© Haber20Denizli 2022

Yerli elektrik motoru destek bekliyor

Pamukkale Üniversitesinde (PAÜ) geliştirilen yerli tasarıma sahip elektrik motoru, seri üretim için yatırımcı arıyor.

DENİZLİ - SEBAHATDİN ZEYREK

PAÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Elektrik Makineleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Öner liderliğindeki ekibin 17 yıldır farklı motor tasarımları üzerine çalışmaları sonucu geliştirdiği elektrik motoru, uluslararası alanda kabul görmüş yüksek verimlilik derecesi olan IE4 sınıfındaki özellikleriyle dikkati çekiyor.

Fabrikalar için geliştirilen ve eski tip motorların yerine kullanılacak 11 kilovat gücündeki, bin 500 devir özelliğine sahip motor, verilen gücün yüzde 93'ünü mekanik güce dönüştürüyor.

Prototipi üretilen motorun Türkiye'nin ithal ettiği IE4 sınıfı elektrikli motorların alternatifi olacağı, bu alandaki cari açığı azaltacağı ve yerli teknolojinin ihraç edilmesi açısından bir başlangıç noktası olabileceği belirtiliyor.

Yerli motoru seri olarak üretmek için kaynak arayan Prof. Dr. Öner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yapılan testleri başarıyla geçen elektrikli motorun Türkiye'ye hem enerji tasarrufu hem de döviz kazancı sağlayacağını söyledi.

Türkiye'nin ürettiği enerjinin yarısının sanayideki elektrik motorlarının harcadığını ve geliştirdikleri elektrikli motorun hem elektrikli araçlarda hem de endüstrideki bütün verimsiz motorların yerine kullanılabileceğini dile getiren Öner, "Sanayideki verimsiz motorları çıkartıp bizim ürettiğimiz motor takılırsa hiç bir zaman kaybı yaşamadan yüksek verimli motora geçmiş olacağız. Desteklenirsek bu yerli motorları seri üretim yapar hale geleceğiz. Tabi bu konuda çeşitli finansman kaynaklarına ihtiyaç var. Çünkü yapılan bir tasarımın endüstriyel boyutta seri üretime geçmesi biraz zaman istiyor." dedi.

"Fiyat avantajı olacak"

Öner, ürettikleri motorun yurt dışında da emsalleri bulunduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yurt dışından motor sipariş edildiğinde 14 hafta gibi uzun bir sürede sizin elinize geliyor. Dolayısıyla servis sıkıntısı olabilir. Bizim motorumuz ise 1 ayda teslim edilebilir. Arızalandığı zaman direk müdahale etme şansımız var. Türkiye'de üretilecek bu motor, ithal ürünlere göre de fiyat avantajına sahip olacak. 5 bin liraya ithal edeceğiniz motor yerine aynı özelliklere sahip bizim motorumuzu 2 bin 500-3 bin lira aralığında alabileceksiniz."

Öner, ayrıca PAÜ Mühendislik Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencilerinin geliştirdiği "Alatay" adlı elektrikli otomobil için de yüksek verimli fırçasız doğru akım motoru tasarladıklarını anımsatarak, bunun kullanılmaya başlandığını, bu yıl TÜBİTAK'ın düzenlediği "Efficiency Challenge Electric Vehicle 2018" yarışlarına katılacaklarını ifade etti.

PAÜ'nün yerli elektrikli motorunun eğer imkan ve sermaye bulunabilirse yurt dışındaki muadil motorlarla yarışabileceğini ifade eden Öner, sözlerini şöyle tamamladı:

"Eğer imkan ve sermaye bulunup bu motoru üretebilecek bir tesis kurabilirsek yurt dışındaki muadil motorlarla kesinlikle yarışırız. İki yıl üst üste TÜBİTAK yarışlarında yüzde 100 yerlilik ödülü aldık. Elektrikli aracımızın üzerinde bulunan elektronik, mekanik ve motor kısımlarının tamamını kendi bünyemizde tasarlayıp imal ettik. Ülkemizde elektrikli araç imalatı için oluşturulan konsorsiyum tasarladığımız ya da tasarlayacağımız elektrik motorları kullanabilirler ve ülkeye büyük bir kazanç sağlanabilir."

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER