Personel Müdürlüğü:
Halen İlimize tahsisli 386 adet kadro bulunmakta olup, bu kadronun % 59’u doludur. Dolu kadroların dağılımı ise; 1 Defterdar,1 Defterdar Yardımcısı, 4 Müşavir Hazine Avukatı, 5 Hazine Avukatı, 17 Müdür, 5 Müdür Yardımcısı, 1 Mühendis, 1 Tekniker, 1Teknisyen, 1 Doktor, 1 Sivil Savuma Uzmanı, 1 Araştırmacı, 24 Defterdarlık Uzmanı, 6 Defterdarlık Uzman Yardımcısı, 4 Şef, 112V.H.K.İ, 3 Memur, 2 Bilgisayar İşletmeni, 17 Veznedar, 2 Şoför, 17 Hizmetli, 3 Bekçi ve 40 adet 4/C’li Geçici Personeli ile hizmetler yürütülmektedir.
Defterdarlığımız merkez ve ilçelerinde toplam 18 adet araç bulunmakta olup, bunların 8 adedi ilimiz merkezindedir.
İlimiz merkez ve ilçelerinde Defterdarlığımıza ait toplam 52 adet lojman bulunmaktadır. Bunlardan 31 adedi merkezde bulunmaktadır.
Defterdarlığımıza 2017 yılı içerisinde Bilgi Edinme kapsamında 72 adet başvuruda bulunulmuştur.
Yapılan bu başvurular içerisinde iş ve işlemlerimize veya çalışanlarımızla ilgili olarak olumsuz bir yönde ihbar veya şikâyet niteliğinde başvuru yapılmamıştır. Merkez birimlerimize ilişkin 1, ilçe birimlerimize ilişkin de 1 adet olmak üzere toplam 2 adet sıkıntı yaşandığına ilişkin başvuruda bulunulmuş ise de yapılan incelemelerde sıkıntının işlemlerimizden yada personelimizden kaynaklanmadığı anlaşılarak kişilere gerekli yönlendirmeler yapılmış ve sorun giderilmiştir.
Yukarıda yaptığımız açıklama çerçevesinde anlaşılacağı üzere, 2017 yılı içinde yapılan bütün birimlerimizin iş ve işlemlerinin mevzuata uygun bir şekilde hayata geçirildiği, çalışanlarımız tarafından etkin ve doğru bir şekilde çalışmaların yürütüldüğü değerlendirilmektedir.
Muhasebe birimleri (Muhasebe Müdürlüğü, Döner Sermaye Saymanlık Müdürlükleri ve İlçe Malmüdürlükleri):
-İlimizdeki kamu kurum ve kuruluşlarınca 2017 yılında gerçekleştirilen 2,3 milyar TL tutarındaki mal ve hizmet alımlarıyla, yapım işlerine ait bütçe gideri Muhasebe Müdürlüğümüz ve ilçe malmüdürlüklerince muhasebeleştirilmiş ve raporlanmıştır. Bu tutarın 2,083 milyarı cari, 144,6 milyonu yatırım ve 105,8 milyonutransfer harcaması karakterli olup, bu tutarın bir önceki yıla kıyasen artış oranı % 10,4’tür. Görüldüğü üzere harcamalardaki artış oranı yıllık enflasyon oranının da altında kalması Bakanlığımızın ve Hükümetimizin takip etmiş olduğu mali disipline uygun kararların ilimizde de uygulandığının bir göstergesidir. Ayrıca yukarda belirtilen il geneli harcama tutarının yaklaşık 460 milyon TL’si Muhasebe Müdürlüğümüz ve İlçe malmüdürlüklerimizce tahsil edilmesi, toplam harcama tutarının % 20’sinin bu birimlerce tahsil edildiğini göstermektedir. Başka bir ifade ile muhasebe birimlerince tahsil edilen bütçe gelirlerinin bütçe giderlerini karşılama oranı yaklaşık % 20seviyesindedir.
