"TeknoSA'nın karlılığı 2017'de 20 milyon liraya ulaştı"
EKONOMİKöseoğlu, Sabancı Holding’in elektronik perakende sektöründeki markası TeknoSA’nın 2017 finansal sonuçları ve 2018 hedeflerine ilişkin düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, dijitalleşmenin hayatın gerçeği olduğunu, tüketici harcamalarının gelişen ürün çeşidi ve artan alışveriş kanallarıyla daha çok ivme kazanacağına inandıklarını söyledi.
Müşterilerin alışkanlıklarına paralel olarak sektörün büyümesine en büyük katkıyı e-ticaret ve mobil ticaretin sağlayacağını kaydeden Köseoğlu, organize perakende sektörünün bu yıl yüzde 10-15 büyümesinin öngörüldüğünü aktardı.
TeknoSA'nın sağlıklı ve istikrarlı büyümeyle değer yarattığını ifade eden Köseoğlu, şöyle devam etti: "Teknolojiyi herkes için, her yerde ve her an erişilebilir kılma hedefiyle güçlendirdiğimiz yapımızla 2018’e iddialı bir giriş yapıyoruz. 2018’in, 2017’de olduğu gibi başarılarla dolu geçeceğine inanıyoruz. Yeni neslin Sabancı’sı olarak teknolojiyi, yenilikçiliği ve gelecek potansiyeli yüksek işleri merkezine alan topluluğumuzda, TeknoSA çok önemli bir değeri temsil ediyor. Sabancı Topluluğu’nun Türkiye’nin geleceğine duyduğu güven ve perakende sektörüne dair vizyonu kapsamında, TeknoSA’da insan kaynağı ve teknoloji odaklı yatırımlarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. 2017 yılındaki yatırımımızı bu yıl ikiye katlayıp 60 milyon liraya çıkarmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki yıllarda da sektörde öncü, oyun kurucu konumumuzu sürdürmeye kararlıyız."
Sabancı Topluluğu olarak, enerji, finans, gıda ve teknoloji gibi pek çok farklı sektörde milyonlarca tüketiciye dokunduklarını anlatan Köseoğlu, çok büyük bir perakende tüketici verisine sahip olduklarını, yüz yüze temas ve teknolojinin yarattığı her kanaldan müşterilerini anlayarak en iyi servisi vermeye çalıştıklarını vurguladı.
- "Türkiye’nin dijitalleşme atağında teknolojiye erişimi kolaylaştıracağız"
Ata Köseoğlu, perakende sektöründe müşterinin her zaman merkezde olduğunu ancak teknolojinin oyuna dahil olmasıyla bu durumun farklı bir boyuta taşındığını ifade ederek, müşterileri ve iş ortaklarıyla güçlü bir ekosisteme sahip olduklarını söyledi.Köseoğlu, şunları kaydetti:
"Müşteriyle daha fazla temas edebilmek, tüm kanallarımızda mükemmel müşteri deneyimi sunmak ve yeni müşteriler kazanmak için teknolojinin olanaklarından faydalanıyoruz. Bu çerçevede başta e-ticaret, mobil teknolojiler olmak üzere veri yönetimi ve büyük veri, müşteri ilişkileri yönetimi, mobil ödeme sistemleri, nesnelerin interneti (IoT) ve yapay zeka alanında fırsatları değerlendiriyoruz.
2017 yılı toplam ciromuz 3,4 milyar lira olarak gerçekleşti. Karlılığımız ise 20 milyon liraya ulaştı. TeknoSA, 2017 yılında mağazalarındaki satışlarını yüzde 17 artırırken, teknosa.com’da ise yüzde 30 seviyesinde büyüme yakaladı. Bu bizim 2018 yılında çok kanallı satış ve e-ticaret konusundaki kararlılığımızı şekillendiren önemli bir faktör. Çok hızlı bir büyümeye doğru gidiyoruz. 2018 yılında hedefimiz, fit ve çevik organizasyonumuzla karlı şekilde büyümek. 2018'i, TeknoSA'nın dijital dönüşüm sürecinde seferberlik yılı ilan ettik. Yatırımlarımızı iki katına çıkarıyoruz. İnsan gücüne büyük yatırım yapıyoruz."
- "Beyaz eşya ÖTV indiriminin etkisiyle yüzde 21 büyüdü"
TeknoSA Genel Müdürü Bülent Gürcan da 2017 yılında daha iyi bir deneyim için yatırımlarını hızlandırdıklarını belirterek, geçen yıl 28 milyon lira seviyesinde yatırım yaptıklarını bildirdi.
Tüketici teknolojisi ürünleri satışlarının geçen yıl ciroda yüzde 16 arttığını belirten Gürcan, akıllı telefonların, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hala büyümenin sürükleyicisi konumunda olduğunu vurguladı.
Gürcan, 2017 yılında Türkiye’de akıllı telefonların hakim olduğu telekom kategorisinin yüzde 19 büyüyerek pazardan yaklaşık yüzde 42’lik pay aldığını, büyük beyaz eşya kategorisinin de ÖTV indiriminin etkisiyle yüzde 21, tüketici elektroniği ve küçük ev aletlerinin ise yüzde 11 büyüdüğünü aktardı.
TeknoSA'nın Teknolojik Ürün Kullanma Eğilimi Raporu’na göre insanların gıda, ulaşım ve konuttan sonra en çok teknoloji ürünlerine harcama yaptığını ifade eden Gürcan, yeni yılda insanların değiştirmek istedikleri ürünlerin başında yüzde 50 ile cep telefonunun geldiğini bildirdi.
Raporun diğer "dikkat çekici" sonuçlarını da paylaşmak istediğini dile getiren Gürcan, teknoloji alışverişinin ayda ortalama bir kez yapıldığını, erkeklerin kadınlara oranla daha sık teknoloji alışverişi gerçekleştirdiğini kaydetti.
Gürcan, şöyle devam etti: "2018 yılında, tüketiciler gelirlerinin ortalama yüzde 16’sını teknolojiye harcamayı planlıyor. 'En fazla hangi ürüne harcarsınız' sorusunun yanıtı ise yüzde 45 ile cep telefonu oluyor. Teknoloji alışverişlerinde kadınlar daha çok mağazaya gitmeyi seçerken, erkekler ise yoğunlukla internetten alışveriş yapıyor. Alışveriş yolculuğunda kanal seçimlerinde internetten karar verip mağazadan satın alma eğilimi yüzde 40 ile en yüksek paya sahip. 2018’de internetten alışveriş yapmayı düşünenlerin sayısı artıyor. Tüketicileri en çok heyecanlandıran yeni teknoloji ise yüzde 48 ile yapay zeka oluyor. Sanal gerçeklik (VR) ve 3 boyutlu yazıcılar da tüketicilerin heyecanla bekledikleri teknolojiler arasında yer alıyor."
TeknoSA olarak geçen yıl hedeflerini aştıklarını, Türkiye’nin dört bir yanında 110 bin metrekare net satış alanına sahip 204 mağaza ile faaliyet gösterdiklerini anlatan Gürcan, 2 bin 570 kişilik ekiple yıl boyunca 200 milyona yakın ziyaretçiyi yenilikçi ürün ve hizmetlerle buluşturduklarını bildirdi.
Gürcan, "Her çeyreğini karlılıkla geride bıraktığımız bir yıl oldu. Aynı mağazalarda yüzde 17 büyüme gerçekleştirdik. Online satış kanalımız teknosa.com, geçen yıla göre satışlarını yüzde 30 artırdı. Çoklu kanal stratejimizle beraber devamlı geliştirdiğimiz altyapımız sayesinde online alışverişte internetten sipariş edip mağazadan teslim alan müşterilerimizin oranı yüzde 30’a ulaştı. TeknoSA mobil uygulamasından gerçekleşen satışlarda da bu yıl yüzde 128’lik dikkat çekici bir artış sağladık. Geçen yıla göre TeknoSA'nın mobil platformdaki ziyaretçi sayısı 6 kat arttı." ifadelerini kullandı.
İlginizi Çekebilir