© Haber20Denizli 2022

PAÜ Tasarım Topluluğundan Çevrimiçi Çalıştay

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tasarım Topluluğu, çevrimiçi çalıştay serisinin ilkini gerçekleştirdi.

‘Mutluluktan Uçuran Nesneler Tasarımı’ başlıklı çalıştay PAÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Öğr. Gör. Fazıl Akın ve Vestel Kullanıcı Deneyimi Tasarımı Ekip Üyesi Cemre Fidan Tüzün ile Kullanıcı Deneyimi & Arayüz Tasarım Grubu Müdürü Sultan Sel Kaygın’ın katılımı ile gerçekleştirildi.

Gündelik hayatta kullanılan nesneleri; deneyim tasarımı yaklaşımı ile yeniden ele almayı hedefleyen Mutluluktan Uçuran Nesneler Tasarımı Çalıştayının ilk günü: kişiyi mutlu edecek nesnelerin, hizmetlerin veya olayların mutluluk için nasıl tasarım konusu edileceği sorusuna yanıt arayarak başladı.

Katılımcılara Onları Mutlu Eden, Bağımlılık Oluşturan Nesneler Soruldu

Çevrimiçi çalıştayda katılımcılara yöneltilen ‘sizi ne mutlu eder?’ sorusuna, balkon salıncağı, uğur getiren kalemler, stres alan taş ve işimizi yeteri kadar gören bilgisayar gibi günlük yaşamda sık kullanılan çeşitli nesneler cevabı alındı. Programın devamında ise yazar ve aynı zamanda web dizilerinde ve filmlerde yönetmenlik yapan Leo Favier’in çeşitli hikâye anlatımı stratejileri ve komedi yaklaşımı ile kişiyi bağımlı hale getiren uygulamaları incelediği Dopamin adlı video serisi gösterildi. Bu seride özellikle sosyal mecra ortamları olan Instagram, Candy Crush, Facebook gibi uygulamaların kullanıcısını nasıl mutlu ettiği ve bağımlılık oluşturduğu anlatıldı.

Beyin Fırtınası ile On Üç Yeni Eğlenceli Fikir

Programın devam eden gününde ise çalıştay düzenleyicilerinin yönlendirmeleri ile katılımcıların, bu video serisinden öğrendiklerini nesnelere aktarılmaları sağlandı. Çalışmanın sonucunda bireyi mutluluktan uçuracak on üç adet nesne fikri ortaya kondu. Ortaya çıkan fikirlerden bazıları şöyle: Her gün rastgele bir çorap veren dondurma külahı, çalışırken sinirlenen çekiç ve devamlı konuşan pense ile gözlüklere yapıştırılabilir instagram filtreleri. Tinder’ın rastgeleliğini baz alıp çeşitli renklerde çorap veren bir kutu veya her bastığımızda hangi rengin geleceğini bilmediğimiz kalem fikri bu yol ile ortaya çıktı. Snapchat’in strike özelliğinden yola çıkan kumbara fikri ise para atılmadığı günlerde sönerek, her gün tasarruf yapmaya katkı sağlamakta. Çalıştay süreçleri ve ortaya çıkan çalışmalar hakkındaki bilgilere https://mutluluktanucuran.tumblr.com adresindeki dijital sergiden ulaşılabilmekte olup, ayrıca çalıştay boyunca üretilen çalışmaları da @mutluluktan_ucuran_nesneler ve @pautasarimtoplulugu instagram hesaplarındaki paylaşımlardan görüntülenebilmektedir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER