SANAYİ ÜRETİM ENDEKSİ OLUMLU YÖNDE SEYREDİYOR
EKONOMİTürkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Temmuz ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı.
Sanayi üretim endeksi, Temmuz’da aylık bazda yüzde 4,2 azalırken, yıllık bazda yüzde 8,7 artış gösterdi. Buna göre, Temmuz’da takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,7 yükseldi. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, Temmuz ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15,2, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 7,9 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 11,7 arttı. Arındırılmamış sanayi üretim endeksinde de yıllık bazda yüzde 2,3 düşüş oldu.
Katma Değer Yaratan Ürünlerin Artışlarına Odaklanmamız Lazım
Temmuz ayı sanayi üretim endeksi sonuçlarını değerlendiren Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, “Özellikle geçen yılki Covid-19’un bizleri zorlamasından sonra geçen yıl Mayıs’tan beri küçük oranlarda azalış olsa da artı pozisyondaki rakamlarımızı koruduğumuzu söyleyebiliriz. Yıllık bazda baktığımızda yüzde 8,7 gibi bir artış söz konusu. Ama aylık bazda baktığımız zaman bunun yüzde -4,2 olduğunu görüyoruz. Bu durumda Temmuz ayını biraz irdelememiz gerekiyor. Temmuz ayında sanayimiz 7 ile 10 gün arasında çalışmadı. Neredeyse ayın üçte birini sanayimiz, çalışmadan bayram tatili ile geçirdi. Böyle bir ayda sanayi üretiminin endekslerini tartışırken bu durumları göz önünde bulundurmazsak yanlış bir değerlendirme yapmış oluruz. Sadece geçen yıla göre kıyaslamamız bizi yanlış yere götürür. Ancak yıllık bazda baktığımız zaman özellikle bizim üzerinde durduğumuz katma değer yaratan ürünlerdeki, yıllık bazda artışlara odaklanmamız lazım. Yani düşük teknolojide yıllık bazda yüzde 11,8’i orta düşük teknolojide yüzde 8,8’i orta yüksek teknolojide de 3,7 artış var. Yıllık bazda Türkiye’nin bu gelişmelerini görmemiz gerekiyor. Sanayi üretiminin aylık ve yıllık bağlantılarını kıyaslarken detayları ve ayın içerisindeki özellikleri görmemiz gerekiyor.” dedi.
Son Çeyrekte Büyüme Rakamları Pozitif Olacaktır
Ağustos ayında ve son çeyrekte olumlu rakamlar beklediğini ifade eden Keçeci, “Çok yüksek olmasa da Ağustos ayında yüzde 5 oranlarında bir büyüme öngörüyorum. Çünkü Ağustos ayında gelen tatillerin etkisi ile biraz durağanlık olsa da bundan sonraki aylarda Covid-19 salgınını atlatmış olan Avrupa’ya yapacağımız ihracat ile 20 milyar dolarlara varan ihracatın gerçekleşeceğini düşünüyorum. İhracat bizlere büyümenin en büyük ivmesini veriyor. Dolayısıyla sanayinin üretmesi ile birlikte bunun ihracata yansıması, Türkiye açısından büyüme noktasında farklılık yaratıyor. Türkiye’de son çeyrekte önemli pozisyonlar olacaktır. Bizim için önemli olan İstanbul Sanayi Odası’nın PMI endeksinin de önümüzdeki aylarda yüzde 50’nin üzerinde seyredeceğini ifade etmek isterim. Bu endeksin yüzde 50’nin üzerinde seyretmesi sanayideki istihdamın ve ihracatın gidişatını net bir şekilde değerlendiren bir endekstir. Dolayısıyla son çeyrekte de büyüme rakamlarının pozitif bir seviyede olacağını söyleyebilirim.” şeklinde konuştu.
İlginizi Çekebilir