Anadolu’da Türk hakimiyetinin kesinleştiği 17 Eylül 1176 yılında Anadolu Selçuklu Devleti ile Bizans İmparatorluğu arasında meydana gelen Miryokefalon Savaşı’nın 842. yıldönümü savaşın yapıldığı Denizli’nin Çivril ilçesinde düzenlenen etkinliklerle büyük bir coşku ile kutlandı. Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde Çivril Belediyesi’nin katkılarıyla yapılan programa Denizli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Gökoğlan, Çivril Belediye Başkanı Dr. Gürcan Güven, Prof. Dr. Yusuf Kılıç, Prof. Dr. Hasan Kara, Prof. Dr. Mithat Aydın, Prof. Dr. Turgut TOK ve Doç. Dr. İbrahim Balık ve vatandaşlar katıldı. Denizli Büyükşehir Belediyesi Çatalçeşme Oda Tiyatrosu’nda Miryokefalon Savaşı’nın yeri ve önemi adlı panel ile başlayan program, Çivril Cumhuriyet Meydanı’nda kortej yürüyüşü, hemen ardından Denizli Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı ve Halk Oyunları gösterileri ile devam etti. Denizli Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı sanatçıları da seslendirdikleri kahramanlık ve ağıt türküleriyle programa katılan vatandaşlara duygulu anlar yaşattı.
Etkinlikte konuşan Çivril Belediye Başkanı Dr. Gürcan Güven, “Malazgirt Savaşı nasıl biliniyorsa, İstanbul’un fethi nasıl biliniyorsa Miryokefalon Savaşı’nın da Çivril’de yapıldığını, aslında Çivril olmasa Türkiye’nin olmayacağını herkese anlatacağız. Bu savaş ile Anadolu’nun tapusu alınmıştır. Bizlerde coğrafyamızla, ecdadımızla, geçmişimizle gurur duyuyoruz. Ben bir kez daha emeği geçen tüm hocalarımıza ayrı ayrı teşekkür ederken, bu yolda can vermiş kan vermiş bütün ecdadımızı rahmetle ve minnetle anıyorum.” şeklinde konuştu.
17 Eylül 1176 yılında yapılan Miryokefalon Savaşı’nın Anadolu Türk tarihinin ikinci büyük savaşı olduğunu belirten Prof. Dr. Yusuf Kılıç, “Bu savaşın nerede meydana geldiği, kuvvetlerin nerede çarpıştığı, hangi yolları takip ederek savaş alanlarına geldikleri konusu bugün farklı farklı bölgelerden çıkan iddialı seslerle devam etmektedir. Ancak bu iddiaya sahip kişilerin ortaya koymuş oldukları kaynakların ve tarihi kaynaklarda geçen arkeolojik buluntuların ve coğrafi betimlemelerin gözden geçirilmesi suretiyle bu savaşın Çivril ilçesi sınırları içerisinde meydana geldiği artık kesinlik kazanmıştır.” dedi.
Miryokefalon Savaşı’nın 842. yıldönümü münasebetiyle panelde konuşan Prof. Dr. Turgut Tok, Denizli’nin iki haçlı savaşının yapıldığı yer olduğunu vurgulayarak, ”Denizli iki haçlı savaşına sahne olan bir ilimizdir. Biri Çivril yöresinde olduğu birçok bilim uzmanınca söylenen Miryokefalon Savaşı diğeri Acıpayam’da meydana gelen Kazıkbeli Savaşı’dır. Çivri, Türk kültür tarihinde önemli değerleri bünyesinde barındıran ayrıca Türk kültür kodlarının, konuşulan dilde, mezar taşında, mimari eserlerde, camide çeşmede köprüde konaklarda izlerinin yaygın olarak görüldüğü bir bölgedir.” söyleminde bulundu.
Başta Niketas'ın tarihi ve Manuel'in mektubunun savaş yerini kabaca tarif ettiğini belirten Prof. Dr. Hasan Kara, “Coğrafi işaretler bu savaşın Dinar'ın batısında Homa (Gümüşsu) yakınlarında olduğunu ortaya koymaktadır. Uzun vadiler, dik yamaçlar, vadi yönleri, yer adları, menderesin kaynakları, Niketas'ın bahsettiği yerlerin sıralanışındaki doğruluk vs. coğrafi özellikler savaşın Çivril yakınlarında olduğunu kesin ortaya koymaktadır.” diye kaydetti.
Çivril'in Neolitik döneme kadar giden tarihiyle eski bir kültür coğrafyası olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Mithat Aydın, “Çivril, Selçuklu-Bizans sınırında bir uç bölgesi olması nedeniyle Türklerin Anadolu'daki varlığı açısından önemli bir rol oynamıştır. Son yıllarda yapılan çalışmalar, Miryokefalon Savaşı'nın Çivril coğrafyasında cereyan etmiş olduğuna işaret etmektedir. Bu ise Çivril ve çevresinin Türklerin Anadolu'daki kaderinin kilometre taşlarından biri olduğu anlamına gelmektedir.” diye konuştu.
17 Eylül 1176 yılında yapılan Miryokefalon Savaşı’nın Anadolu’nun Türk yurdu haline gelmesinde en önemli dönüm noktalarından birisi olduğunu belirten Doç. Dr. İbrahim Balık, “Bu büyük savaşın yeri meselesi özellikle kaynaklardaki bilgilerin yetersizliği sebebiyle sürekli tartışılmıştır. Ancak Çivril sınırları içinde olma olasılığı oldukça yüksektir.” dedi.
Yorum Yazın