BAŞKAN YILMAZ : “LAVANTA İLÇEMİZE DEĞER KATACAK”
Çardak Belediye Başkanı Hüsnü YILMAZ, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, “Tarımsal üretimi desteklemek, ürün çeşitliliğini attırmak ve alternatif ürünleri teşvik etmek amacıyla üreticilerimize lavanta fidesi desteği sağlayarak, ilçemizin dört bir yanındaki bereketli topraklarımızı lavantayla buluşturuyoruz. Lavanta görüntüsü , kokusu ve ekonomisi ile Güzel Çardak’a değer katacak.” dedi.
TARIMA VE ÜRETİCİYE DESTEK SÜRECEK
Başkan Yılmaz, “Kaymakamlığımızla birlikte yürüttüğümüz proje ile çiftçilerimize dikim, bakım ve hasat konularında Çardak Ziraat Odası ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından üreticilere gerekli tüm destek sağlanacak. Bu sene dikimi yapılacak 600 dekarlık alanı seneye 1200 dekara çıkartarak, hem ilçemizde lavanta yağı üretimini yaygınlaştırmak hem de ilçe turizmine katkıda bulunmak istiyoruz. Üreticilerimize hayırlı ve bereketli olsun. Çardak Kaymakamız Sayın Ökkeş Furkan Karakurt’a proje konusundaki destekleri için teşekkür ediyorum. Tarıma ve çiftçilerimize her konuda destek olmayı sürdüreceğiz.” dedi.
LAVANTANIN YAĞI DA DEĞERLİ
Bilimsel adı Lavandula Angustifolia olan ve tarihi milattan önceye dayanan lavantanın 15 yıldan fazla ekonomik ömrü olması sebebiyle ikinci yıldan itibaren ekonomik verim elde ediliyor. Gerek farklı ülkelerdeki çalışmalara gerekse ülkemizdeki verilere bakıldığında lavanta ekili alandan dekardan 4 ila 12 litre lavanta yağı elde ediliyor. Lavanta yağından sağlanan kazanç ise 3 bin ila 4 bin TL arasında değişiyor.
Ayrıca hasat sonrası en önemli verilerden biri de elde edilen uçucu yağın kalitesidir. Bu manada Türkiye'deki üretimden de kaliteli lavanta yağı elde ediliyor. Yaş çiçek olarak dekar başına 500 - 700 kilogram arasında ürün alınan lavantada yaş çiçek olarak kazanç ise 1.000 ile 1.500 TL arasında değişiyor.
Yorum Yazın