İlçe ve Mahallelerinde 2 .400 dönüm alanda 3bin ton ton ceviz üreten Çameli’ de her yıl ceviz üretimi alanı artıyor.
Çameli’de Çiftçiler hasad zamanında üreticiler geleneksel hasat için yeşil kabuğun çatlamasını bekler. Bu dönemlerde yağan yağmur cevizin kabuğunu çatlatarak daha kolay hasat edilmesini sağlar.. Çameli’de hasat ekim ayının ilk haftası itibaren başlar, Kasım ayına kadar sürer. Yüksekliğe göre bu değişir. 15 Kasım’a kadar yerli çeşitlerin hasadı tamamlanır.
İŞTE CEVİZ TOPLAMANIN İNCELİKLERİ
Mustafa Akyol Ceviz ağacını silkelerken kayıp düşmemek için kaymaz tabanlı uygun spor ayakkabı veya kara lastik giymek gerektiğine değinen çiftçiler , "Bunun dışında, ağacın ıslak olmaması önemli. Özellikle bizim bölgemizde sabahtan öğleye kadar cevizlerimiz nemli olduğu için en erken sabah 10'e kadar ağaca çıkılmamasını öneriyoruz. 10'den sonra güneşli bir günde silkelenmesi ve kullandığımız çubuğun da hafif olması gerekir. Ağaca çıkan şahsın için zor. Düşme tehlikesi var, ağaçtan düşüp önemli şekilde sakat olan, hayatını kaybeden insanlar bile var. Buna rağmen insanlar cevizden vazgeçmiyor Cevizleri güneşli bir günde boş olan yerlere çadırın üstüne sererek kurutuyoruz diyerek hasadı anlattı.
Hem meyve bahçelerimizde hem de diğer tarım arazilerinde bulunan ceviz ağaçlarında genelde" eski yöntem olan uzun sırıklar yardımı ve ağaca çıkarak cevizleri düşürüyor. Daha sonra yere düşen cevizleri tek tek toplayan çiftçiler, el birliğiyle kabuğundan ayıklama işine geçiyor. Kabuğundan ayrılan cevizler, bir kaç gün güneşte bekletildikten sonra tüketilmeye hazır hale geliyor.Çameli’de son dönemlerde ceviz üretiminin arttığına işaret ederek, kabuklu cevizin kilogramının 35 tl arasında satılmasını beklediklerini söyledi Genel’de Dolu ( 1 Teneke ) olarak 150 ile 200 tl arasında satıldığı belirtildi.
Yorum Yazın