Topladıkları çıntarın kilosunu 35-40 liraya sattıklarını aktaran Ay, "Çıntar etten daha lezzetli. Et fiyatları da zaten o civarda. Doğal bir ürün, ilacı ve gübresi yok. Günün 7-8 saatini çıntar toplamakla geçiriyoruz. Doğal ve zahmetli olduğu için fiyatı da yüksek." diye konuştu.Kaynak: Bu Mantarın Kilosu 35 Liraya Satılıyor.
Yol kenarındaki tezgahlardan alışveriş yapan Selma Akın ise çıntarın lezzetinin muhteşem olduğunu dile getirdi. Çıntarın tamamen doğal bir ürün olduğuna dikkati çeken Akın bu ürünün et kadar besleyici ve lezzetli olduğunu vurguladı.Kaynak: Bu Mantarın Kilosu 35 Liraya Satılıyor.
Yılın daha çok Ekim, Kasım ve Aralık aylarında toplanan ve kırsal alanlarda geçim kaynağı olan çıntar mantarı, lezzeti ve içinde barındırdığı besin değerleri ile dikkat çeken bir yiyecek türü. Mevsiminde yer yer kilosu 50 TL ‘ye satılabiliyor.
Çıntar nasıl pişirilir?
Sonbahar gelip de yağmurlar bastırınca doğanın bize bahşettiği en güzel şeylerden biri de lezzetli yabani mantarlar oluyor. Bilinçsiz kişiler tarafından kesinlikle toplanıp tüketilmemesi gereken bu mantarlar, doğru şekilde pişirildiğinde enfes yemeklere dönüşebilir. En nefis mantarların başında da melki ya da Kanlıca mantarı olarak da bilinen çıntar gelir. Peki çıntar nasıl pişirilir? İşte cevabı…
Çıntar ya da melki mantarı en lezzetli yabani mantarların başında gelir. Özellikle Güney Ege’de ve Denizli’de ormanlık arazilerde karşınıza çıkabilecek çıntarı çok farklı şekillerde pişirebilirsiniz.
Ancak nasıl pişirecekseniz pişirin, mantarları çok iyi temizlemeye dikkat edin. Çünkü çıntar toplandığında çok topraklı olur ve bu nedenle iyice yıkanarak temizlenmesi şarttır. Ancak bu esnada mantarlarınızı parçalamamaya, zedelememeye dikkat etmelisiniz.
Çıntarla yapılabilecek tariflerin sonu yoktur. Mangalda ya da közde pişirebilir, yumurtayla omlet yapabilir, makarna sosuna ekleyebilir, çorbada kullanılabilir.
Eğer tek başına tüketmek isterseniz bir adet kuru soğanla birlikte suyunu çekene kadar kavurup enfes bir çıntar kavurması ya da bir başka deyişle çıntar sote yapabilirsiniz. Çıntar kavurması yaparken mantarlarınızı iri iri doğramanız yemeğinizin lezzetini artıracaktır.
Bir başka alternatif de mantarları hafifçe una bulayıp kızgın yağda kızartmaktır. Ancak kızartma yapacağınız zaman mantarlarınızın bütün kalması yemeğin görüntüsünün daha hoş olmasını sağlar.
Kızartma tüketmek istemeyenler de melkiyi fırında pişirebilir. Zeytinyağıyla yağlayıp tuz ve karabiberle hafifçe tatlandırdığınız mantarları fırın kabına şapkaları alta kökleri üste gelecek şekilde yerleştirip 200 derecede 30-40 dakika kadar pişirmeniz yeterlidir.
Gelelim Faydalarına…
Mantar çeşitlerini bilirsiniz, zehirli olmayanını ayırt etmek özellikle bu çeşit için oldukça zordur çünkü kendisine çok benzeyen bir mantar türü oldukça zehirlidir. Bu yüzden öncelikle işinin ehli bir yerden aldığınızdan emin olmanız gerekmekte.
Orijinal Çıntar mantarı bulduysanız da tebrikler, elinizde demir açısından zengin bir besin var demektir. Çıntar mantarı kansızlığa iyi gelir, içerdiği yüksek folik asit kalp hastalıklarına bire birdir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve yağ içermez.
En büyük hilesi pişirmektir. Domates, soğan, biber ile türlü gibi pişirebilirsiniz. Mangalda sade ya da kaşarlı pişirebilirsiniz. Yani tamamen sizin damak zevkinize kalmış. Kızartma deneyimine sahip kişiler; “Mantarı al, yıka, az unla. Sonra zeytinyağında kızart. Üstüne de sarımsaklı, nar ekşili bir sos yap” dedi. Tabii ki Ege’de zeytinyağı tarifin içinde olmazsa, olmazdı.
Yorum Yazın