Denizli Valiliği, Pamukkale Üniversitesi, Denizli Ticaret İl Müdürlüğü, KOSGEB, Pamukkale Teknokent ve Denizli Ticaret Odası’nın iş birliği ile başarılı girişimciler ile projelerinin ödüllendirildiği Girişimcilik Ödülleri Töreni, Laodikya’da gerçekleştirildi. Törene Denizli Valisi Ali Fuat Atik, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Başkan Yardımcısı Bilal Kendirci, Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik, Kale Belediye Başkanı Mehmet Salih Sağınç, Pamukkale Belediye Başkan Yardımcısı Gamze Sevgi, PAÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Necip Atar, Prof. Dr. Selçuk Yüksel ve Prof. Dr. Bilal Söğüt, Ticaret İl Müdürü Cihat Özdemir, Denizli Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Sefa Gökalp, KOSGEB Denizli Müdürü Dr. Aziz Acar, Denizli Kültür ve Turizm İl Müdürü Turhan Veli Akyol ile Yardımcısı Hayrullah Akgün, Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, Pamukkale Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Mesut Aydınlı, Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan ile Yardımcısı Melek Kartay, DTO Yönetim Kurulu Üyesi tekstilci iş insanı Ali Taşevli, TOBB Denizli Kadın Girişimciler İl İcra Komitesi Başkanı Esra Kasapoğlu, Denizli Ticaret Odası Genel Sekreter Yardımcısı ve Tekstil Mühendisi Dr. Akay Gündoğan, DTO Meclis ve Meslek Komitesi üyeleri, yarışmaya katılan girişimciler ile projeleri ödüle layık görülen girişimciler ve ailelerinin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.
S.S. Çal Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, S.S. Serinhisar Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi (SERİNKOOP), S.S. Ayasofya Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, S.S. Acıpayam-Çameli-Serinhisar İlçeleri Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, S.S. BELKÜM Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ile S.S. Kale Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi üyeleri de ürünlerini sergiledikleri stantlarıyla etkinlikte yer aldı.
BAŞKAN ERDOĞAN: ÖĞRENCİLERİMİZ İLE GİRİŞİMCİLERİMİZE, YENİLİKÇİ FİKİRLERİNİ UYGULAMA İMKÂNI SUNDUK
Törenin başında kısa bir hoş geldiniz konuşması yapan Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, kamu kurumları ile sektörler ve Pamukkale Üniversitesi arasında önemli bir iş birliği başlattıklarını vurguladı. Başkan Erdoğan, “Toplamda 285.000 lirayı bulan iş planı ödülümüzle, Pamukkale Üniversitesi öğrencisi gençlerimize, yenilikçi girişimcilerimize ve kadın girişimcilerimize, fikirlerini uygulama imkânı sunduk. Bugün antik tarihimizi gözler önüne seren eşsiz güzellikteki Laodikya’mızda ödüllerini vereceğiz. Denizli olarak, Türkiye’nin en çok turist çeken 5’inci kentiyiz… Denizli’miz, aynı zamanda dış ticaret fazlası veren bir şehir ve ülkemizin 8’inci ihracatçı ili. 174 ülkeye, 2400 çeşit ürün ihraç etmekteyiz. Sanayimiz çeşitli ve güçlü… Her yıl, en az 12 firmamızla Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu sıralamasında yer alıyoruz. Her yıl ortalama 25 şirketimizle de Türkiye'nin ilk 1000 ihracatçı firması ve Anadolu'nun en büyük 1000 şirketi sıralamasına giriyoruz. Yeni kurulan gerçek kişi ticari işletmelerimizle, iller arasında 8’inci sıradayız. Altyapısı tamamlanmış, 6 sanayi bölgemiz var ve il olarak yabancı yatırımcıların gözdesiyiz. Yabancı ortaklı firma sayımız, 293’e ulaştı. Son 5 yılda, 5 kat birden arttı” dedi.
BAŞKAN ERDOĞAN: DENİZLİ’DEKİ HER 3 ÇALIŞANIMIZDAN 1'İ KADIN
Ayrıca “Oldukça üretkeniz; girişimci ve çalışkan bir şehiriz” diyen Başkan Erdoğan, Denizli nüfusunun 3'te 1'inin çalıştığını, her 3 çalışandan 1'inin de kadın olduğunun altını çizdi. Erdoğan, “Kadın istihdamında, iller arasında ikinciyiz… Uluslararası piyasalarda rekabet edebilen, teknolojik gelişmelere hızla ayak uyduran, pazarları yakından izleyen, girişimci ruha sahip iş insanları yetiştirmekteyiz. İşte bu potansiyeli daha verimli hale getirmenin yanı sıra daha fazla insanımızı iş hayatına katmak, daha fazla iş gücü ve istihdam sağlamak istiyoruz. Yeniliklere ve yeni fikirlere açığız. Öte yandan, kadınlarımız ile gençlerimizin, iş hayatında daha fazla yer almaları için uğraşıyoruz. Bu amacımıza ulaşmak için sadece mesleki ve kişisel gelişim eğitimleri düzenlemekle kalmıyor, girişimcilerimize iş kurmaktan işini sürdürülebilir hale getirmeye kadar her türlü desteği sağlıyoruz. İş birliğiyle hayata geçirdiğimiz İş Planı Ödülü Destek Programımız da bunun içindi. Dereceye giren kadınlarımızı, gençlerimizi ve girişimcilerimizi kutluyorum. İş Planı Ödüllerimiz, tüm girişimcilerimize ve iş dünyamıza hayırlı ve uğurlu olsun. Bu arada, Denizli’mizde 15 kadın kooperatifi var ve bunların 7’si bugün bu alanda bizlerle. Günlerdir bugüne özel, titiz bir hazırlık içindeydiler. Bugün de bu alandaki stantlarında bu hazırlıklarını sizlerin beğenisine sundular. Hepsinin ellerine sağlık. Onların emeklerini ekonomiye kazandırmak ve daha etkin hale getirmek için bundan sonraki organizasyonlarımızda da kendilerine yer vereceğiz. Kadınsız bir ekonomi düşünülemez” diye konuştu.
KOSGEB BAŞKAN YARDIMCISI KENDİRCİ: SADECE FİNANSMAN DESTEĞİ DEĞİL GİRİŞİMCİLİK KÜLTÜRÜNÜN YAYGINLAŞMASINA DA DESTEK SAĞLIYORUZ
KOSGEB Başkan Yardımcısı Bilal Kendirci de konuşmasında, KOBİ'lerin finansman ihtiyacının karşılanması, üretim kapasitesinin artırılması, kurumsallaşmaları, nitelikli istihdam oluşturmalarına katkı sağlanması, yurtdışı pazarlara açılması, dijitalleşmeleri ve verimliliklerini arttırmaları noktasında destek sağlayan bir kamu kuruluşu olduklarını söyledi. KOSGEB’in bu görevi ifa ederken, üniversiteler, iş ve işveren örgütleri ile diğer sivil toplum kuruluşlarıyla yakın iş birliği içinde olduğunu anlattı. Kendirci, “Bu organizasyon da bu iş birliğinin bir ürünüdür. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de KOBİ'ler ekonomimiz için çok önemlidir… Türkiye'deki işletmelerin yüzde 99'dan fazlası KOBİ niteliğindedir. Türkiye'deki istihdamın yüzde 72'si, katma değerin yüzde 42'si ve ihracatın yüzde 36,4'ü KOBİ'lerimiz tarafından sağlanmaktadır. KOSGEB olarak, sadece KOBİ'lere finansman desteği değil girişimcilik desteği de sağlıyoruz. Bütçemizin yüzde 40'tan fazlasını, girişimcilik desteklerine ayırıyoruz. Girişimcilik destekleri kapsamında sadece finansman desteği değil girişimcilik kültürünün yaygınlaşmasına ve zenginleşmesine destek veriyoruz. Bu kapsamda bu gece vereceğimiz Girişimcilik Ödülleri de girişimcilik kültürüne katkı koyan en önemli desteklerimizin başında gelmektedir” dedi.
Kendirci, KOSGEB’in Denizli’ye çok önemli destekler verdiğini de aktardı. Kendirci, “Girişimcilik bağlamında 2010 yılından itibaren 2531 işletmenin, girişimcimizin işletme kurmasını destekledik ve toplamda 91 milyon TL’lik bir kaynak aktardık. Ayrıca 2019 yılından itibaren verdiğimiz destekler her yıl artarak devam etti; ediyor. 2019 yılında yaklaşık 32 milyon TL destek vermişiz. 2021'de 49 milyona çıkmış. 2022'in ilk 5 ayında da 63 milyona çıkmış. Biz KOSGEB olarak illere bir kota veya miktar belirlemiyoruz. Siz ne kadar proje için başvuru yaparsanız bizler de o kadar destek veriyoruz. Denizli, bu anlamda oldukça başarılı” diye konuştu.