İlimiz Vergi Dairesi Başkanlığınca 2017 yılında tahsil edilen vergi gelirleri ve bütçe gelirleri de dikkate alındığında (Vergi Dairesi Başkanlığından alınan veriye göre yaklaşık 3 milyar TL) bu oranın % 135 olacağı görülmektedir.
Yani vergi gelirleri de dikkate alındığında kendi kendine yeten bir il olduğumuz ve gelirlerin giderleri karşılama oranının toplamda % 135 olduğu anlaşılmaktadır.
İlimizdeki ekonomik ve sosyal statüleri itibariyle dezavantajlı olan hane halkına (eğitim amaçlı, koruyucu ailelere yardım, ekonomik ve mali amaçlı, diğer sosyal amaçlı olarak) toplamda 68,1 milyon TL kaynak aktarılmıştır.
-Yine Bakanlığımız Muhasebat Genel Müdürlüğü koordinasyonunda 2 ocak 2018 tarihi itibariyle uygulamaya konulan Bütünleşik Kamu Mali Yönetim Bilişim Sistemi ile mali işlemlerin yürütülmesine ilişkin olarak geliştirilen merkezi sistemler ile diğer kurumların kendi sorumluluğu altındaki yönetim bilgi sistemlerinin birlikte çalışabilirlik doğrultusunda birbirine entegre edilerek birlikte çalışmayı sağlayan teknik ve mimari bir yapı oluşturulmuş, toplam 138 adet kamu kurum ve kuruluşu dönem dönem bu projeye dahil edilmeye başlanmıştır.
Bakanlığımız Muhasebat Genel Müdürlüğünün Yeni Devlet Muhasebesi Bilişim Sistemi ve Yeni Harcama Yönetim Sisteminin uygulamaya geçişi öncesinde, sistemin kullanımına ilişkin Defterdarlığımız Personel Müdürlüğü koordinasyonunda 27-28/12/2017 tarihlerinde, İlimizdeki tüm muhasebe birimlerinde ve muhasebe birimlerine bağlı tüm harcama birimlerindeki mali işlerde görevli 653 personele, Muhasebe Müdürlüğü Defterdarlık Uzmanları tarafından eğitim verilmiştir.
-Defterdarlığımıza bağlı 3 Döner Sermaye Saymanlık Müdürlüğü marifetiyle, Pamukkale Üniversitesi, İl Sağlık Müdürlüğü, Tapu ve Kadastro XVIII. Bölge Müdürlüğü ve İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bünyesinde bulunan işletmelere saymanlık hizmeti sunulmaktadır. 2017 yılı içerisinde bu işletmeler tarafından üretilen mal ve hizmetler karşılığında 277,3 milyon TL gelir elde edilmiş, bunun 3,2 milyonu Hazineye katkı payı, 23,5 milyonupersonel gideri, 168,7 milyonu da mal ve hizmet alım gideri olarak gerçekleşmiştir.
Milli Emlak Müdürlüğü ve İlçe Malmüdürlükleri:
İlimizde (İlçeler dâhil) 55.601 adet Hazine taşınmazı mevcuttur. Bu taşınmazların miktarı yaklaşık 4 milyon dönüm olup, il geneline oranı % 30,4’tür. Söz konusu taşınmazın 13.427 adeti kamu kurum ve kuruluşlarına tahsis edilmiş olup, bunların 10.900 adeti 3,5 milyon dönüm yüzölçümüne sahip orman vasfındadır. Orman vasfındaki yerlerin toplam taşınmaz yüzölçümüne oranı % 88,5’dir.
2017 yılı içerisinde 1.067 adet taşınmazın satışı, 47 adet taşınmazın kiralanması, 8 adet taşınmaz üzerinde irtifak kurulması, 100 adet taşınmazın devir işlemi yapılmış olup, 2.270 adet taşınmazında işgalli olduğu tespit edilmiştir.
Bütün bu işlemlerin sonunda 21.280.659 TL milli emlak geliri elde edilmiştir.
2017 yılı içinde TOKİ’ye 100 adet (952.635 m2 ) taşınmaz devri yapılmıştır.
