PAÜ Hastanelerinde Deri Kanseri Taraması Yapıldı
SAĞLIKMalign melanom bir deri kanseridir ve çıplak gözle bakıldığında normal bir ben gibi görülebilmektedir. Malign melanom ve melanom dışı deri kanserleri, genellikle, güneşin deriye nüfuz eden ve yıpratan zararlı UV ışınları etkisiyle ortaya çıkmaktadır.
Malign melanom bir deri kanseridir ve çıplak gözle bakıldığında normal bir ben gibi görülebilmektedir. Malign melanom ve melanom dışı deri kanserleri, genellikle, güneşin deriye nüfuz eden ve yıpratan zararlı UV ışınları etkisiyle ortaya çıkmaktadır.
Deri kanserleri içinde, en ölümcül seyre sahip olan malign melanom, 2020 yılı Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, son 5 yılda dünyada 1 milyonu aşkın insanda bulunmaktadır ve Türkiye’de yıllık 400.000’den fazla kişi yeni malign melanom tanısı almaktadır.
Günümüz teknolojisiyle malign melanoma çok daha erken aşamada tespit edilip, ölümcül sonuçların önüne geçilebilmektedir. Dermoskopi cihazları ile benlerin iyi huylu ya da kötü huylu olup olmadıkları, büyük oranda ayırt edilebilmekte ve vücuttaki tüm benler kayıt altına alınarak uzun vadeli takip sağlanabilmektedir.
Dermoskopi cihazı sadece malign melanom ve ben muayenesinde değil, diğer deri kanserlerinin ve genel deri hastalıklarının tanı ve ayırıcı tanısında kullanıldığında tanısal doğruluğu büyük oranda artırmakta, ve erken tanı, çok geç kalmadan tedavi şansı oluşturmaktadır.
“Geç tanı ise iyileşme fırsatının kaçırılmasına neden olabilmektedir”
Deri kanseri, gözle görülebilir alanda olduğundan en çok tespit edilebilme ihtimaline sahip, en çok iyileşme oranına sahip ve en çok tedavi edilebilir kanser çeşitlerinden biridir. Fakat; toplumdaki farkındalığın yeterli olmaması, erken tanı fırsatının kaçırılmasına neden olmaktadır. Tüm bu bilgiler ışığında deri kanseri korumasının ve erken tanının önemini vurgulamak, erken tedaviyi teşvik etmek ve bunlar hakkında bilgi paylaşmak için “Euromelanoma” oluşturulmuştur. 1999'da Altı Belçikalı dermatolog (T. Maselis, M. van Daele, C. Pirard, V. del Marmol, B. Richert, and K. de Boulle) tarafından kurulan Euromelanoma bütün kıtada yayılmaya devam etmektedir ve şu anda Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülkede uygulanmaktadır.
Üniversitemizde bulunan, dermatolojik hastalıklar hakkında detaylı bilgi sunan, ben haritalaması yapabilen dermoskopi cihazı ile teknolojinin son imkanlarından faydalanmak üzere, kliniğimiz, geçen senelerde olduğu gibi bu sene de Euromelanoma kampanyasına katılıp destek vermektedir.
Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı olarak böyle bir projede yer almaktan gurur ve mutluluk duyduklarını ilettiler.
İlginizi Çekebilir