PAÜ’lü Akademisyenin Projesine Uluslararası Destek
EĞİTİMTÜBİTAK ile MoESTD arasında gerçekleştirilen işbirliği protokolü kapsamında yürütücülüğünü PAÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz Dodurga’nın üstlendiği proje destek almaya hak kazanan 10 proje arasında yer aldı.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Sırbistan Eğitim, Bilim ve Teknolojik Kalkınma Bakanlığı (MoESTD) arasındaki Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Protokolü çerçevesinde, 2020 yılında açılan ortak araştırma projeleri çağrısı kapsamında destek almaya hak kazanan projeler belirlendi. Yürütücülüğünü Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz Dodurga’nın üstlendiği “Çevresel Kirletici Olan Lindanın Neden Olduğu Beyin Bozukluklarına Duyarlılığı: Ferulik Asit İle Olası Fitoterapi İyileşmesinin Gözlemlenmesi” (FA4Lin) isimli proje, her iki ülkeden başvuru yapan toplam 79 projeden destek almaya hak kazanan 10 proje arasında yer aldı.
Ferulik asit uygulamasını içeren tedavi stratejileri için yeni alanlar açabilecek ve aynı zamanda iki ülke arasında işbirliğini güçlendirecek bir proje
FA4Lin isimli proje hakkında Doç. Dr. Yavuz Dodurga şunları kaydetti: “FA4Lin Projesi, yaygın olarak kalıcı çevresel kirletici olan lindanın beyinde oluşturduğu zararlı etkilerin sonuçlarını, etki mekanizmalarını, davranışsal (anksiyete, depresyon, uyku), hücresel ve moleküler seviyede araştırmanın yanı sıra ferulik asit desteğinin bunların yönetiminde kullanılıp kullanılamayacağını araştıracaktır. FA4Lin, Belgrad Üniversitesi Tıp Fakültesi, (Sırbistan) ve Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi (Türkiye)’den araştırma ekipleri tarafından gerçekleştirilecektir. Bu takımlar Doç. Dr. Dragan Hrncic (Sırbistan) ve Doç. Dr. Yavuz Dodurga (Türkiye) tarafından proje yürütücüsü olarak koordine edilecek. FA4Lin, moleküler, hücresel ve davranışsal seviye biyolojik yöntemlerinin, in vivo (Sırp ekibi) ve in vitro (Türk ekibi) bilgi ve becerilerinin sinerjisiyle Sırp ve Türk ekibinin ortak araştırmalarıyla kullanılacağı entegre araştırma projesidir. FA4Lin ile elde edilen sonuçlar kapsamında, kronik lindan nörotoksisitesinin mekanizmalarını aydınlatacak ve nöroprotektif bir ajan olarak ferulik asidin terapötik potansiyeli incelenecektir. Nihayetinde, bu kronik organik kirleticilere maruz kalmanın önlenmesi ve muhtemelen tedavisi için yeni ve yenilikçi bir yaklaşımın yanı sıra uygulamada ferulik asit kullanımı için yeni bir gösterge sağlayacaktır. Bu proje, ferulik asit uygulamasını içeren tedavi stratejileri için yeni alanlar açabilecek nöroproteksiyon çalışmalarına ilişkin yeni bilgiler ortaya çıkarabilir. FA4Lin, Sırbistan ve Türkiye'den araştırma ekiplerinin iş birliğini sağlayacak ve planlı çalışma ziyaretleri ile yeni bir araştırma ortamı ve altyapısına zemin hazırlayacaktır.”
İlginizi Çekebilir