Söz konusu toplantıya başta Denizli Tarım ve Orman İl Müdürü Yılmaz ERKAYA olmak üzere Müdür yardımcısı, şube müdürü, teknik personel, İlçe müdürleri ve konu sorumluları katılmıştır.
Açılış konuşmasını yapan İl Müdürü ERKAYA özellikle değişen iklim şartları sebebiyle bitkisel ve hayvansal üretimin günden güne zorlaştığını belirterek “Tarım teşkilatı olarak her duruma hazırlıklı olmalıyız. Sahada gerekli tüm önlemleri alarak ve gerekli duyuruları yaparak her şartta üreticilerimizin mümkün olan en üst seviyede verim almalarını sağlamalıyız. Onun için daha fazla gayret sarf etmeli ve sürekli arazide, çiftçimizin yanında olmalıyız.” dedi. ERKAYA, Bitki Sağlığı alanında çalışan bütün teknik personele çalışmalarından dolayı teşekkür ederek konuşmasını bitirdi.
Toplantıda konu uzmanları tarafından Zirai karantina çalışmaları, sürvey uygulamaları, hasat öncesi pestisit denetimleri, eğitim, kontrol vb. bitki sağlığı çalışmaları hakkında sunular yapılarak 2018 yılı içinde yapılan uygulamalar ve görülen eksiklikler ilçe bazında dile getirildi. Bu bilgiler ışığında 2019 yılı bitki sağlığı programı ve uygulama prensipleri görüşülerek ilçelerin programları tekrar gözden geçirildi ve gerekli düzenlemeler yapıldı.
Özellikle yağış ve sıcaklık başta olmak üzere yıl içinde iklimde ciddi dalgalanmalar yaşandığı, bu durumun bitkilerin fizyolojisi ile hastalık ve zararlıların biyolojisi üzerine etkilerinin bitkisel üretime olan etkilerinin değerlendirildiği toplantıda 2019 yılında alınması gereken tedbirlerin, kış döneminde yapılacak olan çiftçi eğitim toplantılarıyla İlimiz üreticileri ile paylaşılacağı belirtildi.
Ayrıca zirai ilaç kalıntısının kaynağında önlenmesi amacıyla yaş meyve ve sebzelerde zirai ilaç kalıntısını önlemek için bağ, bahçe, tarla ve sera gibi üretim yerlerinden hasat öncesi pestisit denetimi programı çerçevesinde numune alımı, laboratuvar analiz sonuçlarının değerlendirilmesi konuları da görüşüldü.
Dilek ve temennilerin ardından toplantı sona erdi.
Yorum Yazın