Yazar Gürsel Korat Öğrencilerle Bir Araya Geldi
DENİZLİ GÜNDEM
Pamukkale Üniversitesi’nin TÜBİTAK 1001 “Bir Adım da Biz Atalım Okuyalım Paylaşalım Okutalım ve Yayalım” Projesi kapsamında öğrencilerle bir araya gelen Yazar Gürsel Korat, bin sekizyüzlü yıllarda, içine Kapadokya’yı da alan; Kula, Ereğli, Tokat ve Elbistan hattındaki bölgede Yunan alfabesiyle yazılmış Türkçe anıt taşlara rastladığını söyledi.
Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Engin Aksel Konferans Salonu’nda düzenlenen söyleşiye, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katılırken Usta Yazar Gürsel Korat, yazarlığın zorluklarını, roman yazarken nelere dikkat edilmesi gerektiği ve kendi eserlerinin hazırlık aşamasında ne gibi araştırma çalışmalarının içine girdiğine değindi.
Okuyucuların eserleri okurken yazarı çok kolay bir şekilde eleştirebileceğine dikkat çekerken özellikle roman yazarı olmak isteyenlerin romanlarında insanlarla ilgili bir şeyleri keşfetmeleri gerektiğini vurguladı. Roman yazmanın “amatör tarihçilik” olmadığını ifade eden Korat, romanın yazıldığı coğrafyanın dili ve tarihini içinde barındırması gerektiğini belirtti. İlk romanı olan “Zaman Yeli” nin araştırma aşamasında başından geçenleri konuklarla paylaşan Gürsel Korat, araştırmaları sonucunda romanda olayların geçtiği yer olan Kapadokya bölgesinde üzerlerinde Yunan alfabesiyle yazılmış Türkçe metinlerle karşılaştığını ifade etti. Sunumunda bu taşlarda yazan metinlerinden örnekler veren Korat, bu coğrafyada Türk ve Rumların dil bakımından da karşılıklı etkileşim halinde olduğu sonucuna vardığını ifade etti.
Araştırmalarının sonuçlarını doğrudan romanına uyarlamadığını ifade eden Usta Yazar Gürsel Korat, amacının toplumsal tarih değil, karakter ve insan öyküsü anlatmak olduğunu sözlerine ekledi.
TÜM HABERLER