Berber Nihat Evi turizme kazandırılıyor
Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik, ilçenin kültürel ve tarihi değerlerine sahip çıkmaya devam ediyor. Başkan Şevik, Buldan Kaymakamlığı ile imzalanan protokol kapsamında Belediyeye devredilen Berber Nihat Evi’ni restore ederek ilçe turizmine kazandırılacağını açıkladı.
Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik’in, ilçe turizmini geliştirmek adına başlattığı restorasyon projeleri hızla devam ediyor. Mayıs ayında Buldan Kaymakamlığı ile Başkan Mustafa Şevik arasında imzalanan protokolle Buldan Belediyesine devredilen Berber Nihat Evi, restore edilerek turizme kazandırılacak.
OSMANLI SUBAYININ KONAĞI
Buldan’ın sevilen esnaflarından Berber Nihat Dönmez Evi, Osmanlı Subayı olan babası Mehmet Niyazi tarafından 1900 yıllarda yaptırılmış. Buldan’da hoşgörü ve farklı etnik kökene sahip insanların bir arada yaşama kültürünün sembolü olan Berber Nihat Evi, 1991 yılında vefat eden Nihat Dönmez’in kızları tarafından Buldan Kaymakamlığına hibe edildiğini belirten Başkan Şevik, “Berber Nihat Evi’ni, kısa bir süre önce Buldan Kaymakamlığı ile imzaladığımız protokol kapsamında belediyemize kazandırdık. Konağın restorasyonunu belediyemiz üstlendi. Restorasyon hazırlıkları devam eden Osmanlı Subayına ait evi, kısa sürede restore ederek ilçe turizmine kazandırmayı hedefliyoruz” dedi.
TARİHİ EVLER YENİDEN HAYAT BULUYOR
Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyetin ilk yıllarına ait, alt katında dokuma tezgahları üst katında yaşam alanları bulunan, cumbalı ve gerdanlıklı bacaları Buldan’a özgü mimarisiyle göz dolduran tescilli evleri bir bir kamulaştırarak ilçe turizmine kazandıran Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik, restorasyon projeleriyle ilgili bilgi verdi. Buldan’a 2007 yılından beri sürdürdüğü sokak sağlıklaştırma ve restorasyon uygulamalarının hızla devam ettiğini vurgulayan Başkan Şevik, “Belediye olarak restorasyon çalışmalarımıza 2007 yılında başladık. Eski hükümet konağı, eski cezaevi, PTT binası gibi birçok tescilli yapıyı restore ederek turizme kazandırdık. Berber Nihat Evi restorasyonunun ardından belediyemize hibe edilen Ballar Konağı ile İşçioğlu Evi’nin de restorasyonuna başlayacağız. Her iki evimizin projesi hazır” diye konuştu.
“TURİZMİNİN NİTELİĞİNİ ARTIRMAK İSTİYORUZ”
Ege Bölgesi’nde tarihi, geçmişi M.Ö 6 bin yılına dayanan dokumacılığı, kendine özgü mimarisiyle göz dolduran evleri, doğa harikası Süleymanlı Yayla Gölü, yeşili ve temiz havasıyla adından söz ettiren Buldan’da turizme yönelik yapılan çalışmalar sürüyor. Buldan’da yapılan tarih ve kültür turizminin niteliğini arttırmak, gelen yerli ve yabancı turistlerin ilçeye daha fazla katkı sağlamasını öngörecek projeleri bir bir hayata geçiren Başkan Şevik, “İlçe turizmini geliştirmek adına yaptığımız sokak sağlıklaştırması ve restorasyon uygulamalarının yanı sıra iki önemli projemizi daha hayata geçirmek için tüm imkanlarımızı seferber ettik. Bunlardan biri, ‘Kral Yolu’ projemiz. Pamukkale(Hierapolis) Laodikya-Tripolis-Buldan Evleri-Süleymanlı Yayla Gölü’nü içine alan tarihi “Kral Yolu” hattını canlandırmak için çalışmalarımız sürüyor. İkinci önemli projemiz ise, ilçemize gelen yerli ve yabancı turistlerin izleyeceği ‘Kültür Ringi’ oluşturmak” dedi.
RİNG ÜZERİNDEKİ 7 SOKAK RESTORE EDİLDİ
Bugün yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan Beyler, Dokuma Pazarı,, Semerci, Türkmenoğlu, Fetçiler ve Çarşı sokaklarda sağlıklaştırma ve restorasyon uygulamasını tamamladıklarını belirten Başkan Şevik, Kültür Ringi projesiyle bilgi verdi. Başkan Şevik, “7 sokağımızı restore ederek ‘Kültür Ringi’ projemizin önemli bir bölümü tamamlanmış olduk. Anıtlar Kurulunca projeleri onaylanan Tarakçı ,Terziler Kaşı, Düzalan ve Tavacı sokaklarında restorasyon uygulamasını en kısa zamanda başlayacağız” dedi.
Başkan Şevik, Kültür Ringi içerisinde yer alan ve kısa bir süre önce etrafını çevreleyen dükkanların yıkılmasıyla görünürlüğü artan Çarşı Camisi’nin dış cephesinin restorasyonunun da belediye tarafından yapılacağını açıkladı.
Yorum Yazın