-Öte yandan 6292 sayılı kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren anılan kanunun 6. maddesi (2/B) kapsamında orman vasfını kaybetmiş ve bu nedenle orman sınırları dışına çıkarılmış toplam 8.642 adet taşınmaz için, 7.968adet müracaat yapılmış, bu müracaat üzerine başvurusu kabul edilen 6.624 kişiye tebligat gönderilmiş, bu tebligatı ve taşınmazın satış bedelini itirazsız olarak kabul eden vatandaşlarımızdan bugüne kadar kümülatif olarak17,4 milyon TL gelir elde edilmiştir.
Yine aynı kanunun 12. maddesi kapsamında tarım arazisi olarak kullanılan Hazine taşınmazlarından 2.497 adet taşınmaza 3.603 başvuru yapılmış, başvurusu kabul edilen 2.706 kişiden 2.406 kişiye tebligat gönderilmiş ve bu tebligatımıza istinaden taşınmazın satış bedelini itirazsız olarak ödeyeceğini kabul eden vatandaşlarımızdan kümülatif olarak 9,6 milyon TL gelir elde edilmiştir.
6292 sayılı kanunun 6. maddesi (2/B) ve 12.maddesi kapsamında 2017 yılına ilişkin olarak merkez ve ilçe birimlerimizin yapmış olduğu çalışmalar neticesinde toplamda 7,9 milyon TL gelir elde edilmiştir.
-15 Temmuz hain darbe teşebbüsü sonrasında FETÖ/PDY terör örgütüne iltisaki sebebiyle gerek KHK, gerekse Bakan onayıyla kapatılan 128 kuruluşun Milli Emlak müdürlüğü ve ilçe malmüdürlüklerince mal varlıklarının (taşınır, taşınmaz, taşıt vb. hak ve alacak) her türlü kısıtlama ve taşınmaz yükünden ari olarak tespiti, Hazineye intikali, devri yada tasfiyesi sağlanmış olup, raporlama çalışmalarında ise son aşamaya gelinmiştir.
-3561 sayılı kanuna göre ilin en büyük mal memuru sıfatıyla, merkez ve ilçelerimizde sahipsiz olduğuna ilişkin tespiti yapılarak mahkemece gaipliğine hükmedilen 328 kişiye ait, 298 adet taşınmaz ve sair 3,1 milyon TL hak ve alacak 10 yıl süreyle yönetilmek üzere kayıt altına alınmış, bunlardan 10 yıllık süreyi dolduran 385 bin TL tutarındaki varlık Hazineye intikal ettirilmiştir.
Muhakemat Müdürlüğü:
-659 sayılı KHK’ya göre Muhakemat Müdürlüğünce esasen Hazineye ait, talep halinde de diğer genel ve özel bütçeli kuruluşların adli, idari ve icra davaları takip edilmektedir.
Bu çerçevede halen 4 müşavir hazine avukatı, 5 hazine avukatı marifetiyle merkez ve ilçe adli ve idari yargı mercilerinde derdest olan 5282 adet dava takip edilmektedir.
2017 yılı içinde 582 adet davadan 383 adet dava Hazine lehine sonuçlanmıştır. Diğer taraftan 273 adet dava kayyumluk, 988 dava ise OHAL kapsamında mevcut avukatlarımız tarafından takip edilmektedir.
Defterdarlık Uzmanları Koordinatörlüğü:
-Koordinatörlüğümüzde görev yapan denetime yetkili 1 Defterdarlık Uzmanı ve 1 Defterdarlık Uzman Yardımcısı bulunmakta olup, 2017 yılı içerisinde 4 ilçe malmüdürlüklerinde (Serinhisar, Çal, Babadağ, Bekilli) milli emlak servisi teftiş edilmiş, 4 adet rapor düzenlenmiştir. Bununla birlikte muhasebe yönünden 26 adet rapor (inceleme, disiplin, ön inceleme, araştırma), milli emlak yönünden de 10 adet rapor (cevaplı, inceleme, değerleme) düzenlenerek, ilimizdeki uygulama birliği açısından işleme konulmuştur.
Yorum Yazın