var. Ev giyiminde, Türkiye’de 1 numarayız; tekstil ve konfeksiyonla dokumanın anavatanıyız… Türkiye'den ihraç edilen havlunun yüzde 70'i, bornozun ise yüzde 63'ü, Denizli’mizde üretiliyor. Ülkemizin ev tekstili alanındaki ihracatının 3’te 1’i, şehrimizdeki işletmelerden karşılanıyor. Ayrıca kekik, üzüm, nar, kiraz ve elma üreten şehrimiz, bazı ürünlerde Türkiye’nin ihtiyacının neredeyse tamamını karşılamaktadır. Dünya’da üretilen kekiğin yüzde 75'i, Türkiye'deki üretimin ise yüzde 90'ı, Denizli’mizde yetiştirilmektedir. Ülkemizdeki leblebi üretiminin yüzde 85'ini şehrimiz karşılamaktadır. Jeotermal enerji kaynaklarımızla, dünyada 7’nci, Avrupa'da birinciyiz” dedi.
BAŞKAN ERDOĞAN: KARDEŞ KOSOVA İLE TİCARETİMİZİ ARTIRMAK İSTİYORUZ
Başkan Erdoğan, konuşmasında Kosova ile Türkiye’nin ihracat ve ithalat verilerine de değindi. Erdoğan, “Geçen yıla bakıldığında, Türkiye’nin Kosova’ya yıllık 672 milyon dolar ihracatı; Kosova’dan da 24,4 milyon dolarlık ithalatı var. İki ülke arasındaki ticaret hacmimiz geçen yıl yaklaşık 697 milyon dolardı. Dönemsel olarak arttı; bu yılın ilk yarısında 351 milyon dolara ulaştı. Denizli ile Kosova arasında ise 2021’de 5,5 milyon dolar olan ihracat, geçen yıl yüzde 9’luk artışla 6 milyon dolara kadar yükseldi. Geçen yılın ilk 7 ayında 3,2 milyon dolar olan ihracatımız ise bu yılın ilk 7 ayında yüzde 60,5’lik artışla 5,2 milyon dolara çıktı” diye konuştu.
BAKAN DAMKA: İKİLİ İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ
Kosova Cumhuriyeti Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka da kendilerini misafir etmeleri dolayısıyla Başkan Erdoğan’a teşekkür etti. Türkiye ile Kosova arasında çok uzun yıllara dayanan ortak bir tarihin olduğunu anımsatan Bakan Damka, iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek istediklerini, bu kapsamda da Denizli’ye geldiklerini aktardı. Bakan Damka “Başkanımızın da anlattığı gibi Denizli’deki iş birliği imkanları ile ticareti artırma fırsatları beni oldukça etkiledi. Kardeşliğimizi ticarete dökmek hem kazanmak hem de kazandırmak isteriz. Gördüğüm kadarıyla çok iyi bir hazırlık yapılmış. Gösterdiğiniz ilgi ve eşsiz ev sahipliği için başta Uğur Başkanımız olmak üzere hepinize teşekkür ederiz” dedi.
BAŞKAN ERDOĞAN İLE DTO YÖNETİMİ, EMNİYET MÜDÜRÜ SAĞDIÇ’I ZİYARET ETTİ
Öte yandan Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan ve DTO Meclis Başkanı Salih Sarıkaya ile beraberlerindeki yönetim kurulu ve başkanlık divanı üyeleri, Denizli’ye yeni atanan İl Emniyet Müdürü Yavuz Sağdıç’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Başkan Erdoğan, İl Emniyet Müdürü Sağdıç’a “Çalışkan insanların şehri, Türkiye'de huzurun başkenti Denizli'mize hoş geldiniz” dedi.
Yorum Yazın