PAÜ REKTÖRÜ KUTLUHAN: BUGÜN BURADA ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞ BİRLİĞİNDE HAYAL ETTİĞİMİZ NOKTADAYIZ
PAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan ise konuşmasında üniversite sanayi iş birliğine dikkat çekerek buna önemli bir katkı sağladığını söylediği DTO Başkanı Erdoğan’a teşekkür etti. Prof. Dr. Kutluhan “Bugün gerçekten ben de heyecan duyduğum bir an yaşıyorum. Çünkü üniversite sanayi, üniversite şehir iş birliğinde hayal ettiğimiz noktalardan birindeyiz. Ben, öncelikle Denizli Valiliğimize, KOSGEB Müdürlüğümüze ve Denizli Ticaret Odası Başkanlığımıza çok teşekkür ediyorum. Göreve geldiğimizde odalarımız Pamukkale Teknoknet’in yönetiminden çekilmişti. Aradaki bağın yeniden kurulması ve daha sağlıklı bir ortama oturtulmasında Ticaret Odası Başkanımız Sayın Uğur Erdoğan’ın büyük katkıları oldu. Bir kez daha teşekkür ederim. Bugün Pamukkale Teknokent’imiz yüzde 80 doluluktan yüzde 100’e ulaştı ve sıra bekleyen girişimcilerimiz var. Bu organizasyonda ödül alan her bireyi de kutluyorum. Bu ödüllerin verilmesinde emeği geçen sayın jüri üyelerini de tebrik ediyorum” dedi.
PROF. DR. ŞİMŞEK: BİNLERCE YIL ÖNCESİNİN GİRİŞİMCİ KENTİ LAODİKYA’YA HOŞ GELDİNİZ
Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, konuşmasında Laodikya’nın antik tarihteki önemine değindi. Şimşek “Antik kentler, insanla güzel; insan ve hikâye yoksa sadece bir taş yığını. Üniversite olarak, 2003 yılından itibaren 20 yılda Denizli'ye ve ülkemize güzel şeyler verdiğimizi düşünüyoruz. Şu anda binlerce yıl öncesinin girişimci bir kentindesiniz. Buradaki ticaret hacmi ve üretilen ürünlerin kalitesi, o gün dünya standartlarının üstündeydi. Menderes Nehri aracılığıyla uluslararası alanda ticaret yapılıyordu. O günkü Denizlililer, kendi salları ve gemileri ile antik dünyaya birçok mal ihraç etmişler. Efes'te bulunan bir yazıt şunu gösteriyor ki ticaret yönüyle en çok vergi veren kent de Laodikya! Yani bu, binlerce yıl öncesinden günümüze kadar gelen bir durum Denizli için. Biz de bugün buranın yaşayan bir kent olması, hayat dolu bir arkeoloji parkı olması için çalışıyoruz” diye konuştu.
MUSTAK: KADIN GİRİŞİMCİLERİMİZ, AKTİF OLARAK EKONOMİNİN İÇİNDELER
Kadın kooperatifleri ve kadın girişimciler adına konuşan BELKÜM Kadın Kooperatifi Başkanı Aysel Mustak, Denizlili kadınlar olarak ekonomi ve hayatın içerisinde her zaman aktif bir şekilde bulunduklarını belirterek, Laodikya’daki organizasyonda da yer almaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Mustak “İnşallah bundan sonraki birçok organizasyonda ve etkinliklerle birlikte olmak istiyoruz. Hepinize, şahsım ve kadın kooperatifleri adına teşekkürlerimi sunuyorum. Sağ olun, var olun. Denizli Ticaret Odası Başkanımız ve ekibi de her zaman bizim yanımızda ve destekçimiz oldu; teşekkür ederiz” dedi.
VALİ ATİK: YARIŞMAYA KATILANLAR ASIL BİRİNCİLER
Öte yandan Denizli tarihine geçecek bir adımın daha atıldığını söyleyen Denizli Valisi Ali Fuat Atik, “Hep birlikte el birliği ve güç birliği yaptık; imkanımızı birleştirdik. Girişimcilik ruhu olan bu topraklarda da bunun ödül törenini gerçekleştirdik. Katılım sağlayan herkes, benim gönlümde birincidir. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Denizli Valiliğimiz koordinesinde bu işe katkı sağlayan başta üniversitemiz olmak üzere Denizli Ticaret Odamıza ve KOSGEB İl Müdürlüğü’müze canı gönülden teşekkür ediyorum. İnşallah bu attığımız adımı, sizler daha ileriye taşıyacaksınız. Tarih bugün nasıl 2000 yıl öncesini konuşuyorsa yarın da inşallah sizleri konuşacak. Katılım sağlayan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından öğrenci girişimci, yenilikçi girişimci ve kadın girişimci kategorilerinde dereceye girenlere ödülleri takdim edildi.
ÖĞRENCİ GİRİŞİMCİLER ÖDÜLLENDİRİLDİ
KOSGEB Girişimcilik Ödülleri Yarışması’nda öğrenci girişimci kategorisinde dereceye giren girişimci Adem Dinçer 25.000 TL, girişimci Tutku Çelikcan 20.000 TL, girişimci Aslı Karayanan 15.000 TL, Denizli Ticaret Odası Jüri Özel Ödülü’ne layık görülen girişimci Arife Kılıç ise 1 yıl boyunca tüm oda eğitimlerine ücretsiz katılım, staj yeri bağlantısı ve 1 yurt içi, 1 de yurt dışı fuar ziyareti imkanı sağlanması ile ödüllendirildi.
YENİLİKÇİ GİRİŞİMCİLERE, TOPLAMDA 110.000 TL’LİK PARA ÖDÜLÜ
Yenilikçi girişimci kategorisinde girişimci Ömer Selçuk 50.000 TL, girişimci Mehmet Seçkin 30.000 TL, girişimci Ahmet Gül 20.000 TL, Denizli Ticaret Odası Jüri Özel Ödülü’ne layık görülen girişimci Engin Sarıkaya ise 10.000 TL ile ödüllendirildi. Sarıkaya, ödülünü DTO Başkanı Uğur Erdoğan’dan aldı.
KADIN GİRİŞİMCİLERE, TOPLAMDA 115.000 TL’LİK PARA ÖDÜLÜ
Kadın girişimci kategorisinde girişimci Esma Erdem 50.000 TL, girişimci Buket Erten 30.000 TL, girişimci Hande Yiyen Aka 20.000 TL, Denizli Ticaret Odası Jüri Özel Ödülü’ne layık görülen girişimci Eda Akçakaya ise 15.000 TL ile ödüllendirildi.
ETKİNLİĞİN SONUNDA PROF. DR. AKYÜZLÜER’DEN JAZZ TRİO KONSERİ
Törenin finalinde ise protokol üyeleri ile ödül alan girişimciler günü anısına toplu halde bir fotoğraf çektirdi. Gecenin sonunda da Prof. Dr. Fatıma Akyüzlüer, Jazz Trio Konseri ile katılımcılara unutulmaz dakikalar yaşattı.
DTO BAŞKANI ERDOĞAN: BUGÜNÜN GİRİŞİMCİLERİ, YARINLARIMIZIN TEMEL TAŞLARI
Etkinliğin sonunda günü, töreni ve yarışmayı değerlendiren DTO Başkanı Uğur Erdoğan, girişimciliği ile de nam salmış Denizli iş dünyasının geleceğini teminat altına alabilmesi için yeni fikirler ve projeler bulması gerektiğine ve bunlara el birliğiyle sahip çıkması gerektiğine dikkat çekti. Başkan Erdoğan “Yenilikçi fikirler, genç girişimcilerimiz, üniversite öğrencilerimiz ile kadın girişimcilerimize toplamda 285.000 TL'lik hibeyle destek sağladığımız Girişimcilik Ödül Törenimizi, eşsiz güzelliğiyle büyüleyen antik kentimiz Laodikya'da yaptık. Ödüle layık görülen projelerin sahiplerini kutluyorum. Girişimciliğe giden yol Laodikya'da başlayan başarılarının, artarak ve katlanarak devam etmesini diliyorum. Valimiz sayın Ali Fuat Atik ile KOSGEB Başkan Yardımcımız Sayın İbrahim Kendirci'nin de bizleri yalnız bırakmadığı geceyi, antik kentimizin muhteşem manzarasındaki Jazz Trio konserimizle tamamladık. Denizli Ticaret Odası olarak, her koşulda her zaman girişimcilerimizin, kadınlarımızın ve gençlerimizin, öğrencilerimizin yanında olduk. Ekonomiye kazandırılabilecek her projenin, başarılı insanımızın ve yenilikçi fikirlerin hep yanında durduk. Bu kez de Girişimcilik Ödüllerimiz ile destek sağladık. Bugünün girişimcileri, yarınlarımızın temel taşlarıdır; yolları açık olsun” dedi.
Yorum Yazın